fbpixel

Search icon
Search
Η Αθήνα παρουσιάζει 5 ενδιαφέρουσες εκθέσεις που προσελκύουν κάθε λάτρη τέχνης
ARTS & CULTURE

Η Αθήνα παρουσιάζει 5 ενδιαφέρουσες εκθέσεις που προσελκύουν κάθε λάτρη τέχνης

Νέες προτάσεις της πρωτεύουσας που αξίζει να ανακαλύψουν επισκέπτες και μόνιμοι κάτοικοι


Η Αθήνα ανανεώνει το πολιτιστικό της σκηνικό και μας παρουσιάζει νέες εκθέσεις τέχνης που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη. Στις εκθέσεις εκτίθενται έργα γύρω από διάφορα θέματα και αποκαλύπτεται τόσο η τέχνη της ζωγραφικής, όσο και της γλυπτικής και της φωτογραφίας. Οι ολοκαίνουριες αυτές προτάσεις προσδίδουν στην πολιτιστική υπόσταση της πρωτεύουσας και παρέχουν σε κάθε κάτοικο αλλά και επισκέπτη μία μοναδική βιωματική εμπειρία, αφού μερικές από αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό.

Όσες ξεχωρίζουμε και θα θέλαμε να επισκεφθούμε...

Eλένη Πίττα- έκθεση "RETROspect"

4769894d-8fc2-ad17-4008-e5b5c1e5a859.png

Η CL Art Gallery Athens φιλοξενεί τη νέα έκθεση της Eλένης Πίττα, RETROspect. H έκθεση έχει εγκαίνια την Πέμπτη 9 Μαΐου , στις 19.00. Μία έκθεση που παρουσιάζει ένα μείγμα επιρροών που ενσαρκώνει τη διαρκώς μεταβαλλόμενη ανθρώπινη προσωπικότητα, αναδεικνύοντας ιδιότητες όπως η ατομικότητα της επιλογής, η σεξουαλικότητα και η ταυτότητα. Η Ελένη Πίττα γεννήθηκε στο Λονδίνο και ασχολήθηκε με το Visual Art και την φωτογραφία. Στην Ελλάδα ανακάλυψε την αγάπη της για τις φωτογραφικές εικόνες και τώρα, ζώντας εδώ, μετατρέπει τις φωτογραφίες της σε πίνακες και εγκαταστάσεις με ρετρό κινηματογραφικό φωτογραφικό εφέ. Οι μονόχρωμοι πίνακές της εστιάζουν στη δύναμη της εξάλειψης του χρώματος, δημιουργώντας δραματικά έργα με απόλυτη απλότητα και λεπτομέρεια. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, εξερευνά τις δυνατότητες του μαύρου και του λευκού, εστιάζοντας σε στοιχεία όπως η σύνθεση, η αξία, η φόρμα, η σκιά και το φως. Έχει εκθέσει σε διάφορες πόλεις παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Κύπρο, Μύκονο και Σαντορίνη.

Info: CL Art Gallery Athens (Χάρητος 10, Κολωνάκι), έως τις 30 Μαΐου, Τετάρτη 12:00 – 16:00, Πέμπτη – Παρασκευή 12:00 – 19:00, Σάββατο 12:00 – 16:00.

Ελένη Τσοτσορού - έκθεση "Sub Rosa"

868338.jpg

Στην gallery Art Prisma παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της Ελένης Τσοτσορού "Sub RosaA". Ο Μυστικός Κήπος της εικαστικού Ελένης Τσοτσορού στην γκαλερί Art Prisma. Ο τίτλος της έκθεσης "Sub Rosa" (υπό τα ρόδα/κάτω από τα τριαντάφυλλα) έχει τις ρίζες του στα μεσαιωνικά χρόνια με τον πλούσιο και γεμάτο συμβολισμούς φαντασιακό τους κόσμο. Τότε που το κάθε άνθος είχε ένα μυστικό, συμβολικό νόημα και τα τριαντάφυλλα αποτελούσαν την υλική απεικόνιση του μυστικού, αυτού που οι συνομιλητές, έχοντας συζητήσει κάτω από τα ρόδα, όφειλαν να κρατήσουν κρυφό. Σήμερα η συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει, το κάθε άνθος μπορεί να μας ψιθυρίσει ένα μυστικό, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να το αφουγκραστούμε.

Info
: Αίθουσα τέχνης Art Prisma (Κουντουριώτου 187, Κέντρο Πειραιά), έως τις 18 Μαΐου 2024, Τρίτη 10:30 - 15:00 και 17:30 - 21:00, Τετάρτη 10:30 - 15:00, Πέμπτη και Παρασκευή 10:30 - 15:00 και 17:30 - 21:00, Σάββατο 10:30 - 15:00.

