fbpixel

Search icon
Search
Cycling: Ποια είναι τα σωματικά και ψυχικά benefits του να κάνετε ποδήλατο;
WELLNESS

Cycling: Ποια είναι τα σωματικά και ψυχικά benefits του να κάνετε ποδήλατο;

Hint: Είναι πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε!


Όλοι μας, αναμφίβολα ψάχνουμε τρόπους για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και τις μετακινήσεις μας πιο γρήγορες και λιγότερο κουραστικές. Το ποδήλατο λοιπόν, είναι μία πολύ καλή λύση, καθώς όχι μόνο θα λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς, αλλά θα έχει και σημαντικά οφέλη για την πνευματική και σωματική σας υγεία

Η ποδηλασία μπορεί να λειτουργήσει ως απελευθέρωση διανοητικά, συναισθηματικά και σωματικά. Είναι μια εξαιρετική επιλογή γυμναστικής που προάγει την απώλεια λίπους, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, ενισχύει τη μυϊκή αντοχή και παρέχει μια αυστηρή προπόνηση για τα πόδια σας. 

Scroll down και ανακαλύψτε τα πιο σημαντικά οφέλη του cycling...

1. Low impact & beginner friendly

Δεδομένου ότι η ποδηλασία είναι μια δραστηριότητα χωρίς βάρος και με χαμηλό αντίκτυπο, δεν προσθέτετε επιπλέον πίεση ή ένταση στις αρθρώσεις, τους τένοντες ή τους συνδέσμους σας. Εξαιτίας αυτού, η ποδηλασία είναι ιδανική για όσους είναι αρχάριοι στην άσκηση γενικά ή για όσους έχουν τραυματιστεί. *Παρολαυτά, όπως με κάθε νέα δραστηριότητα, συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε.

shutterstock-2286155271.jpg

2. Ενίσχυση μυϊκής δύναμης

Η οικοδόμηση μυών και δύναμης μέσω της ποδηλασίας συσχετίζεται με το πόση αντίσταση βάζετε στο ποδήλατο (όταν πρόκειται για εσωτερικούς χώρους) ή πόσο απότομη είναι η κλίση (όταν πρόκειται για εξωτερικούς χώρους). Για να ενισχύσετε την προπόνηση, προσθέστε αντίσταση ή κλίση για να χτίσετε αυτούς τους μυς του κάτω μέρους του σώματος. 

3. Βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Η ποδηλασία θεωρείται αερόβια άσκηση, πράγμα που σημαίνει ότι το κύριο πλεονέκτημά της είναι η εκγύμναση της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και των πνευμόνων. 

4. Εξερεύνηση νέων playlists μουσικής

Ο συνδυασμός της απελευθέρωσης ενδορφινών και της αναζωογονητικής μουσικής προσφέρει άμεση ανύψωση της διάθεσης. Μπορείτε να μπείτε σε ένα μάθημα νιώθοντας αγχωμένη και να βγείτε από αυτό νιώθοντας σαν να έχει φύγει ένα βάρος από πάνω σας. 

5. Βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων

Τα οφέλη της ποδηλασίας είναι διπλά για τις αρθρώσεις σας. Δεν χτυπάτε και δεν καταπονείτε επανειλημμένα τις αρθρώσεις σας, αλλά βοηθάτε επίσης στην ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν τα γόνατα, τους αστραγάλους και τα πόδια σας.

6. Περισσότερος χρόνος έξω

Ακόμη και αν κάνετε μια απλή βόλτα, το να βγείτε έξω και να αναπνεύσετε καθαρό αέρα έχει πολλά οφέλη. Η έκθεση στο πράσινο μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη κορτιζόλη (την ενοχλητική ορμόνη του στρες), μειωμένη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό και ακόμη και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης HDL, σύμφωνα με μια μελέτη στο Environmental Research.

shutterstock-2151872291.jpg

7. Άντληση ορμονών ευεξίας

Φανταστείτε την κατάβαση ενός λόφου με τον άνεμο να σας ανανεώνει - πρόκειται για ένα σίγουρο τρόπο για να κάνετε την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά και όχι μόνο από την προπόνηση. Πιέστε τον εαυτό σας ανεβαίνοντας αυτούς τους λόφους, αλλά διασκεδάστε ακόμα περισσότερο κατεβαίνοντας.

8. Πρόκληση απώλειας βάρους

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 στο European Journal of Obesity, οι συμμετέχοντες που έκαναν ποδήλατο για μιάμιση ώρα την εβδομάδα ή περισσότερο βρέθηκε ότι είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος από τους μη ποδηλάτες.

9. Βελτιώση του sex life σας

Το να είστε δραστήριοι μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή συνολικά, όπως δείχνουν μελέτες. Η ποδηλασία φαίνεται να προσφέρει πρόσθετη ώθηση και σε αυτόν τον τομέα.