fbpixel

Search icon
Search
Beetroot Design: Οι άνθρωποι πίσω από το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ανοίγουν τα χαρτιά τους
MAGAZINE

Beetroot Design: Οι άνθρωποι πίσω από το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ανοίγουν τα χαρτιά τους

Αλλά και οι υπόλοιπες εμπνευσμένες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στον τομέα του σχεδιασμού προς τιμήν της Επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση


Το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο Beetroot Design, μ’ έδρα τη Θεσσαλονίκη και γραφεία σε Αθήνα και Λονδίνο, σχεδίασε αφιλοκερδώς το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με ανάθεση από την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος. Πέρα από τον εορτασμό των 200 χρόνων από την εθνική μας παλιγγενεσία, με πληθώρα δράσεων κι εκδηλώσεων, που σηματοδοτεί η σχεδίασή του, επιχειρείται να αποτυπωθεί η διαδρομή του ελληνικού κράτους από την αρχή της σύγχρονης ιστορίας του μέχρι και σήμερα, ενώ παράλληλα προτείνεται η επέτειος αυτή να σταθεί η αφορμή για μια επανεκκίνηση. Η σχεδιαστική ομάδα μάς μίλησε σχετικά...

Στην έρευνα που κάνατε για να προχωρήσετε στον σχεδιασμό του σήματος σε ποια ιστορικά σημεία σταθήκατε για ν’ αντλήσετε έμπνευση;

Από τη σύμπνοια των οπλαρχηγών το 1821 μέχρι τη σύγχρονη πολυφωνία της ελληνικής πραγματικότητας μεσολάβησαν 200 χρόνια ιστορίας. Προσπαθήσαμε, λοιπόν, για τον σχεδιασμό του λογοτύπου του εορτασμού αυτής της συμβολικής επετείου να εστιάσουμε περισσότερο στην πορεία του Ελληνισμού, ν’ αποφύγουμε τους γραφικούς ρομαντισμούς και χωρίς ν’ αφορίζουμε το παρελθόν, να επικεντρωθούμε στο σήμερα, αλλά και να οραματιστούμε το μέλλον. Η χρήση, μάλιστα, της GFS Didot, ο σχεδιασμός της οποίας βασίστηκε στη γραμματοσειρά που χρησιμοποίησε εξαρχής ο Αδαμάντιος Κοραής στο εκδοτικό του πρόγραμμα για τον διαφωτισμό των υπόδουλων Ελλήνων, αποτελεί φόρο τιμής στις στοιχειοθετικές επιλογές των εκδοτών και των τυπογράφων της επαναστατημένης Ελλάδας κι επιδιώκει να γιορτάσει τον διηνεκή χαρακτήρα και την ομορφιά μιας γραμματοσειράς που απολαμβάνουν στα έντυπά τους οι Έλληνες από τότε μέχρι και σήμερα.

Πόσο εύκολο είναι να σχεδιάσει κανείς για την ελευθερία; 

Για ν’ απαντήσουμε σε αυτό πρέπει πρώτα ν’ αναρωτηθούμε τι είναι «ελευθερία». Έχει πραγματικά ενδιαφέρον το ότι, ενώ οι ζωές όλων μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με κάποιες έννοιες, είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και το να τις περιγράψουμε, λόγω της ρευστής φύσης τους. Πόσο μάλλον να τις κάνουμε εικόνα. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφύγαμε την απόδοση ορισμών κι εστιάσαμε στην οπτικοποίηση της σημαντικής στιγμής κατά την οποία η συγκεκριμένη έννοια σήμαινε το ίδιο για όλους τους Έλληνες.

