fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Mε την επιχειρηματία Μαργαρίτα Βιτάλη - Σαραντοπούλου
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Mε την επιχειρηματία Μαργαρίτα Βιτάλη - Σαραντοπούλου

Και τα πολυδιάστατα Margarita's Way ταλέντα της


Σπούδασε ζωγραφική στο The College of Art & Sciences και δούλεψε ως καλλιτέχνης για 10 χρόνια. Η μαγειρική ήταν πάντα το αγαπημένο της hobby! Ξεκίνησε να παρακολουθεί σεμινάρια μαγειρικής κι έτσι έγινε η πρώτη γνωριμία της με τον Χριστόφορο Πέσκια. Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου μαζί, δημιούργησαν αρχικά το Πbox cookery, μία μικρή σχολή μαγειρικής για ερασιτέχνες και στη συνέχεια την “Different & Different”. Όπως η ίδια έχει αναφέρει, «Με τον Χριστόφορο μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για δημιουργία και μία κοινή αισθητική. Συνεργαζόμαστε αρμονικά εστιάζοντας ο καθένας στο δικό του κομμάτι. Εκείνος στην κουζίνα κι εγώ στη διοίκηση και στο marketing, δημιουργούμε μαζί νέους τρόπους παρουσίασης των πιάτων μας». Το 2013 κέρδισε το «Ηellenic Enterpreneurship Award» και το 2018 απέσπασε τιμητική διάκριση καινοτόμου γυναικείας επιχειρηματικότητας λαμβάνοντας το «The Innovation Award”. 

H Μαργαρίτα Βιτάλη - Σαραντοπούλου είναι μια δυναμική σύγχρονη γυναίκα που δεν σταματά ποτέ να δημιουργεί!

Τι μέρος της ζωής σας καταλαμβάνει σήμερα η τέχνη; Πώς ξεκίνησε αυτός ο έρωτας και πώς εξελίχθηκε;

Όταν είσαι καλλιτέχνης, το κουβαλάς σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς σου. Η διαφορετική ματιά του καλλιτέχνη είναι κάτι που δεν σβήνει, δεν χάνεται ποτέ αλλά πάντα βρίσκει τον τρόπο να εκφράζεται. Μέσα λοιπόν από ένα έργο τέχνης, μέσα από μία φωτογραφία, μέσα από τη στήσιμο ενός πιάτου ή ενός τραπεζιού βρίσκω τον προσωπικό μου καλλιτεχνικό τρόπο έκφρασης, διηγούμαι τις δικές μου ιστορίες κι εξελίσσομαι.

Τι αγαπάτε να ζωγραφίζετε και πώς νιώθετε απέναντι στα έργα σας, όταν τα ανακαλύπτετε σε έναν χώρο;

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν υπάρχει ο χρόνος να ασχοληθώ με τη ζωγραφική, όπως έκανα στο παρελθόν. Ωστόσο, φωτογραφίζω και δημιουργώ ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι. Παράλληλα, είμαι υπεύθυνη και επιμελούμαι προσωπικά όλο το εικαστικό κομμάτι της Different & Different.

img-6039ajpg.jpg

Πώς είναι το συναίσθημα, όταν φτάνει η στιγμή να πραγματοποιήσετε ένα όνειρο ζωής και πότε το νιώσατε αυτό;

Είναι μία αίσθηση ευτυχίας και δικαίωσης. Νιώθεις ότι οι κόποι σου ανταμείβονται και παίρνεις δύναμη για να συνεχίσεις.

Είναι η μαγειρική ένα άλλο είδος τέχνης;

Στην μαγειρική πρέπει να υπάρχει ταλέντο, πειθαρχία, φαντασία, τεχνικές, συνεχείς αναζητήσεις, καθώς εκτίθεται και κρίνεται. Θα έλεγα ότι πρόκειται για μία «εφήμερη» μορφή τέχνης, καθώς αυτό που φτιάχνεις το πρωί καταναλώνεται μέσα σε λίγες ώρες αφήνοντας σου μόνο μία ανάμνηση.

Πόσο πολύ μυηθήκατε σε αυτήν; 

Είχα την τύχη να βρεθώ δίπλα σε μεγάλους σεφ, τον Στέλιο Παρλιάρο και τον Χριστόφορο Πέσκια, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μου κάποια από τα μυστικά τους. Έτσι έμαθα να μαγειρεύω και να προσφέρω αυτό που φτιάχνω κάθε φορά με αγάπη.

