Τι σκέφτεστε όταν ακούσετε τη λέξη πρωτεΐνη; Σίγουρα όχι τα φρούτα, πράγμα λογικό, αφού οι δημοφιλέστερες πηγές πρωτεΐνες αποτελούν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κοτόπουλο, το κρέας, το ψάρι, τα αυγά αλλά και τα όσπρια όλων των ειδών.
Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα μακροθρεπτικά στοιχεία της διατροφής μας, δηλαδή από εκείνα που μας προσφέρουν ενέργεια, μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Είναι απαραίτητη στον οργανισμό λόγω της πληθώρας διεργασιών στις οποίες συμμετέχει. Μεταξύ άλλων συμβάλει στη δημιουργία και συντήρηση όλων των ιστών, στην αναδόμηση της μυϊκής μάζας, συμμετέχει σε διάφορους μεταβολικούς δρόμους και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ωστόσο, αν σας ενδιαφέρει να αυξήσετε την πρωτεϊνική σας πρόσληψη μετράει κάθε πηγή, ειδικά αν ακολουθείτε μία φυτοφαγική ή αυστηρά φυτοφαγική (vegan) διατροφή. Βρείτε παρακάτω τα φρούτα που περιέχει ποσά πρωτεΐνης. Θα εκπλαγείτε!
Αβοκάντο
Αν και πλούσιο κυρίως σε καλά λιπαρά οξέα, βιολογικά το αβοκάντο είναι ένα φρούτο. Είναι δημοφιλές για την καλή περιεκτικότητά του σε πολύ-ακόρεστα λιπαρά οξέα και τα καρδιοπροστατευτικά ω-3. Επίσης περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο και φυλλικό οξύ, κάνοντάς το μία εξαιρετική προσθήκη στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα εμπλουτίζοντας έτσι τη διατροφή μας. Ένα αβοκάντο προσφέρει 4 γρ. πρωτεΐνης μαζί με 13,5 γρ φυτικών ινών. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες ή να το απολαύσετε πατώντας τη σάρκα του με ένα πιρούνι πάνω σε μία φέτα ψωμί και πασπαλίζονται ελαιόλαδο, λεμόνι και λίγο αλάτι.
Ακτινίδιο
Το ακτινίδιο είναι ιδανικό για την περίοδο αυτή αφού είναι η εποχή του. Περιέχει βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε και κάλιο μεταξύ άλλων. Επίσης περιέχει φυτοχημικά όπως η ακτινιδίνη η οποία φαίνεται να βοηθά στη διαδικασία της πέψης. Δύο ακτινίδια προσφέρουν 1,6 γρ. πρωτεΐνης μαζί με 4,5 γρ φυτικών ινών.
Μούρα
Τα μούρα, όπως οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα είναι κυρίως γνωστά για τις χαμηλές τους θερμίδες και την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ωστόσο περιέχουν και ποσά πρωτεΐνης και πιο συγκεκριμένα: 1 φλιτζάνι σμέουρων ή 12 μεγάλες φράουλες προσφέρουν 1,5 γρ. πρωτεΐνης ενώ 1 φλιτζάνι βατόμουρα έως και 2 γρ. πρωτεΐνης!
Κεράσια
Θα περίμενε κανείς ότι ένα φλιτζάνι κεράσια προσφέρουν 1,6 γρ. πρωτεΐνης; Κι όμως είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα (εφόσον αυτή την περίοδο δεν είναι εποχικά φρούτα) μπορούν να εμπλουτίσουν ένα γεύμα με λίγο περισσότερο πρωτεΐνη. Φυσικά είναι περισσότερο γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο και συστατικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Πιο συγκεκριμένα περιέχουν πολυφαινόλες και καροτενοειδή, στοιχεία τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και επίσης μελετώνται για την συμβολή τους στην περίοδο αποθεραπείας από μία αθλητική δραστηριότητα.
Το πιο σημαντικό
Ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να καταναλώνονται περισσότερα φρούτα με στόχο την αύξηση της πρωτεΐνης μέσα στη μέρα. Σίγουρα η κατανάλωση των συγκεκριμένων φρούτων θα αυξήσουν συνολικά την πρόσληψη πρωτεΐνης αλλά υπάρχουν άλλες πηγές, ζωικής και φυτικής προέλευσης, που προσφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης ενώ συγχρόνως τα φρούτα περιέχουν άλλα συστατικά σε σημαντικότερες ποσότητες. Ωστόσο είναι οφέλιμο να γνωρίζουμε καλύτερα τον πλούσιο κόσμο των τροφίμων και τί μπορεί να μας προσφέρει μία ισορροπημένη διατροφή.
Καλή όρεξη!
Η Νίκη Αθανασιάδη PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