fbpixel

Search icon
Search
Δέρμα και εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε σύμφωνα με ένα δερματολόγο
WELLNESS

Δέρμα και εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε σύμφωνα με ένα δερματολόγο

Διαφοροποιήσεις και αλλαγές που θα σας εκπλήξουν


Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων ορίζει την εμμηνόπαυση ως τους δώδεκα μήνες μετά τη διακοπή της παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Η περίοδος αυτή συνοδεύεται από εξάψεις, κόπωση και από αλλαγές στο σώμα σας που θα πρέπει να διαχειριστείτε. Παρόλα αυτά, λίγες από εσάς είστε προετοιμασμένες και κατάλληλα ενημερωμένες για τους τρόπους με τους οποίους αυτό το φυσικό στάδιο της ζωής επηρεάζει το δέρμα σας. Μπορεί να προκύψουν ζητήματα όπως θαμπότητα, ξηρότητα, αυξημένη ευαισθησία στις βλαβερές ακτίνες UV καθώς και μείωση της παραγωγής κολλαγόνου. Κατά μέσο όρο, η εμμηνόπαυση ξεκινάει στην ηλικία των 51 ετών, ενώ πολλά από αυτά τα ζητήματα μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη νωρίτερα. 

Παρακάτω θα ανακαλύψετε όλα εκείνα που πρέπει να προσέξετε.
emminopausi-4.jpg

1. Ενυδάτωση

Σύμφωνα με τη δερματολόγο, Ranella Hirsch, τα οιστρογόνα βοηθούν στη διατήρηση της λειτουργίας του φραγμού του δέρματος, η οποία αποτρέπει την απώλεια νερού. Αυτά τα ενδογενή συστατικά προάγουν επίσης την παραγωγή σμήγματος και κατά συνέπεια το δέρμα σε αυτή την ηλικία έχει λιγότερα φυσικά έλαια. Εάν αυτό το γεγονός συνδυαστεί με το οτι η λέπτυνση της επιδερμίδας είναι αναπόφευκτη, τότε θα έχετε μπροστά στον καθρέφτη σας, την τέλεια συνταγή για αφυδάτωση. Χρησιμοποιήστε πρωί βράδυ ορό και ενυδατική που να αφορούν τις ανάγκες αυτής της ηλικίας. 

2. Λευκαντικά συστατικά  

Εάν είστε σε ηλικία εμμηνόπαυσης και παρατηρείτε μια σειρά από σκοτεινά σημεία στο πρόσωπό σας -ή σε άλλες περιοχές που είναι επιρρεπείς σε έκθεση στον ήλιο- τότε οφείλετε να λάβετε δράση. Για την καταπολέμηση τους και για τη βελτίωση της συνολικής υφής και του τόνου της επιδερμίδας συνίσταται η ενυδάτωση με συστατικά όπως η βιταμίνη C στη ρουτίνα σας.   Ακόμη η νιασιναμίδη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της χαλάρωσης του δέρματος και της εμφάνισης λεπτών γραμμών.

emminopausi-derma.jpg

3. Προστασία

Η προστασία του δέρματός σας από τις βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου δεν τελειώνει μόλις φτάσετε στην εμμηνόπαυση. Στην πραγματικότητα, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι ακόμη πιο επιζήμια καθώς μεγαλώνετε. Ο καρκίνος του δέρματος δημιουργείται από αθροιστική έκθεση και έτσι γίνεστε πιο επιρρεπείς όσο μεγαλώνετε. Μάλιστα, δεδομένου ότι ο ήλιος διαλύει το κολλαγόνο, είναι σημαντικό να διατηρήσετε το δέρμα προστατευμένο.

4. Ενεργοποίηση ακμής

Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί στη δεκαετία των 40 έως και των 60 για τον ίδιο λόγο που εμφανίστηκε κατά την εφηβεία: κυμαινόμενες ορμόνες. Η αύξηση των ανδρογόνων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο σε εξάρσεις. Εάν αυτό συνδυαστεί με τη διαδερμική απώλεια νερού τότε οι φλεγμονές θα αποτελέσουν μια πραγματικότητα. Έτσι, μόλις παρατηρήσετε κάποιο τέτοιο σημάδι, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

5. Διατροφή

Το πόσιμο νερό είναι ένας σημαντικός τρόπος ενυδάτωσης. Παρόλα αυτά μπορείτε να καταναλώσετε και πλούσια σε νερό φρούτα και λαχανικά, όπως το αγγούρι και το καρπούζι έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο σταδιακή απελευθέρωση -του ζωτικού αυτού συστατικού-  στο σώμα σας. Φυσικά, μην παραλείπετε να ελέγχετε το χρώμα των ούρων σας καθώς αυτά είναι ένας πολύ καλός δείκτης του επιπέδου ενυδάτωσης του σώματός σας. Στην ιδανική περίπτωση, τα ούρα θα πρέπει να είναι καθαρά με μια ελαφριά κίτρινη απόχρωση. Όσο πιο σκούρα είναι, τόσο πιο συμπυκνωμένα είναι, κάτι που μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας στερείται ενυδάτωσης.