fbpixel

Search icon
Search
BEAUTY

Anti-aging

BEAUTY

Anti-aging

Το να μείνετε για πάντα νέες μπορεί ν’ ακούγεται παράλογο, το να δείχνετε, όμως, φρέσκες,  λαμπερές και υγιείς, αυτό είναι το βασικό ζητούμενο σε κάθε ηλικία. Ο χρόνος επιδρά στο  πρόσωπό μας από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής μας. Η επιβράδυνση του κυτταρικού μεταβολισμού οδηγεί την επιδερμίδα στην ωριμότητα, με αποτέλεσμα την ατροφία της  επιδερμίδας, τη χαλάρωση, την αφυδάτωση και συνεπώς την εμφάνιση ρυτίδων και χρωματικών κηλίδων. Η Ιατρική ευτυχώς προτείνει μια μεγάλη ποικιλία θεραπειών για την ανάκτηση της χαμένης λάμψης και νεανικότητας.

 

Τα συνηθέστερα σημάδια γήρανσης είναι η θαμπή όψη και οι λεπτές γραμμές, η αφυδάτωση, το ξεφλούδισμα, το ξεθώριασμα του φυσικού χρωματικού τόνου, η τραχύτητα και οι καφέ κηλίδες. Σύμφωνα με τους γιατρούς, από τον χρόνο βάλλονται πρωτίστως το κάτω μέρος των μπράτσων -σαυτήν την περιοχή η επιδερμίδα έχει ελάχιστους ινώδεις ιστούς, δεν έχει τη δύναμη να διατηρεί τη δομή της και «κρεμάει»- και το εσωτερικό των μηρών. Ακολουθούν το ντεκολτέ και η κοιλιά. Στη γήρανση, καταλυτικό ρόλο παίζει η γενετική προδιάθεση, αλλά και το πάχος -οι λεπτές γυναίκες γερνούν γρηγορότερα κι ας έχουν πιο «στεγνούς» μύες από τις ευτραφείς, των οποίων ο λιπώδης ιστός λειτουργεί ως δεξαμενή οιστρογόνων, που βοηθούν στη διατήρηση της σφριγηλότητας και της θρέψης της επιδερμίδας-, η έκθεση στον ήλιο καθώς και το κάπνισμα. Γιαυτό διατηρήστε σταθερό το βάρος σας ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, ξεκινήστε συστηματική άσκηση, αποφύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και τα ζεστά ντους πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου. Το πολύ ζεστό νερό είναι σύμμαχος της χαλάρωσης. Εκτός από καθημερινές συνήθειες και αντιρυτιδικά προϊόντα με ενεργά συστατικά που μας βοηθάνε στη μάχη εναντίον της γήρανσης του δέρματος, η επιστήμη προτείνει κι άλλες μεθόδους, περισσότερο αποτελεσματικές.

Vitamin power Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την απόδοση των κυττάρων, ωστόσο το σώμα δεν μπορεί να τις παράγει όλες. Η Α, η πιο δυνατή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική, ρυθμίζει τον μεταβολισμό των κυττάρων του δέρματος. Καλό είναι να συνδυάζεται με τις Ε και C. Για θεαματικά αποτελέσματα, οι δερματολόγοι εφαρμόζουν τη βιταμινοθεραπεία, δηλαδή, μεταφέρουν στο δέρμα βιταμινούχα διαλύματα.

Peel off Η χημική απολέπιση έχει ταυτιστεί με μια απλή επίσκεψη στην αισθητικό, με περιορισμένα σχετικά αποτελέσματα. Λάθος! Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται από ειδικό δερματολόγο, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 15 διαφορετικά οξέα, σε τουλάχιστον 5 διαβαθμίσεις ισχύος το καθένα. Όλα αυτά αναμειγνύονται από τον δερματολόγο, σε πολύ συγκεκριμένες ποσότητες, αποκλειστικά για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Η επιλογή των οξέων και της ισχύος τους σχετίζεται με το δερματολογικό πρόβλημα που θέλουμε ν' αντιμετωπίσουμε, τον τύπο της επιδερμίδας, την ηλικία και τον τρόπο ζωής του ασθενούς. Είναι ένα πραγματικό θαύμα πώς ένα στοχευμένο ειδικό και προσωπικό δερματολογικό peeling, μπορεί εύκολα ναφαιρέσει μια 5ετία από την εμφάνισή μας!

