fbpixel

Search icon
Search
Culinary Story teller: H επιχειρηματίας και food expert, Μαργαρίτα Βιτάλη - Σαραντοπούλου, μάς βάζει στο πολυδιάστατο σύμπαν της
MAGAZINE

Culinary Story teller: H επιχειρηματίας και food expert, Μαργαρίτα Βιτάλη - Σαραντοπούλου, μάς βάζει στο πολυδιάστατο σύμπαν της

Ισορροπώντας ανάμεσα στους διαφορετικούς ρόλους της ζωής της


Από μικρή μαγείρευε δίπλα στη μητέρα της. Χωρίς να το καταλάβει, έμαθε βασικά tips της κλασικής ελληνικής κουζίνας. Η μαγειρική έγινε το hobby της, της έδωσε ελευθερία, καθώς λειτουργεί για εκείνη χαλαρωτικά. Σήμερα, η καθημερινότητά της σχετίζεται άμεσα με αυτήν. Ας γνωρίσουμε τη Μαργαρίτα Βιτάλη - Σαραντοπούλου και τη μεγάλη της αγάπη.

Μια γυναίκα πολυτάλαντη, που καταφέρνει και ισορροπεί ανάμεσα στους διαφορετικούς ρόλους της ζωής της: είναι μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας, αλλά και καλλιτέχνιδα, επιχειρηματίας -founder της “Different & Different”-, και όπως λέει και η ίδια, “culinary story teller”. Ο τελευταίος τίτλος είναι ίσως και ο πιο χαρακτηριστικός, καθώς εμπεριέχει όλη την αγάπη και το πάθος της για τη μαγειρική, που την «παντρεύει» με την αισθητική. Μια υψηλής ποιότητας αισθητική, που την κάνει να ξεχωρίζει.

Σπούδασες ζωγραφική στο The College of Art & Sciences και δούλεψες ως καλλιτέχνιδα για 10 χρόνια. Η μαγειρική ήταν πάντα κομμάτι της ζωής σου, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι κυρίαρχο. Πώς συνδυάζεις τις δύο αυτές αγάπες σου; 

Στα χρόνια των σπουδών μου είχα τη δυνατότητα, πέρα από τη ζωγραφική, να παρακολουθήσω μαθήματα φωτογραφίας, γλυπτικής και αρχιτεκτονικής, τα οποία σου δίνουν τη δυνατότητα να βλέπεις το αντικείμενο συνολικά, από πολλές οπτικές γωνίες. Επιπλέον, το γεύμα είναι για μένα ένας καμβάς, που πρώτα θα σκεφτώ τη σύνθεση, τη χρωματική ισορροπία, τη γεύση και το συναίσθημα. Έτσι, λοιπόν, στο στήσιμο ενός πιάτου ή ενός τραπεζιού βρίσκω τον προσωπικό μου καλλιτεχνικό τρόπο έκφρασης, διηγούμαι τις δικές μου ιστορίες κι εξελίσσομαι.

img-3708.jpg

Είναι, λοιπόν, η μαγειρική ένα είδος τέχνης;

Για μένα είναι ένα εφήμερο έργο τέχνης, που εμπεριέχει δημιουργία, φαντασία, τεχνική, διάλογο. Έχει ν’ αφηγηθεί μια ιστορία. Στη μαγειρική θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ταλέντο, πειθαρχία, φαντασία, τεχνικές, συνεχείς αναζητήσεις, καθώς αυτό που θα φτιάξεις εκτίθεται και κρίνεται, ενώ έχει μικρή διάρκεια «ζωής», καθώς καταναλώνεται μέσα σε λίγες ώρες, αφήνοντάς σου μόνο μία ανάμνηση.

Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον Χριστόφορο Πέσκια δημιουργήσατε την “Different & Different”. Πώς εξελίχθηκε η συνεργασία αυτή μέσα στα χρόνια; 

Με τον Χριστόφορο γνωριστήκαμε όταν ξεκίνησα να παρακολουθώ σεμινάρια μαγειρικής. Μαζί δημιουργήσαμε αρχικά το “Πbox cookery”, μία μικρή σχολή μαγειρικής για ερασιτέχνες, και στη συνέχεια, την “Different & Different”. Το σημαντικό είναι ότι μοιραζόμαστε μία κοινή αισθητική. Συνεργαζόμαστε αρμονικά, εστιάζοντας ο καθένας στο δικό του κομμάτι. Εκείνος στην κουζίνα κι εγώ στη διοίκηση και στο marketing, ενώ δημιουργούμε από κοινού νέους τρόπους παρουσίασης των πιάτων μας.

img-3772.jpg

Μέσα στην COVID περίοδο προσαρμοστήκατε και δημιουργήσατε το “D&D the box”, μια take away υπηρεσία υψηλού γαστρονομικού χαρακτήρα. Ακολούθησε το “D&D Daily Lunch”. Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Στην εποχή που ζούμε επιβιώνεις μόνο όταν έχεις γρήγορα αντανακλαστικά και προσαρμοστικότητα! Η περίοδος της πανδημίας ήταν για μένα ένα επιχειρηματικό στοίχημα, ώστε να μη χαθούν 10 χρόνια σκληρής δουλειάς. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να φτάσει το φαγητό μας στον πελάτη με ασφάλεια και ταυτόχρονα με την ίδια ποιότητα κι αισθητική με την οποία μας είχαν ταυτίσει; Και τότε ήρθε η ιδέα ενός κουτιού, που θα περιείχε όλο το γεύμα έτοιμο προς σερβίρισμα, ώστε ο πελάτης ν’ απολαμβάνει τον ρόλο του ως οικοδεσπότη, χωρίς το άγχος της προετοιμασίας! Ο Χριστόφορος το πίστεψε αμέσως, και η ομάδα της “Different” δούλεψε τέσσερις μήνες για να ολοκληρώσει το μενού, το κοστολόγιο, τη συσκευασία, το branding. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το “D&D the box”, που ο κόσμος αγκάλιασε θερμά, όπως στη συνέχεια έκανε και με το “D&D Daily Lunch”. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να υπάρχει πάντα διάθεση για δουλειά, στοχοπροσήλωση και πάθος για δημιουργία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για ν’ ανοίγεις συνέχεια νέα κανάλια επικοινωνίας με τους πελάτες σου και να εξελίσσεσαι.

Τους τελευταίους μήνες έχεις ξεκινήσει να δημιουργείς κάτι καινούριο, που το παρουσιάζεις μέσα από τα social media. Το “Homemade Margarita”. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό. 

Είναι το τελευταίο μου project, το οποίο γεννήθηκε μέσα από τη δική μου ανάγκη να επικοινωνήσω και να μοιραστώ, εκτός από τις συνταγές, food stories και table settings, αλλά και να παρουσιάσω υπέροχους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια.

img-3920.jpg

Αυτό το νέο εγχείρημα είναι ένα προσωπικό κανάλι επικοινωνίας κι έκφρασης, λοιπόν… Σκέφτεσαι το επόμενο βήμα του;

Μέσα από αυτό νομίζω εξελίσσομαι και δημιουργώ ιστορίες. Δε γνωρίζω την πορεία του. Πολλές συνταγές, food photography και art de la table θα είναι ο πυρήνας, και ανυπομονώ να μάθω τη συνέχεια, γιατί αποκλείεται να σταματήσω.

Η αγάπη σου για την υψηλή αισθητική είναι εμφανής σε κάθε εικόνα που δημιουργείς. Τι σημαίνει για σένα; 

Η αλήθεια είναι ότι το μάτι μου λατρεύει την ισορροπία. Αυτήν μπορείς, βέβαια, να την πετύχεις μέσα από την ανισορροπία, το κλασικό, το απρόσμενο, την αφαίρεση, τον μινιμαλισμό ή τον πλουραλισμό. Πάντα υπάρχει αισθητική, αρκεί ν’ αφαιρέσεις κάτι ή να προσθέσεις, ή απλά ν’ αλλάξεις κάδρο. Σε μία εικόνα βλέπω αμέσως το «λάθος» και προσπαθώ είτε να το αναδείξω σε προτέρημα είτε να το «ηρεμήσω» είτε να κεντράρω το βλέμμα σε άλλη γωνία, ώστε να ισορροπήσει η εικόνα.

