Η άνοιξη φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Κρατήστε σημειώσεις...
Exhibitions
Penny Siopis - αναδρομική έκθεση "For Dear Life"
Το ΕΜΣΤ παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Ευρώπη της σημαντικής Νοτιοαφρικανής καλλιτέχνιδας Penny Siopis, που γεννήθηκε το 1953 στην πόλη του Βράιμπεργκ από Έλληνες γονείς. Η Siopis έγινε γνωστή ήδη από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 χάρη στην ιστορικά και πολιτισμικά φορτισμένη ζωγραφική της, που ασκούσε κριτική στην αποικιοκρατία, το απαρτχάιντ, τον ρατσισμό και τον σεξισμό. Στην καλλιτεχνική της πορεία πειραματίστηκε με πληθώρα μέσων, δημιουργώντας ένα πολυδιάστατο έργο που την έχει καταστήσει μία από τις πλέον σημαντικές καλλιτεχνικές φωνές της γενιάς της τόσο εντός όσο και εκτός της αφρικανικής ηπείρου, με ιδιαίτερη επιρροή στην νεότερη γενιά καλλιτεχνών, σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη αντιαποικιακή και φεμινιστική τέχνη. H αναδρομική έκθεση For Dear Life αποτελεί την πρώτη συνολική παρουσίασή τoυ έργου της Siopis, εκτός Nότιας Αφρικής, με κορυφαία έργα από όλες περιόδους και τις ενότητες της καλλιτέχνιδας από την αρχή της πορείας της μέχρι σήμερα.
Info: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή), Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 11:00 - 19:00, Πέμπτη 11:00 - 22:00.
Ελένη Μπαγάκη - έκθεση "What bodies want to do"
Η Ελένη Μπαγάκη, στη δεύτερη ατομική της έκθεση στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, διευρύνει την ερευνά της πάνω στο βλέμμα, στην επιθυμία και στο φαντασιακό. Έχοντας τον δημόσιο χώρο ως επίκεντρο για τον στοχασμό και τη διαπραγμάτευση των παραπάνω εννοιών, παρουσιάζει μια νέα σειρά ζωγραφικών έργων μεγάλης κλίμακας και κολάζ. Τα έργα δημιουργήθηκαν στην Αθήνα και στην Αρλ, κατά τη διάρκεια του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας τους Ιδρύματος LUMA. Η καλλιτέχνις εμπνέεται τον τίτλο της έκθεσης από το βιβλίο The Camargue, που ανακάλυψε στο διαμέρισμα όπου διέμενε στην Αρλ. Γραμμένο από τη Βρετανίδα δημοσιογράφο Carol Dix τη δεκαετία του '70, το ταξιδιωτικό βιβλίο μάς μεταφέρει σε μια εξερεύνηση της περιοχής ανακαλώντας το ανέμελο πνεύμα της εποχής. Η Dix, μία νεαρή τουρίστρια, διασχίζει με το αυτοκίνητό της τον Νότο, κοιμάται το βράδυ στις παραλίες και ακολουθεί τους ξέγνοιαστους ρυθμούς της τοπικής ζωής. Η περιοχή του Camargue αναφέρεται συχνά ως "νησί" και, όπως και τα ελληνικά νησιά απ’ όπου κατάγεται η καλλιτέχνις, απεικονίζεται ως ένα φανταστικό βασίλειο όπου το σώμα και ο νους μπορούν να χαλαρώσουν και να αφεθούν.
Info: Eleni Koroneou Gallery (Δημοφώντος 30 και Θορικίων 7), Τρίτη - Παρασκευή 12:00 - 18:00, Σάββατο 12:00 - 16:00.
Μιθριδάτης ''A Dot for a Decade'' A Retrospective Exhibition 1994 - 2024
Η Amok Time Arts και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζουν, την πρώτη ατομική έκθεση εικαστικών έργων του Μιθριδάτη, με τίτλο "A Dot for a Decade". Πρόκειται για παρουσίαση έργων από το 1994 που ο καλλιτέχνης ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του πορεία στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, μέχρι και σήμερα που συνεχίζει να δημιουργεί με το ίδιο πάθος, αλλά με περισσότερη εμπειρία. Ο τίτλος έρχεται από τον καλλιτέχνη, περιγράφοντας συνοπτικά ολόκληρη την έκθεση, μιας που περιλαμβάνει 30 χρόνια δημιουργίας. Κάθε τελεία (dot) αντιπροσωπεύει μια δεκαετία και αφού οι τελείες συνδέονται, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο σημείο στίξης δε δηλώνει το τέλος, αλλά την έναρξη της επόμενης διαδρομής, με σκοπό την συνάντηση με το επόμενο dot.
Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206), καθημερινά 18:00 - 22:00.
