fbpixel

Search icon
Search
Αυτός είναι ο λόγος που σπάνε συχνά τα νύχια σας: Πώς να το σταματήσετε
HAIR & NAILS

Αυτός είναι ο λόγος που σπάνε συχνά τα νύχια σας: Πώς να το σταματήσετε

Αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αποτελεσματικά!


Τα περιποιημένα νύχια αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη καλής υγείας, ωστόσο, μερικές φορές τα άκρα μας δεν παραμένουν τόσο δυνατά όσο ελπίζαμε. Φυσικά μπορούμε πάντοτε να εντοπίσουμε το πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί και να καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Αυτός είναι και ο λόγος που αναζητήσαμε τις αιτίες που μπορεί τα νύχια σας να σπάνε συχνότερα.

Παρακάτω, ακολουθούν τα tips για να αντιμετωπίσετε τα αδύναμα νύχια! 

Τι προκαλεί εύθραυστα νύχια;

24c3d1c1-d5e4-45ff-837e-17340b8113b5.jpeg
Τα εύθραυστα νύχια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: ξηρά και εύθραυστα ή μαλακά και εύθραυστα.

Τα ξηρά και εύθραυστα προκαλούνται συνήθως από το επανειλημμένο πλύσιμο. Από την άλλη πλευρά, τα μαλακά και εύθραυστα νύχια προκαλούνται από υπερβολική υγρασία, συχνά αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης σε απορρυπαντικά, οικιακά καθαριστικά και αφαιρετικά βερνικιών νυχιών.

Άλλες αιτίες εύθραυστων νυχιών περιλαμβάνουν:

Ηλικία

Τα νύχια συνήθως αλλάζουν καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, συχνά γίνονται θαμπά και εύθραυστα. Ενώ τα νύχια των ποδιών γίνονται συνήθως παχύτερα και σκληρότερα, τα νύχια των χεριών γίνονται συχνά λεπτότερα και πιο εύθραυστα.

Ανεπάρκεια σιδήρου

Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν λαμβάνει αρκετό σίδηρο, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο γιατρός σας μπορεί να μετρήσει το επίπεδο της φερριτίνης σας και να σας χορηγήσει συμπλήρωμα εάν διαπιστωθεί ότι είναι χαμηλό.

Υποθυρεοειδισμός

Μαζί με τα εύθραυστα νύχια, τα συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων του θυρεοειδούς μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια μαλλιών, κόπωση, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα και κατάθλιψη. Ο γιατρός σας μπορεί να αντιμετωπίσει τον υποθυρεοειδισμό με τη συνθετική θυρεοειδική ορμόνη λεβοθυροξίνη, η οποία μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα.

Σύνδρομο Raynaud

Χαρακτηρίζεται από προβλήματα κυκλοφορίας στα άκρα, η πάθηση αυτή μπορεί να επηρεάσει την υγεία των νυχιών. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αναστολείς διαύλων ασβεστίου, όπως η αμλοδιπίνη ή η νιφεδιπίνη, ή εναλλακτικές λύσεις, όπως η λοσαρτάνη, η φλουοξετίνη ή η σιλδεναφίλη.

57ca2d61-075f-4481-9ac5-f24c069690b8.jpeg
Πώς να το αντιμετωπίσετε!

Μην τα βάζετε πολύ στο νερό

Το υπερβολικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να κάνει τα νύχια σας να γίνουν αδύναμα και εύθραυστα. Φορέστε γάντια όταν πλένετε τα πιάτα και προσπαθήστε να κρατάτε τα άκρα σας μακριά από το νερό όταν κάνετε μπάνιο. Φυσικά, είναι αδύνατο να αποφεύγετε πάντα να βυθίζετε τα χέρια σας στο νερό, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε!

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία, και το ίδιο ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση. Χωρίς επαρκή υγρασία, τα νύχια μπορεί να γίνουν εύθραυστα, να σπάνε και να ξεφλουδίζουν εύκολα. Η κατανάλωση αρκετού νερού τα βοηθά να διατηρούν την υγρασία και να παραμένουν γερά.

Δώστε προσοχή στη διατροφή σας

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ποικιλία διατροφή, καθώς και ότι λαμβάνετε μια πολυβιταμίνη με μέταλλα. Μια δίαιτα που έχει έλλειψη σε σημαντικές βιταμίνες μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον οργανισμό σας - συμπεριλαμβανομένων των νυχιών σας. Μιλήστε με τον φαρμακοποιό ή τον διατροφολόγο σας πριν ξεκινήσετε νέα συμπληρώματα διατροφής.

c0d9df82-f68f-42d0-8e0d-b7be2f419a9e.jpeg

Να είστε προσεκτικοί με τα beauty products που χρησιμοποιείτε

Βερνίκι νυχιών και ασετόν

Πολλά βερνίκια ή θεραπείες περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες που μπορούν πραγματικά να αποδυναμώσουν τα νύχια. Αναζητήστε επίσης, μη τοξικά βερνίκια νυχιών και ενυδατικά καθώς και polish removal χωρίς ασετόν για την αφαίρεση.

Απολυμαντικά χεριών και προϊόντα καθαρισμού

Εάν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών, προσπαθήστε να μην το αφήνετε στα νύχια σας και να χρησιμοποιείτε όσο είναι δυνατόν με μέτρο. Το αντισηπτικό με βάση την αλκοόλη ξηραίνει τα νύχια (και τα χέρια), οδηγώντας σε εύθραυστα άκρα. Επιπλέον, όταν καθαρίζετε το σπίτι, να φοράτε λαστιχένια γάντια. Πολλά προϊόντα ή μαντηλάκια καθαρισμού περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να αποδυναμώσουν τα νύχια. Τα γάντια θα βοηθήσουν στο να αποφύγετε την επαφή με αυτές τις χημικές ουσίες.

Σαμπουάν

Αν χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν για ξηρά μαλλιά που στοχεύει στην απομάκρυνση των ελαίων (δηλαδή προορίζεται για λιπαρά μαλλιά), μπορεί να ξηράνει και τα νύχια σας, κάνοντάς τα αδύναμα ή εύθραυστα. Δοκιμάστε να το αλλάξετε για μερικές εβδομάδες και δείτε αν θα παρατηρήσετε διαφορά.

Κάντε ένα «διάλειμμα» από το βάψιμο νυχιών

Παρόλο που τα βαμμένα νύχια δείχνουν όμορφα και περιποιήμενα, τα νύχια σας πρέπει να αναπνέουν. Η συνεχής χρήση βερνικιού, ακόμη και μη τοξικού βερνικιού, μπορεί να τα αποδυναμώσει. Αφού τα κρατήσετε βαμμένα για μια εβδομάδα, στη συνέχεια take a break και αφήστε τα να μείνουν χωρίς βερνίκι για μια εβδομάδα.