Cell vs Time Μια αντιγηραντική μέθοδος, που θεωρείται ασφαλής και ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η κυτταρική μέθoδος, στην οποία ο γιατρός χρησιμοποιεί είτε μεσεγχυματικού τύπου βλαστοκύτταρα είτε ινοβλάστες. Τα βλαστοκύτταρα είναι πρόδρομες μορφές των ινοβλαστών. Οι ινοβλάστες ανήκουν στα μόνιμα κύτταρα του δέρματος, που παράγουν ελαστίνη και κολλαγόνο, τα οποία ρυθμίζουν τη λειτουργία του και τη νεανική του λάμψη. Με το πέρασμα του χρόνου, ο αριθμός τους μειώνεται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ρυτίδες, χαλαρότητα και απώλεια της φωτεινότητας και σφριγηλότητας του δέρματος. Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται με λιποαναρρόφηση και μετά από κατάλληλο διαχωρισμό εμφυτεύονται στο δέρμα. Οι ινοβλάστες λαμβάνονται με μια βιοψία δέρματος και καλλιεργούνται για ν' αναπτυχθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός. Η διαδικασία διαρκεί 3-4 μήνες. Τα αποτελέσματα των δύο μεθόδων δεν έχουν διαφορές. Τα βλαστοκύτταρα πλεονεκτούν γιατί δε χρειάζονται κυτταρικό πολλαπλασιασμό και η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα.

Εκτός από τις παραπάνω θεραπείες, μπορείτε να επιλέξετε το botox, αλλά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου. Την ανατομία του προσώπου μπορείτε να διορθώσετε με λίπος, το οποίο συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση του σχήματος. Όσο περνούν τα χρόνια, το λίπος ανακατανέμεται στο σώμα και το δυσάρεστο είναι πως συγκεντρώνεται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Έτσι, το δέρμα του προσώπου εκτός του ότι χάνει τα φυσικά του συστατικά, χάνει και το υποστηρικτικό λίπος, που είναι ένας παράγοντας κατά της χαλαρότητας.

Μεσοθεραπεία Πρόκειται για μια θεραπεία με ενδοεπιδερμικές ενέσεις, που περιέχουν κοκτέιλ ουσιών, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα κλπ., που γίνονται στο μεσόδερμα. Σήμερα, υπάρχουν πολλές παραλλαγές στην τεχνική και τα υλικά. Οι εγχύσεις, που γίνονταν αποκλειστικά από τον γιατρό, μπορούν να γίνουν πλέον και από τα ειδικά μηχανήματα (σαν πιστόλια), που χρησιμοποιούν ένα σωληνάκι κι ένα σύστημα με βελόνα. Η διαδικασία διαρκεί 10’ κι αμέσως μετά υπάρχει ανεπαίσθητη ερυθρότητα για 10-15’.

Υαλουρονικό οξύ Πρόκειται για βασικό δομικό συστατικό του δέρματος που παράγει ο οργανισμός. Ενδυναμώνει την αναπλαστική ικανότητα της επιδερμίδας, συμβάλλει στην ενυδάτωσή της και αυξάνει την αντοχή της σεξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Από μια ηλικία και μετά, η παραγωγή του μειώνεται και συνεπώς χάνεται μαζί του και η ελαστικότητα του δέρματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των πρώτων ρυτίδων. Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος μπορούν ν' αντιστρέψουν αυτή τη διαδικασία και να σας προσφέρουν μια νεανική όψη, αλλά και τη χαμένη ελαστικότητα της επιδερμίδας σας. Το υαλουρονικό χορηγείται σενέσιμη μορφή για εξάλειψη των ρυτίδων, την αναμόρφωση του σχήματος προσώπου-χειλιών, τις ρυτίδες γύρω από τα χείλη και τις ρινοπαρειακές αύλακες. Ταποτελέσματα είναι άμεσα ορατά και διαρκούν μέχρι κι έναν χρόνο μετά. Στη συνέχεια, η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί.

Liftmassage Για θεαματική σύσφιξη στο σώμα, επιλέξτε το μασάζ του μηχανήματος Endermologie, που αντιμετωπίζει και προβλήματα προσώπου, χάρη στο Liftmassage. Η τεχνική εστιάζει στα επιφανειακά στρώματα του ιστού, εκεί όπου βρίσκονται οι ινοβλάστες, που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ινών κολλαγόνου κι ελαστίνης. Διεγείροντας αυτά τα κύτταρα, το δέρμα γίνεται ακόμα πιο σφριγηλό και υγιές. Ο γιατρός ρυθμίζει την ένταση και τις κινήσεις του μασάζ ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας και την περιοχή που κουράρει. Το Liftmassage έχει εξειδικευμένα προγράμματα για το πρόσωπο, τον λαιμό και το ντεκολτέ και αντιμετωπίζει μ' επιτυχία τις ρυτίδες, τη χαλάρωση και την ατονία. Η εφαρμογή γίνεται μόνο σε ιατρείο εξοπλισμένο με τη συγκεκριμένη συσκευή.

