fbpixel

Search icon
Search
Αυτή η κατοικία είναι το απόλυτο καταφύγιο στο καταπράσινο σκηνικό της Costa Brava
INTERIORS

Αυτή η κατοικία είναι το απόλυτο καταφύγιο στο καταπράσινο σκηνικό της Costa Brava

Υπό την επιμέλεια των GCA Architects


Στους καταπράσινους λόφους της Costa Brava βρίσκεται ένα σπίτι σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον του. Ανήκει σε έναν δικηγόρο με έδρα τη Βαρκελώνη, ο οποίος αποφάσισε να χτίσει ένα ιδιωτικό καταφύγιο, το δικό του κομμάτι του παραδείσου για να ξεφεύγει από την πολυάσχολη επαγγελματική του ζωή κατά διαστήματα. Ωστόσο, η μοίρα είχε άλλα σχέδια. Μετά την πανδημία, συνειδητοποίησε ότι το γραφείο του θα μπορούσε να βρίσκεται οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου αυτού εδώ, με το ήπιο κλίμα, το άγριο τοπίο και την αίσθηση της γαλήνης.

flexform-home-gca-architects-costa-brava-crono-outdoor-666085ee7feb1.jpeg


Το κτίριο είναι έργο των GCA Architects, οι οποίοι έπρεπε να ξεπεράσουν με κάποιο τρόπο την πρόκληση της προσαρμογής της δομής στο έδαφος, προκειμένου να διατηρηθεί στο ελάχιστο ο οπτικός και περιβαλλοντικός αντίκτυπός της. Βρήκαν έμπνευση στο έργο του διάσημου Μεξικανού αρχιτέκτονα Luis Barragán και έθεσαν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα ήσυχα πολυτελές σπίτι που δεν επιβάλλεται στο περιβάλλον του, αλλά βρίσκεται σε εύκολη, φυσική αρμονία με αυτό.

flexform-home-gca-architects-costa-brava-atlante-wood-2-666095afc2022.jpeg


Εκμεταλλευόμενο το επικλινές ανάγλυφο και την αραιή κάλυψη από δέντρα, το σπίτι βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του εδάφους, απολαμβάνοντας εκπληκτική θέα στις γύρω πεδιάδες και την πλούσια αυτοφυή βλάστηση. Ο σχεδιασμός του GCA Architects περιστρέφεται γύρω από δύο κύριους όγκους: έναν όπου το καθιστικό και οι χώροι ημέρας βρίσκονται σε ένα επίπεδο και μια δεύτερη διώροφη δομή που στεγάζει τα υπνοδωμάτια. Τα δύο συνδέονται μέσω μισών επιπέδων με την κύρια σκάλα που επιτρέπει την εύκολη, φυσική μετάβαση μεταξύ των χώρων. Μια μεγάλη στέγη από αραβικά κεραμίδια, επικλινής, όπως το ίδιο το έδαφος, καλύπτει αυτούς τους όγκους, δημιουργώντας μια αίσθηση ενότητας.

flexform-home-gca-architects-costa-brava-groundpiece-6660950580d5c.jpeg


Παραδοσιακά, τοπικά υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί παντού, αλλά με λιτό τρόπο και σε συνδυασμό με διαχρονικά σύγχρονα έπιπλα της Flexform, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να φανεί ρουστίκ. Οι τοίχοι από συρόμενα τζάμια στους κύριους χώρους διαβίωσης τονίζουν τη στενή σύνδεση μεταξύ των εσωτερικών χώρων και της γύρω φύσης, ενώ οι μικροί ιδιωτικοί κήποι και οι γενναιόδωρες βεράντες που έχουν σχεδιαστεί ως υπαίθρια σαλόνια παρέχουν σκιερή σκιά για να καθίσετε και να ξεφύγετε από τη ζέστη του μεσογειακού ήλιου.

flexform-home-gca-architects-costa-brava-tessa-66609386f23ae.jpeg


Το φως πλημμυρίζει κάθε δωμάτιο, δημιουργώντας ένα διαπερατό όριο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν απόλυτη ιδιωτικότητα στα άνετα υπνοδωμάτια που διαθέτουν δικό τους μπάνιο και καθιστικά με θέα σε μια εσωτερική αυλή γεμάτη φυτά. Σε αυτό το πιο γενναιόδωρο από τα σπίτια, το «να είσαι μαζί» αποκτά ένα βαθύτερο νόημα, επειδή προσφέρει επίσης χώρους για ήσυχο προβληματισμό. 

flexform-home-gca-architects-costa-brava-camargue-2-66609455ca15a.jpeg


Ο χώρος της πισίνας προστατεύεται από βλάστηση και είναι επιπλωμένος με ξαπλώστρες "Atlante Wood" κι ένα τραπεζάκι "Alcamo" του Antonio Citterio. Σε ό,τι αφορά στο indoor σκηνικό, το σαλόνι είναι επιπλωμένο με τον καναπέ "Groundpiece" και το τραπεζάκι "Fly" του Antonio Citterio, μαζί με το τραπέζι "Kobo" του Patrick Norguet. Με μεγάλα παράθυρα που πλαισιώνουν τη θέα στον μακρινό ορίζοντα, η μεγάλη τραπεζαρία κυριαρχείται από το τραπέζι "Kobo" του Patrick Norguet και τις καρέκλες "Vesta" του Antonio Citterio για την Flexform. Κομψοί, μινιμαλιστικοί διάδρομοι συνδέουν διάφορα μέρη του σπιτιού με προσεκτικά τοποθετημένα κομμάτια, όπως οι πολυθρόνες "Ottavia" του Citterio, ενώ τα χρώματα σε κάθε σημείο είναι γήινα και απόλυτα ταιριαστά με τη φύση.

flexform-home-gca-architects-costa-brava-kobo-table-and-vesta-chair-6660962352303.jpeg


Με πληροφορίες από ELLE Decoration UK