fbpixel

Search icon
Search
Antoni Gaudi: Μία έκθεση στο Musée d'Orsay αφιερωμένη στο σπουδαίο έργο του Καταλανού μοντερνιστή
ARTS & CULTURE

Antoni Gaudi: Μία έκθεση στο Musée d'Orsay αφιερωμένη στο σπουδαίο έργο του Καταλανού μοντερνιστή

Το Παρίσι κινείται στους ρυθμούς του Gaudi!


Για πρώτη φορά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια, το Παρίσι φιλοξενεί μία λαμπερή έκθεση, αφιερωμένη στον Antoni Gaudi και στο σπουδαίο έργο του. Το Musée d'Orsay υποδέχεται μία σειρά από έργα του εμβληματικού αυτού καλλιτέχνη, που άφησε το σημάδι του σε όλη την Ισπανία και κυρίως στην Καταλονία κι όλοι όσοι θα βρεθούν στη γαλλική πρωτεύουσα, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να θαυμάσουν από κοντά τον ιδιαίτερο κόσμο του Gaudi, μέσα από τα σχέδια και τις δημιουργίες του. Έγραψε τη δική του ιστορία, άφησε το στίγμα του στην ισπανική κουλτούρα κι ακόμη και σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε σημείο του πλανήτη, υποκλίνονται στο απίστευτο ταλέντο και τη μοναδική του αισθητική.

Ο Αntoni Gaudi «συστήνεται» στο γαλλικό κοινό!

Η έκθεση

Όλα ξεκίνησαν το 2017, όταν τρεις επιμελητές του Musée d'Orsay ξεκίνησαν την προεργασία, για τη δημιουργία της έκθεσης που φιλοξενείται στο συγκεκριμένο μέρος από τις 12 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 Ιουλίου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ταξίδι που ξεκινάει από τις πρώτες του δημιουργίες, μέχρι το μεγαλύτερο έργο του, τον νέο καθεδρικό ναό της Βαρκελώνης, τη Sagrada Família. Ο Gaudí θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του Art Nouveau και του καταλανικού Μοντερνιστικού Κινήματος, ενώ τα κτίριά του αποτελούν πόλο έλξης για όσους ταξιδεύουν στη Βαρκελώνη. Η έκθεση αυτή, θα δώσει την ευκαιρία στους Γάλλους πολίτες -κι όχι μονο- να θαυμάσουν από κοντά το καινοτόμο έργο του κι είναι χαρακτηριστικό, ότι τα περισσότερα από τα κτίριά του, συγκαταλέγονται στη λίστα των μνημείων της UNESCO.

.jpg

«Το όνομά του είναι διάσημο σε όλον τον κόσμο, αλλά θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίσουν τον Gaudi και το έργο του σε όλη του την πολυπλοκότητα. Θέλουμε να κατανοήσουν τα κίνητρά του και την κληρονομιά του και τους λόγους που η αρχιτεκτονική ήταν τόσο σημαντική γι' αυτόν»,  εξηγεί η Élise Dubreuil και συνεχίζει: «Είναι η μόνη άμεση μαρτυρία που έχουμε από σχέδια φτιαγμένα από τα χέρια του, οπότε είναι πολύτιμα». Για πρώτη φορά, στη συγκεκριμένη έκθεση θα συναντήσει κανείς ξύλινα πάνελ που κοσμούσαν το εσωτερικό της Casa Milà, που είναι γνωστή και ως La Pedrera. «Καταφέραμε να τα βρούμε και θα αναπαραστήσουμε το εσωτερικό του στην έκθεση», σημειώνει η Dubreuil, που δεν μπορεί να κρύψει την ικανοποίησή της για τη συγκεκριμένη έκθεση. 

Ποιος είναι ο Antoni Gaudi;

antoni-gaudi-1878.jpg

Γεννήθηκε στην Καταλονία στις 25 Ιουνίου του 1852 κι ήταν το μικρότερο, από τα 5 παιδιά της οικογένειάς του. Ο πατέρας του εργαζόταν ως βιομηχανικός χαλκουργός, ενώ ο Antoni, έδειξε από μικρός το ταλέντο του στο σχέδιο. Στο σχολείο ήταν άριστος στη Γεωμετρία, τη Μουσική και τα Αρχαία Ελληνικά, ωστόσο, ένα πρόβλημα υγείας τον έκανε απόμακρο κι εσωστρεφή. Δεν ήταν ένα συνηθισμένο παιδί. Είχε μία ιδιαίτερη σχέση με τη θρησκεία και πάντα του άρεσαν η ησυχία κι η μοναξιά. Το 1868 βρέθηκε στη Βαρκελώνη, όπου πήγε για να σπουδάσει και πολύ γρήγορα, η συγκεκριμένη πόλη κέρδισε μία θέση στην καρδιά του. Σύντομα, ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική, ενώ το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πολεμήσει με την Ισπανία λόγω του προβλήματος υγείας που τον ταλαιπωρούσε, του έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσει κανονικά τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Αρχιτεκτονικής.