Περιοδική έκθεση «Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας» στο Μουσείο Ακρόπολης

870756.jpg


Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, το Μουσείο Ακρόπολης τιμά τη μνήμη του με μια μικρή, συμβολική έκθεση, που σχετίζεται με την αρπαγή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν. Τα τελευταία λόγια του λόρδου Βύρωνα πριν πεθάνει λέγεται ότι ήταν για την Ελλάδα: «...της έδωσα τον καιρό (τον χρόνο) την υγεία μου, την παρουσία μου και τώρα της δίνω τη ζωή μου. Τι μπορούσα να κάνω περισσότερο;». Κι όμως, όπως φανερώνει η μικρή παρουσίαση στο φουαγιέ ισογείου του Μουσείου Ακρόπολης, ο Βύρωνας άφησε πίσω κάτι απρόσμενο, που συμβάλλει εύγλωττα και δυναμικά στην επιχειρηματολογία για την επιστροφή και την επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα. Πρόκειται για το διαβατήριο του Βύρωνα, ένα πραγματικό σουλτανικό φιρμάνι, που του επέτρεπε να ταξιδέψει στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το φιρμάνι-διαβατήριο του Βύρωνα, προσφέρει μιαν ακόμα ευκαιρία συζήτησης και κατάρριψης του επιχειρήματος της δήθεν ύπαρξης «φιρμανιού» του Έλγιν, το οποίο υποτίθεται του επέτρεπε την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. Εκτός από το φιρμάνι, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν την Έξοδο του Μεσολογγίου (1827) που ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους, όπως τον υπογράφοντα Louis Joseph Toussaint Rossignon.

Info
: Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15),έως 31 Αυγούστου, Δευτέρα 09:00 - 17:00, Τρίτη - Πέμπτη 09:00 - 20:00, Παρασκευή - Κυριακή 09:00 - 22:00.

Στέλιος Γαβαλάς- έκθεση γλυπτικής «Ισαλος Γραμμή»

870349.jpg

Η Sianti Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση γλυπτικής του Στέλιου Γαβαλά με τίτλο "Ίσαλος Γραμμή" σε επιμέλεια του Γιάννη Κολοκοτρώνη, καθηγητή της Δυτικής Τέχνης. Η έκθεση εγκαινιάζεται Πέμπτη 9 Μαΐου στις 19.30. Στην έκθεση γίνεται μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Πρόκειται για έργα που αναπλάθουν, ορίζουν ως «τοπόσημα» ή ακόμα και οριοθετούν τον χώρο αναδεικνύοντας πάντα τον τόπο, μέσα στον οποίο δημιουργούνται. Ένας τέτοιος είναι και το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά. Γεμάτο από εργαλεία εξακολουθεί να είναι ένας μικρόκοσμος από μόνο του, που αντανακλά την μέθοδο δημιουργίας του καλλιτέχνη. Τα έργα του Γαβαλά ανάγουν την γλυπτική σε μία βιωματική εμπειρία, όπου αντίληψη και αισθήσεις διεγείρονται. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα γλυπτά σμιλεύθηκαν με βάση τα χαρακτηριστικά του φυσικού τοπίου, μέσα στο οποίο εναρμονίζεται συναισθηματικά ο καθένας από εμάς.

Info: Sianti Gallery (Βασ. Αλεξάνδρου 2 & Νηρηίδων 18, Περιοχή Χϊλτον), έως 1 Ιουνίου, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10:00 - 20:00, Τετάρτη 10:00 - 15:00, Σάββατο 10:00 - 16:00.


Γιώργος Πανταζής έκθεση «Το Φτέρωμα των Χρωμάτων»

871496.jpg


Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιώργου Πανταζή με τίτλο "Το Φτέρωμα των Χρωμάτων", σε επιμέλεια της Ιστορικού-Κριτικού Τέχνης Θάλειας Στεφανίδου. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει εγκαίνια την Παρασκευή 10 Μαΐου. Χαρακτηριστικό στα έργα του Γιώργου Πανταζή είναι το έντονο χρώμα και το ζεστό φως αλλά και η ικανότητα του να αποτυπώνει τις ομορφιές της φύσης, ξεφεύγοντας από την πραγματική εικόνα και τοποθετώντας το θέμα του σε ένα περιβάλλον φαντασιακό, διατηρώντας συνάμα την αυθεντικότητα του. Ο καλλιτέχνης με αυτό τον τρόπο δηλώνει την εικαστική του ταυτότητα ενώ ταυτόχρονα προκαλεί στον θεατή ένα "σοκ" λόγω της έντασης των χρωμάτων, εν αντιθέσει με τα γαλήνια και αισιόδοξα συναισθήματα που του δημιουργεί.

Info: Τεχνοχώρος Art Gallery (Λεμπέση 12, Πλάκα - Ακρόπολη), έως 7 Ιουνίου, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 11:00 - 14:30 και 17:30 - 20:30, Τετάρτη 11:00 - 17:00, Σάββατο 11:00 - 16:00.