Η Κάτια Αρφαρά, Καλλιτεχνική ∆ιευθύντρια Θεάτρου και Χορού της Στέγης Γραµµάτων και Τεχνών, -µε το πλέον πολυµορφικό πρόγραµµα-, εξηγεί πως στόχος είναι η ενεργοποίηση κι ευαισθητοποίηση της µατιάς και της αισθητικής του κοινού µε όχηµα κάθε µορφή Τέχνης.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του προγραµµατισµού της Στέγης είναι ο διάλογος µε τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά αδιέξοδα -πάντα µε τα «εργαλεία» της τέχνης. Μέσα από τις παραγωγές και τα «στοχευµένα» φεστιβάλ, πραγµατεύεται θέµατα, όπως η ιστορία και η ταυτότητα, και προκαλεί δηµόσιες συζητήσεις για φαινόµενα, όπως ο ρατσισµός και η ξενοφοβία.
Έχουµε την ευθύνη ν’ ανταποκριθούµε στις απαιτήσεις των καιρών µέσα από ένα πρόγραµµα µε όραµα, συνέπεια, συνοχή και τόλµη. ∆ε µεταφέρουµε κάποιο «µήνυµα» -ο διδακτισµός δε µας αφορά. Προσπαθούµε ν’ αφουγκραζόµαστε ό,τι συµβαίνει στη γειτονιά και στον κόσµο και να συνδιαλεγόµαστε µε το «εδώ και το τώρα» χωρίς ταµπού. Η ευαισθητοποίηση του κοινού και η ενεργοποίηση της κριτικής µατιάς του συνυπάρχουν µε την αισθητική εµπειρία.
Επιλέγουµε προτάσεις που µας «προκαλούν». Καλλιτέχνες που τολµούν, που ξαφνιάζουν. Μας ενδιαφέρουν οι απρόσµενες συνέργειες και προσεγγίσεις, ο διάλογος µε το τώρα, το χθες, το όραµα για το αύριο.
Η ανάπτυξη του κοινού είναι ένας από τους κύριους στόχους µας -δεν απευθυνόµαστε σε καµία ελίτ. Η προσέγγιση ενός «νέου» κοινού γίνεται, πέρα από τα εκπαιδευτικά προγράµµατα, µέσα από ετήσια ραντεβού, όπως το εφηβικό φεστιβάλ, αλλά και δηµόσιες δράσεις, συχνά µε ελεύθερη είσοδο.
Η Στέγη παρεµβαίνει στον δηµόσιο χώρο µ’ έναν διακριτικό τρόπο. Έχουµε ήδη κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο λόγω της ανάγκης των καλλιτεχνών να υπερβούν τους περιορισµούς του black box και να καταθέσουν αντισυµβατικούς τρόπους δηµιουργίας, όσο και λόγω της ανάγκης της τέχνης να επανασυνδεθεί µε τον δηµόσιο χώρο και ν’ «ανοίξει» σ’ ένα ευρύτερο κοινό.
∆ε θεωρώ πως η τέχνη έχει τη δύναµη ν’ αλλάξει τον κόσµο. Μπορεί ωστόσο να µετατοπίσει, έστω κι ελάχιστα, την οπτική µας γωνία, να τραβήξει την προσοχή µας σε πράγµατα για τα οποία αδιαφορούσαµε, να µας κάνει ν’ αναρωτηθούµε για πράγµατα τα οποία θεωρούσαµε δεδοµένα.
Programme updateΟ άξονας του φετινού προγράμματος είναι οι λέξεις Πόλη, Γυναίκες, Μέση Ανατολή, ΗΠΑ, με δράσεις, όπως χορός, θέατρο, φεστιβάλ, ομιλίες, εγκαταστάσεις κλπ. Πόλη: Fast Forward Festival 4 (1-15/5), Medea Electronique /Soundscapes Landscapes II: City Above - Life Below (Απρίλιος), Borderline Festival (19-23/4), Tomorrows (Μάιος-Ιούνιος). Γυναίκες: Δον Ζουάν (25/1 – 12/2), Staged (7-9/4). Μέση Ανατολή: Hearing (28-30/4). ΗΠΑ: Open Day (5/3). Συνεργασίες: GR80’s/Η Ελλάδα του '80, Big Bang Festival 3, Private Matter. Έλληνες: Θεία Κωμωδία (22/4 - 6/5), Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων (1-2/4), Δημήτρης Παπαϊωάννου-νέα παραγωγή (24/5-11/6).
ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΝΙΑ ΤΑΛΑΝΤΙΝΟΥ