Ξεκίνησε να φτιάχνει μακέτες και προσχέδια για αρχιτέκτονες της πόλης, σε μία προσπάθεια να μαζέψει χρήματα κι έτσι, δημιουργήθηκε και μία πρώτη επαφή με τον μοντερνισμό. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1878 και παράλληλα, παρακολουθούσε και μαθήματα οικονομικών, φιλοσοφίας, ιστορίας και αισθητικής. Άλλοι έκαναν λόγο για έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα κι άλλοι, για μία απίστευτη διάνοια. Το πρώτο του, σημαντικό έργο, ήταν η περίφημη Casa Vicens. Κάπως έτσι, άρχισαν όλο και περισσότεροι να μαθαίνουν το όνομά του και σύντομα, άπαντες μιλούσαν για το ταλέντο του. Την ίδια χρόνια, πήρε μέρος στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού κι εκεί ήταν, που ήρθε σε επαφή με τον Καταλανό βιομήχανο, Eusebi Güell. Εντυπωσιασμένος από τη μοναδική αισθητική του, του πρότεινε να συνεργαστούν στην Έπαυλη Güell και στο Παλάτι Güell, ενώ στο «κάδρο» μπήκε αργότερα και το Πάρκο Güell. Κάπως έτσι, πήραν όλα τα πράγματα το δρόμο τους...

To έργο που του «έκλεψε» τη ζωή

antoni-gaudi-expiatory-temple-holy-family-spain.jpg
Sagrada Familia

Ακολούθησε μία σειρά από μοναδικές δημιουργίες, με τη Sagrada Familia να είναι η κορυφαία από όλες. Όλα ξεκίνησαν το 1915, με τον Gaudi να αφιερώνει -ουσιαστικά- το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του, μέχρι και τον θάνατό του, σε αυτήν. Ήταν ένα ιδιόρρυθμος άνθρωπος, αλλά κατάφερε να βρει τη δική του ισορροπία κι αφιερώθηκε αποκλειστικά στην ανέγερση του ναού, αν και τα επόμενα χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα. Μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ακολούθησε ο θάνατος της ανιψιάς του, του βασικού βοηθού του, αλλά και του Eusebi Güell. Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση του 1915 παρέλυσε τις εργασίες ανέγερσης της Sagrada Familia. Ο ίδιος -όμως- ακόμη κι έτσι δεν σταμάτησε ποτέ. Είχε έναν συγκεκριμένο στόχο, είχε ένα πάθος, είχε έναν λόγο να ζει!

Ο σχεδιασμός του ήταν πρωτότυπος κι έφερε επιρροές από την ισλαμική και τη γοτθική αρχιτεκτονική. Όπως έχει πει κι ο ίδιος, πηγή έμπνευσης ήταν πάντα η φύση. Αγαπούσε τα έντονα χρώματα, τα μεγάλα σχέδια, τα διαφορετικά μοτίβα. Αυτός ήταν ο Antoni Gaudi. Δεν του άρεσε ποτέ να κάνει... παύσεις. Ήταν ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας, αντισυμβατικός, μοναχικός, αλλά άκρως δημιουργικός. Έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 1926 κι ο εμβληματικός ναός στη Βαρκελώνη, έμεινε ημιτελής μετά τον θάνατό του. Σε αυτή την πόλη έζησε και μεγαλούργησε κι αυτός ο τόπος μοιάζει -πια- δικός του. Τα σπουδαία του έργα, αποτελούν πόλο έλξης για όσους ταξιδεύουν στην Καταλονία, μικροί και μεγάλοι, σπεύδουν εκεί για να θαυμάσουν το πλούσιο έργο του, για να γνωρίσουν τον ηγέτη του καταλανικού μοντερνισμού, που άφησε το στίγμα του κι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια άλλους ανθρώπους...