2-iMk9t.jpg

Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που σπάνε τη γυάλινη οροφή στον τομέα με τον οποίο ασχολούνται. Νιώθετε μία από αυτές; Έχετε καταφέρει όσα ονειρευτήκατε;

Έχω καταφέρει αρκετά, αλλά τα όνειρα δεν σταματούν ποτέ! Για εμένα είναι κινητήριος δύναμη.

Ποιο είναι ένα dream project που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε;

Κάθε project ήταν για εμένα ένα “dream project”! Το Πbox cookery αρχικά, η Different & Different στη συνέχεια, το D&D the box καθώς και το D&D Daily Lunch αργότερα. To "Homemade Margarita" είναι το τελευταίο μου project, το οποίο γεννήθηκε μέσα από τη δική μου ανάγκη να επικοινωνήσω, μαζί με τις συνταγές, food stories, table settings καθώς και να παρουσιάσω υπέροχους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια

Με τίτλο "Homemade Margarita" μοιράζομαι με τον κόσμο συνταγές, tips για οργάνωση κουζίνας και art de la table, κοκτέιλ, όσα έχω μάθει μέσα από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια. Κάτω από την ομπρέλα του Margarita's Way δημιουργώ εικόνες και ιστορίες με τη δική μου αισθητική. Ανεβάζοντας αρχικά αυτές τις φωτογραφίες στο Ιnstagram της Different & Different δέχτηκα πολλαπλά θετικά σχόλια αλλά και ερωτήσεις. Άρχισα λοιπόν να επικοινωνώ με κόσμο που δεν γνώριζα προσωπικά αλλά εκτιμούσαν την αισθητική και τις συμβουλές μου. Έτσι, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα προσωπικό κανάλι επικοινωνίας και έκφρασης και το σπίτι μου μετατράπηκε σε στούντιο!

Τα βίντεο που φτιάχνω στο Instagram είναι ακόμη ένα δημιούργημά μου από την περίοδο της καραντίνας. Μέσα από το προσωπικό μου προφίλ και το Margarita's Way μου δίνεται η δυνατότητα να ανεβάζω βίντεο από τον προσωπικό μου χώρο και ειδικά την κουζίνα, όπου και περνάω τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Στόχος μου είναι να μεταφέρω στον κόσμο που με παρακολουθεί και κυρίως σε νεότερο κόσμο που μπορεί η κουζίνα να φαντάζει τρομακτική, ότι δεν χρειάζεται άγχος αλλά εύκολες και έξυπνες λύσεις. Είμαι πολύ τυχερή που σε αυτή την προσπάθεια έχω ανθρώπους επιτυχημένους, συνεργάτες και φίλους, με κοινή αισθητική που συμμετέχουν ως καλεσμένοι στα βίντεο. Μαζί μοιραζόμαστε την εμπειρία και τα μυστικά τους, αλλά κυρίως δημιουργούμε ιστορίες και περνάμε υπέροχα! Άμεσα θα δείτε ως καλεσμένους στα βίντεο τους Χριστόφορο Πέσκια, bartenders.gr, Εμμανουήλ Καραλής, Ευμένης Καραφυλλίδης, Χριστιάννα Μοίρα και άλλους ακόμη αγαπημένους έκπληξη!

3-bK509.jpg

Τι άλλο ακολουθεί;

Πραγματικά έχω τόσα στο μυαλό μου, αφήνομαι όμως να με οδηγήσει οργανικά από μόνο του το Margarita's Way. Τα όνειρα είναι κινητήριος δύναμη και με πάνε πάντα παρακάτω. Σας υπόσχομαι ότι έχετε να δείτε ακόμη πολλά!

Ποια είναι η διαδρομή μίας γυναίκας προς την επιτυχία σήμερα; Έχουν βρεθεί εμπόδια και πώς τα ξεπεράσατε;

Οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με στερεότυπα, τα οποία τις περιορίζουν, μη ευνοώντας την εξέλιξή τους. Η κοινωνική αποδοχή εκθειάζεται και συχνά θεωρείται αυτοσκοπός, ωθώντας νέες γυναίκες στο να θυσιάσουν την μοναδικότητά τους. Τα εμπόδια είναι συνεχή, γιατί κάθε μέρα η γυναίκα πρέπει να αντεπεξέρχεται σε πάρα πολλούς ρόλους, πράγμα που είναι πολύ απαιτητικό. Όλα αυτά γίνονται ευκολότερα μόνο αν κάνεις πράγματα αυτό που αγαπάς!