Νατάσσα Γρυλλάκη - έκθεση "Timeless"
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό παρουσιάζει το έργο της σύγχρονης Ελληνίδας εικαστικού Νατάσσας Γρυλλάκη με τίτλο "Timeless". Η καλλιτέχνιδα σε αυτήν την «σχεδόν» ενότητα (μιας και η έμπνευση έχει τα ασταθή και εκρηκτικά μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά της φωτιάς) επιχειρεί να εκφράσει αυτήν την άφατη, μαγική εμπειρία της «απουσίας του χρόνου»: την συνύφανση της συνειδητότητας της πράξης αλλά και της απουσίας της ταυτόχρονα. Η Νατάσσα Γρυλλάκη δρα όντας εντελώς απορροφημένη σε αυτό που δημιουργεί πράγμα το οποίο την οδηγεί σε πλήρη μεταμόρφωση της αίσθησης του χρόνου και του εγώ - η υποκειμενική αίσθηση του εαυτού δεν είναι παρούσα ενώ η επίγνωση συνεχίζει να υφίσταται. Το καθετί συμβαίνει εκτός χρόνου.
Info: Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα (Κοκκώνη 15), Τρίτη και Πέμπτη 13:30 - 15:30, Τετάρτη και Παρασκευή 17:30 - 20:30.
Theater
''Reunion - The Musical'' στο Θέατρο Παλλάς
Μια μέρα σαν όλες τις άλλες, πέντε διαφορετικοί άνθρωποι, δέχονται ένα τηλεφώνημα από ένα δικηγόρο. Τους καλεί να τον επισκεφθούν στο γραφείο του για μια διαθήκη που τους αφορά. Η ζωή τους μέχρι εκείνη τη στιγμή, δείχνει να κυλάει ομαλά και χωρίς εκπλήξεις. Όμως, το παρελθόν τους έχει άλλα σχέδια για το μέλλον τους. Κείμενο – σκηνοθεσία: Θέμις Μαρσέλλου. Πρωταγωνιστούν μαζί με τα τραγούδια τους οι: Μαντώ, Πωλίνα, Σοφία Βόσσου, Κώστας Μπίγαλης, Αργύρης Αγγέλου.
Info: Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή, Δευτέρα και Τετάρτη στις 20:00.
«Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στον Ιστορικό Ναό Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου
«Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης» αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, λόγω της συμπερίληψης όλων των αυτών των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την ιδιότυπη γλώσσα του συγγραφέα. Ο λόγος του Παπαδιαμάντη συνδυάζει την καθαρεύουσα με τη δημοτική γλώσσα, με τρόπους που κανένας άλλος Έλληνας διηγηματογράφος δεν μπόρεσε να αγγίξει. Για αυτό, άλλωστε, και τα κείμενα του Παπαδιαμάντη είναι αδύνατον να μεταφραστούν σε άλλη γλώσσα. Στον «Ξεπεσμένο Δερβίση», το κυρίως σώμα του κειμένου είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα, ενώ η δημοτική γλώσσα χρησιμοποιείται σε όλους τους διαλόγους, καθώς και σε ορισμένα σημεία μέσα στην ίδια την αφήγηση. Σκηνοθεσία: Γιάννης Καρούνης, Δέσποινα Ζαχαροπούλου. Ερμηνεύει ο Γιάννης Καρούνης.
Info: Ιστορικός Ναός Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27), 17 Μαΐου στις 21:00.
Γιάννης Αγγελάκης «Η φωνή των Βακχών» στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Το μουσικοθεατρικό έργο «Η φωνή των Βακχών» του ανερχόμενου συνθέτη Γιάννη Αγγελάκη, μια ιδιαίτερη παράσταση που συνδυάζει το μουσικό θέατρο με τη σύγχρονη πειραματική μουσική, παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Συμμετέχει ο τενόρος Χρήστος Κεχρής και μουσικοί από το ειδικευμένο στη σύγχρονη μουσική σύνολο Ergon Εnsemble. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Κουτλής. Χρήστος Κεχρής (τενόρος).
Info: Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Λ. Συγγρού κι Ευριπίδου, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), 18 Μαΐου στις 20:30, 19 Μαΐου στις 19:30.
«Ρωμαίος και Ιουλιέττα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το αξεπέραστο ποιητικό αριστούργημα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ μεταφέρεται στο σήμερα, σε μια πόλη των Βαλκανίων όπου δύο οικογένειες, οι Έλληνες Καπουλέτοι και οι Τούρκοι Μοντέγοι, ζουν μαζί, δυστυχώς όχι πάντα ειρηνικά. Άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας και θρησκείας, όταν συναντιούνται επικοινωνούν στη μόνη κοινή γλώσσα που ξέρουν, τα αγγλικά. Η εγκληματικότητα βρίσκεται σε έξαρση. Η μουσική, ο ήχος των χάλκινων αλλά και η θρησκεία είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής τους. Γλεντάνε άγρια, ζούνε άγρια, η βία είναι μέσα στην καθημερινότητά τους. Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκεται η ερωτική ιστορία του Τούρκου Ρωμαίου και της Ελληνίδας Ιουλιέττας. Μια κακή στιγμή, ένα παιχνίδι που καταλήγει σε φόνο φέρνει την καταστροφή. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στην Άγκυρα και θα συνεχίσει στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, πριν την ελληνική πρεμιέρα στο Μέγαρο. Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης. Παίζουν: Ρούλα Πατεράκη, Καλλιόπη Χάσκα, Alp Ünsal κ.ά.
Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη), έως τις 19 Μαΐου στις 20:00.