fbpixel

Search icon
Search
DESIGN NEWS

Bright Penthouse

ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Bright Penthouse

Λίγο έξω από την Κοπεγχάγη, σένα παλιό ιστορικό κτίριο του 1911, προορισμένο για εξοχικό, επέλεξε ο αρχιτέκτονας Jonas Bjerre-Poulsen, ένας εκ των δύο Norm Architects, να διαμορφώσει την προσωπική του κατοικία, εμπνευσμένη από το στιλ των σπιτιών του ιταλικού Βορρά. Το εσωτερικό του, έχοντας ήδη κάποια έντονα διακοσμητικά στοιχεία εμπνευσμένα από την εποχή της Art deco σε τοίχους κι οροφές, έγινε ο ιδανικός χώρος για τον αρχιτέκτονα ώστε να δημιουργήσει το σπίτι των ονείρων του. Οι περίτεχνες διακοσμήσεις που προσδίδουν μια εξαιρετική κομψότητα διατηρήθηκαν, επιδιορθώθηκαν κι αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Η κεντρική ιδέα ήταν μετά την αναπαλαίωση του διαμερίσματος, να μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη, αφαιρετική κατοικία που σέβεται την αισθητική του κελύφους της και την ιστορικότητα του κτιρίου. Για να υλοποιηθεί αυτό αφαιρέθηκαν τα παλιά ξύλινα πατώματα, που ήταν σε κακή κατάσταση, και στρώθηκε σε όλους τους χώρους βιομηχανικό δάπεδο από τσιμέντο ώστε να υπάρχει μια ενιαία αίσθηση σε όλο το σπίτι. Επίσης, εσωτερικά αφαιρέθηκαν όλα τα διακοσμητικά στοιχεία που δεν ήταν αυθεντικά και προστέθηκαν κάποια αφαιρετικά ολόλευκα ανοίγματα, ώστε το φως να γλιστράει ελεύθερα στο εσωτερικό και ναναδεικνύεται η μεγαλοπρέπειά του.

Η επίπλωση έγινε αποκλειστικά με δημιουργίες των Norm Architects, ενώ συχνά ο χώρος λειτουργεί και σε πειραματικό επίπεδο για έπιπλα ή projects που οι αρχιτέκτονες θέλουν να δοκιμάσουν ή να επεξεργαστούν στην πορεία της δημιουργίας τους. Έτσι, το εσωτερικό της κατοικίας συνεχώς μεταβάλλεται κι αλλάζει πρόσωπα, κάτι που εξιτάρει ιδιαίτερα τον δημιουργικό ιδιοκτήτη του. Ο διάδρομος του σπιτιού διατηρήθηκε αυθεντικός, όπως ακριβώς ήταν παλιά, και το ίδιο συνέβη και με τα παράθυρα στην εξωτερική πρόσοψη του κτιρίου. Μία επέκταση που έγινε ενσωμάτωσε τους εξωτερικούς τοίχους στο εσωτερικό της κατοικίας, διατηρώντας τανοίγματα που προϋπήρχαν ώστε να δημιουργείται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παιχνίδι με το φυσικό φως. Η κουζίνα, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην είσοδο, ανασχεδιάστηκε όσο πιο απλή και πλέον δημιουργεί κάποια ενδιαφέροντα παιχνίδια με ταυθεντικά υλικά που παρέμειναν από παλιά. Η τάβλα του τραπεζιού κατασκευάστηκε από τμήματα των παλιών ξύλινων δαπέδων από δρυ, που αφαιρέθηκαν, σε σχήμα ψαροκόκαλου, και η βρύση είναι vintage από ορείχαλκο. Έτσι, αν και η κουζίνα είναι άνετη και αφαιρετική, υπάρχουν κάποια αυθεντικά υλικά και διατηρείται η αίσθηση του προηγούμενου χώρου, που αναμορφώθηκε με σύγχρονο, μοντέρνο τρόπο. Το γραφείο βρίσκεται σε συνέχεια του καθιστικού ώστε να υπάρχει μια ροή στις λειτουργίες τους. Έτσι, τα παιδιά εύκολα περνάνε στο γραφείο για να παίξουν ή να ζωγραφίσουν. Το γραφείο έχει κατασκευαστεί ειδικά για τον χώρο και τα ράφια είναι σχεδιασμένα από τους Norm Architects και είναι τα πρωτότυπα.

Το καθιστικό και η τραπεζαρία διατηρήθηκαν όπως ακριβώς ήταν, κλασικά κι αυθεντικά, με τα υπέροχα, παλιά, πέτρινα τζάκια από ιταλική αμμόπετρα. Μικρά σκαλάκια οδηγούν στο μπάνιο και το master bedroom, τα οποία προστέθηκαν ώστε να συνδέσουν την κατοικία μέναν ξεχωριστό χώρο μουσικής, που προϋπήρχε δίπλα. Στην ερώτηση «τι είναι εκείνο που αγαπά περισσότερο σαυτήν την κατοικία», ο Jonas Bjerre-Poulsen απαντά: «Λατρεύω αυτήν την ατμόσφαιρα του contrast ανάμεσα στο παλιό και το σύγχρονο, που χαρακτηρίζει όλους τους χώρους της κατοικίας, όπως, επίσης, και τη μεσογειακή αισθητική που περιπλανιέται στον αέρα. Θαθελα κάποια στιγμή να προσθέσω έναν πράσινο χώρο με φυτεύσεις, καθώς και νανακαινίσω το κελάρι του σπιτιού».

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΛΕΙΔΑΡΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ JONAS BJERRE-POULSEN


adv

GLOW LOVES

Η νέα μπουτίκ της Chiara Ferragni στο Παρίσι που αξίζει να δείτε
DESIGN NEWS

Η νέα μπουτίκ της Chiara Ferragni στο Παρίσι που αξίζει να δείτε