Μία μεγάλη αγάπη σας; 

Θα αναφερθώ σε μία νέα μεγάλη αγάπη με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία 2,5 χρόνια, το Tai Chi. Πρόκειται για μία εσωτερική τέχνη που με βοηθάει να χαλαρώνω και να ισορροπώ.

Τι περιλαμβάνει το 24ωρό σας;

Το 24ωρό μου σε περιόδους πανδημίας περιλαμβάνει Tai Chi, γυμναστική, γραφείο, φωτογραφίσεις, βίντεο, οικογενειακές στιγμές, βόλτες με τα σκυλιά και… Μaster Chef. 

4-en3Pt.jpg

Ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς;

Oμορφιά είναι η αρμονία την οποία μας έχει διδάξει η φύση.

Ποια ήταν η μαγική στιγμή σας;

Η μαγική στιγμή της ζωής μου ήταν η απόκτηση των παιδιών μου.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

Δημιουργική, πολυδιάστατη, γενναιόδωρη

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει…

Η χαρά βρίσκεται παντού, αρκεί να την επιλέξεις!

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας αντικείμενο που δεν αποχωρίζεστε ποτέ ή και ένα αξεσουάρ που φοράτε για χρόνια;

Δεν αποχωρίζομαι ποτέ το κομποσκοίνι της γιαγιάς μου και τα αθλητικά μου παπούτσια.

Μία έκθεση τέχνης ή ένα μουσείο που έχει κερδίσει την καρδιά σας.

Για συναισθηματικούς λόγους θα πω την τελευταία μου προσωπική έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην gallery “Ileana Tounta Contemporary Art Center” το 2013 με θέμα 201 «Plus Minus” (±). 

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας 10 χρόνια μετά…

Σε 10 χρόνια θα ήθελα να έχουμε υγεία εγώ και τα αγαπημένα μου πρόσωπα, να μοιράζομαι ωραίες στιγμές με αγαπημένους ανθρώπους και να είμαι το ίδιο περίεργη με ακόμα μεγαλύτερη διάθεση μάθησης.

Ποιο είναι το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει ποτέ;

Το «επιχειρείν» σε οικονομικά ασταθείς περιόδους και σε καιρούς πανδημία.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ…

Ζήσε το τώρα!

Κάτι, για το οποίο είστε υπερήφανη;

Είμαι υπερήφανη για την οικογένειά μου, η οποία απαρτίζεται από δυναμικές προσωπικότητες που αλληλοσυμπληρώνονται. Με κοινό παρονομαστή το χιούμορ αντιμετωπίζουμε ενωμένοι τις προκλήσεις της ζωής.

Μία τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... 

Με ευγνωμοσύνη.

Και θα τελείωνε... 

Με αγκαλιά.

1-DMK16.jpg

Δώστε μας την πιο αγαπημένη σας εύκολη συνταγή για ένα ελαφρύ lunch ή σαλάτα για την εποχή.

Σαλάτα με κόκκινο λάχανο, καρότο, avocado, καρύδια και dressing μουστάρδας. 

Υλικά

  • 500 gr κόκκινο λάχανο κομμένο
  • 120 gr καρότο τριμμένο
  • 40 gr καρύδια (ψίχα)
  • 4 avocado
  • 40 ml χυμός λεμόνι
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός

Για το dressing 

  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 200 gr μουστάρδα Dijon
  • 80 ml χυμός λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Ανακατεύουμε το λάχανο, το καρότο και τον μαϊντανό μαζί με το dressing. Κόβουμε τα avocado σε κύβους και τα βουτάμε στον χυμό λεμόνι. Ρίχνουμε πάνω από το μείγμα της σαλάτας τα avocado, πασπαλίζουμε με τα καρύδια Τέλος, περιχύνουμε πάνω από τη σαλάτα το dressing που έχουμε ανακατέψει πολύ καλά και σερβίρουμε.

Καλή Απόλαυση!