Στη µυθολογία, η θεά Αφροδίτη λέγεται ότι έτρωγε ρίζα παντζαριού για να διατηρήσει την οµορφιά της, ενώ ένα παντζάρι προσφέρθηκε στον Απόλλωνα στο ναό των ∆ελφών και τότε θεωρήθηκε από το µαντείο ότι αξίζει το βάρος του σε ασήµι! O Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.), ο «πατέρας της ιατρικής», υιοθέτησε τη χρήση των φύλλων του για να επουλώνει τις πληγές. Στη σύγχρονη εποχή και σύµφωνα µε έρευνες, ο βολβός του παντζαριού είναι γνωστός για την αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντιφλεγµονώδη δράση του, καθώς και για τη θετική του επίδραση στην ενίσχυση της αντοχής όσων αθλούνται. Επίσης, οι βιταµίνες και το σίδηρο που παρέχει βοηθούν στην οµαλή παραγωγή του αίµατος, ενώ οι άφθονες ίνες του συµβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήµατος.
Τι προσφέρει στον οργανισµό
Το παντζάρι και τα φύλλα του είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, µαγγανίου, καλίου, ιωδίου, φωσφόρου, χαλκού, µαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταµινών A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (φυλλικό οξύ), E, K. Επίσης, περιέχει φαινόλες µε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Μειώνει την άνοια: Νέα έρευνα του πανεπιστηµίου Wake Forest καταδεικνύει ότι η ηµερήσια κατανάλωσή του αυξάνει τη ροή του αίµατος προς τον εγκέφαλο, γεγονός που συντελεί στην καταπολέµηση της άνοιας και άλλων γνωστικών παθήσεων.
Αυξάνει την αντοχή: Σύµφωνα µε την έρευνα του βρετανικού Πανεπιστηµίου Exeter, ο χυµός των παντζαριών δίνει στους αθλητές περισσότερη δύναµη και αντοχή.
Αποτρέπει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης: Περιέχει αρκετές ποσότητες µαγνησίου, το οποίο µε τη σειρά του αξιοποιεί καλύτερα το ασβέστιο στον οργανισµό.
Ρίχνει τη χοληστερίνη: Έρευνα που έγινε σε πειραµατόζωα, έδειξε ότι το φυλλικό οξύ που περιέχει µπορεί να µειώσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.
Προστατεύει την όραση: Τα καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που περιέχονται στα φύλλα του προστατεύουν τα µάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.
Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ
Πουρές παντζαριού µε καρύδια
Εκτός από το υπέροχο χρώµα του, αυτός ο πουρές περιλαµβάνει και θρεπτικά συστατικά. Είναι ένα υπέροχο συνοδευτικό, αλλά µπορείτε να τον προσφέρετε και σαν dip πάνω σε φρυγανισµένο µαύρο ψωµί.
Υλικά
1 φλιτζάνι καθαρισµένα καρύδια
1 κ. παντζάρια, βρασµένα και κοµµένα σε κύβους
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 του φλιτζανιού νερό
2 κ.σ. ταχίνι
2 κ.σ. χυµός λεµονιού
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα multi χτυπάω τα καρύδια για λίγο. Προσθέτω τους κύβους του παντζαριού και χτυπάω µέχρι να λιώσουν. Προσθέτω το νερό, το αλάτι, το ταχίνι και το λάδι και τα ξαναχτυπώ όλα µαζί. Προσθέτω το χυµό λεµονιού και σερβίρω.
Το µυστικό
Τα παντζάρια, και ειδικά τα φύλλα τους, περιέχουν υψηλά επίπεδα οξαλικών αλάτων γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγονται από όσους/ες έχουν πέτρες στα νεφρά. Καταναλώνετέ τα αµέσως µόλις µαγειρευτούν, καθώς υπόκεινται σε χηµικές αλλοιώσεις.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΒΙΚΥ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