Ποια στοιχεία συνθέτουν για σένα το τέλειο γεύμα;

Ατμόσφαιρα, φιλοξενία, φαγητό, αισθητική. Όλα παίζουν τον ρόλο τους.

img-3836.jpg

Ποια είναι τα μυστικά για ένα καλοκαιρινό τραπέζι με φίλους;

Σ’ ένα κάλεσμα τη διαφορά την κάνουν οι οικοδεσπότες και οι καλεσμένοι. Καλέστε αυτούς με τους οποίους θα περάσετε χαλαρά, θα κάνετε ωραίες συζητήσεις, θα γελάσετε χωρίς λόγο.

Δημιουργήστε ένα μικρό bar όπου ο καθένας θα μπορεί να παίρνει το ποτό του. Παγωμένα κρασιά (λευκά και ροζέ) κι ένα cocktail είναι πάντα ευπρόσδεκτα. Σε διάφορα σημεία τοποθετήστε ξηρούς καρπούς, sticks λαχανικών με κάποια αλοιφή, όπως guacamole. Συνοδεύουν ωραία το κρασί και «κόβουν» την πείνα. Φτιάξτε ατμόσφαιρα, με κεριά, φώτα, μουσική. Συνθέστε ένα προσωπικό art de la table με αντικείμενα από το σπίτι, χρώματα, λουλούδια του κήπου και μ’ ένα μικρό δώρο για τους καλεσμένους. Καλό θα είναι να επιλέξετε ένα ελαφρύ καλοκαιρινό μενού με βάση το ψάρι. Είτε το μαγειρεύετε εσείς είτε σας το στέλνουμε εμείς ολοκληρωμένο σ’ ένα “D&D the box”. Ένα σπιτικό γλυκό, επίσης, κάνει τη διαφορά, καθώς και τα φρούτα εποχής. Στο τέλος του γεύματος, προσφέρετε digestifs -σίγουρα θυμάστε τα γυάλινα μπουκάλια με λικέρ μέντας της γιαγιάς πάνω στο σεμεδάκι της-, καφέ ή τσάι. Και μην ξεχάσετε πολλές προσωπικές ιστορίες και παιχνίδια ερωτήσεων! Αυτά είναι που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους και που θα κάνουν το κάλεσμά σας αξέχαστο!

Συνταγή

img-3813.jpg

Μελιτζάνες Παπουτσάκια (Χωρίς Μπεσαμέλ) 

  • 4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα του κιμά

  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 σκόρδο τριμμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 4 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. πελτές ντομάτας
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2 τριμμένες φρέσκες ντομάτες
  • 1/2 ξύλο κανέλας
  • ¼ φλ. κονιάκ
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Μ’ ένα μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα τους και τις τοποθετούμε σε μία λαμαρίνα. Τις αλείφουμε μ’ ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και λίγο θυμάρι. Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC για περίπου 30΄, μέχρι να μαλακώσουν.

Για τη σάλτσα κιμά

Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά να ψηθεί καλά. Προσθέτουμε πρώτα το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και στη συνέχεια το σκόρδο και το καρότο. Ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε τη βάση. Σβήνουμε με το κονιάκ. Το αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως, βάζουμε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15΄-20΄, μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του. Προς το τέλος του μαγειρέματος, αρωματίζουμε με τη δάφνη και την κανέλα για λίγα λεπτά. Τα αφαιρούμε. Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με τη σάλτσα του κιμά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC για 25΄.

Art de la table

img-3576.jpg

Θέμα: Η Ελλάδα και η Ελληνική Επανάσταση. Μπλε και λευκό, λουλούδια της ελληνικής εξοχής, χαμομήλια, πρασινάδες. Mixed patterns με must-have items από Stylebox Rentals.

img-3664-EPaa8.jpg

Τhe Leftovers. Μη φοβηθείτε να στήσετε ένα τραπέζι χωρίς ν’ ακολουθείτε κανόνες art de la table. Κάντε mix & match. Η Μαργαρίτα Βιτάλη-Σαραντοπούλου χρησιμοποίησε όλα τα κεραμικά που είχε της Antigone Ceramics και της Maritsa Travlou. Το αποτέλεσμα, μοναδικό!

img-3649.jpg

Ένα τραπέζι, για έναν. Minimalism, καθαρότητα, αισθητική. Τι κι αν τρως μόνος; Ο εαυτός μας είναι η καλύτερη παρέα. Αξίζει να τον περιποιηθούμε!

Credits 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2021