Ποιοι ήταν οι βασικοί άξονες στους οποίους κινηθήκατε; 

Το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναπτύχθηκε γύρω από δύο κατευθυντήριες γραμμές. Η κυματιστή φόρμα του αριθμού 2 μεταφέρει έναν ισχυρό συμβολισμό: τη μακρόχρονη και συνάμα πολυτάραχη διαδρομή του Ελληνισμού, αλλά και τη συνέχειά του πριν και μετά το 1821, πριν και μετά το 2021. Μία πορεία γεμάτη φως, επιτεύγματα, νίκες, έντονες χαρές, αλλά και σκοτεινές περιόδους, ατυχίες και πισωγυρίσματα, που εκτείνεται σε ένα μακρύ χρονικό διάστημα, πολλών αιώνων, από το παρελθόν έως σήμερα. Τα κομβικά σημεία που τέμνουν τη διαδρομή του Ελληνισμού γίνονται ευκαιρίες για επαναπροσδιορισμό. Μ’ έντονη γραφή, λοιπόν, ο αριθμός 1 στο σήμα αποτυπώνει επιβλητικά την κάθε στιγμή επανεκκίνησης κι απελευθέρωσης, προτείνοντας η επέτειος αυτή ν’ αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα τέτοια περίοδο.

Η σύγχρονη Ελλάδα που βλέπει μπροστά πώς αποτυπώνεται γραφιστικά; 

Μετά την υπέρβαση του νοητού εμποδίου στο σήμα, η κυματιστή φόρμα που συμβολίζει την πορεία του Ελληνισμού γίνεται και πάλι ανοδική, παριστάνοντας έτσι τη θετική και απρόσκοπτη πορεία του στο μέλλον.

Twisted Square, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

5-rEOVU.jpg
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Τέλος, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον επετειακό εορτασμό μ’ ένα δικό του σήμα, χρησιμοποιώντας τη διεθνή γλώσσα της μουσικής, η οποία ενώνει ακόμη και φαινομενικά άσχετες έννοιες, όπως τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση και τα 21 χρόνια λειτουργίας του Μεγάρου. Έτσι, στο νέο του λογότυπο με τη σχεδιαστική υπογραφή του Δημήτρη Ζαμπουρίδη της εταιρίας Twisted Square, συνέδεσαν το υπόδημα που παραπέμπει στην παραδοσιακή φορεσιά της Ελλάδας του 1821, το τσαρούχι, με το διασημότερο και πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο που συνδέεται με τη μουσική, το κλειδί του σολ, ενώ οι καμπύλες γραμμές εκφράζουν το συναίσθημα που απορρέει από αυτήν. Το αποτέλεσμα; «Μια πρωτότυπη και δυνατή εικόνα, η οποία περνάει άμεσα το μήνυμα των δύο επετείων», όπως μας ανέφερε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ, Χρίστος Γαλιλαίας.

G Design Studio, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

3-BrRFJ.jpg
G Design Studio

Η ηρωική πράξη ελευθερίας και η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση έδωσαν σ’ ένα ακόμη δημιουργικό γραφείο, το G Design Studio, την ευκαιρία ν’ αναπολήσει το παρελθόν, να γιορτάσει το παρόν και ν’ ατενίσει με βλέμμα αισιόδοξο το λαμπρό μέλλον που πλησιάζει. Η φετινή του καμπάνια για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι συνδυασμός μιας σειράς εικονογραφήσεων, οι οποίες απεικονίζουν τις αξίες και τα ιδανικά του, και του μετασχηματισμού της ιστορικής γραμματοσειράς Bodoni, που με τη σχεδιαστική δημιουργικότητα του Γιώργου Τριανταφυλλάκου διαποτίζεται με ρυθμό και μουσικότητα και μετατρέπεται στην “Bodoni Heroic”. Τα εξατομικευμένα τυπογραφικά συμπλέγματα (ligatures) αναδεικνύουν περαιτέρω την ένωση μεταξύ τυπογραφίας και ήχου, ενώ η δυναμική εικονογραφική προσέγγιση και η έντονη χρωματική παλέτα δημιουργούν μια αντιπαράθεση μεταξύ μοντέρνου και κλασικού. Μια αέναη μουσική γιορτή με χρώματα κι έντονους συμβολισμούς.

Κεντρική Φωτογραφία: Beetroot Design

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021