Platelet Rich Plasma (PRP) Η χρήση των αυτόλογων αυξητικών παραγόντων είναι γνωστή και ως vampire facelift γιατί χρησιμοποιείται μικρή ποσότητα του δικού σας αίματος, από το οποίο απομονώνονται τα χρήσιμα αιμοπετάλια. Είναι η νέα μόδα στην παρεμβατική χειρουργική, που την έχουν εφαρμόσει στο πρόσωπό τους πολλές επώνυμες. Η θεραπεία είναι ουσιαστικά μια μέθοδος ανάπλασης του δέρματος με βάση τους χρήσιμους αυξητικούς παράγοντες στα αιμοπετάλια του αίματος. Τα αιμοπετάλια, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, μπορούν ναπελευθερώνουν πρωτεΐνες που σχετίζονται με την επούλωση και την αναγέννηση της επιδερμίδας. Από τις 2 πρώτες κιόλας εβδομάδες το δέρμα σας θα έχει λιγότερες ρυτίδες, θα είναι ενυδατωμένο και χωρίς χαλάρωση και δυσχρωμίες, ενώ δείχνει πιο λαμπερό, γεμάτο υγεία. Η PRP θεραπεία εφαρμόζεται στο πρόσωπο, τον λαιμό, το ντεκολτέ, στα χέρια και σε άλλα σημεία.

Βελονισμός Μια μέθοδος για όσους θέλουν ν' αποφύγουν πιο επίπονες διαδικασίες ή χειρουργεία. Ο βελονισμός λίφτινγκ είναι ουσιαστικά ένας αποτελεσματικός τρόπος για ν' απομακρύνετε τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες από το πρόσωπό σας. Mειώνει ορατά τα σημάδια της γήρανσης, ανανεώνει το δέρμα και προσφέρει πιο νεανική λάμψη στο πρόσωπο. Εξαφανίζονται οι μαύροι κύκλοι και το οίδημα κάτω από τα μάτια, καθαρίζουν οι κηλίδες και μπορεί να μειωθεί μέχρι και ο όγκος του διπλού πηγουνιού.

Δημήτρης Τριανταφύλλου, Πλαστικός Χειρουργός

Η εφαρμογή

βιο-απορροφήσιμων νημάτων πολυδιοξανόνης PDO στο πρόσωπο είναι μια καινοτόμος και ασφαλής μέθοδος για την καταπολέμηση της σημαντικής χαλάρωσης του προσώπου. Τα νήματα Reage PDO COG Super είναι 100% βιο-απορροφήσιμα και αποτελούνται από ακίδες, ώστε να προκαλούν πραγματική έλξη του δέρματος, επιτυγχάνοντας την ανόρθωση του προσώπου με απολύτως αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο. Κατά τη διάρκεια της βιο-διάσπασης των νημάτων, δημιουργείται γύρω από αυτά ένα φυσικό πλέγμα από ελαστικές και κολλαγόνες ίνες, με ταποτελέσματα της θεραπείας να διαρκούν μακροχρόνια. Θεωρούνται μία από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για τάτομα που θέλουν να βελτιώσουν τις περιοχές του προσώπου με σημαντική χαλάρωση, αποφεύγοντας το χειρουργείο. Η πλήρης απορρόφηση των νημάτων διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργηθούν κοκκιώματα και άλλες αντιδράσεις στον ιστό του δέρματος. Η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία, με τη χρήση ενέσιμης ξυλοκαΐνης και διαρκεί από 30 – 45’. Αμέσως μετά τη θεραπεία, υπάρχει ήπιος ερεθισμός στα σημεία εισόδου των νημάτων. Κατά την εφαρμογή μπορεί να γίνουν κάποιες εκχυμώσεις οι οποίες θα υποχωρήσουν σε λίγες ημέρες.

Ευάγγελος Ακτσαλής, Πλαστικός Χειρουργός, διπλωματούχος E.B.O.P.R.A.S.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η διατροφή, οι εγκυμοσύνες, οι αυξομειώσεις βάρους και κυρίως ο χρόνος επιφέρουν δραστικές αλλοιώσεις στο σώμα μας. Ας δούμε τις κυριότερες και το πώς αντιμετωπίζονται. Τα πρώτα σημάδια γήρανσης του σώματος είναι η κυτταρίτιδα και η χαλάρωση. Δίαιτα και άσκηση είναι αναντικατάστατες, εάν, όμως, το πρόβλημα εμμένει, ο συνδυασμός μεσοθεραπείας σώματος και ραδιοσυχνοτήτων (RF) αποτελεί την καταλληλότερη θεραπεία. Μετά από έναν κύκλο 10-15 συνεδριών (εναλλάξ μεσοθεραπεία- RF, μια συνεδρία/ εβδομάδα) θα δείτε αισθητή βελτίωση στην ποιότητα και το περίγραμμα του σώματός σας. Για την τοπική συσσώρευση λίπους (γοφοί, «λαβές της αγάπης», μηροί, κοιλιά) λύση είναι η λιποαναρρόφηση. Διενεργείται με τοπική, γενική αναισθησία ή μέθη (αναλόγως της προς αφαίρεση ποσότητας λίπους), έχει εύκολη αποθεραπεία και προσφέρει μόνιμη λύση. Τέλος, εξεσημασμένη χαλάρωση σε μαστούς, κοιλιά, μηρούς και βραχίονες (συνήθως μετά από μεγάλες αυξομειώσεις βάρους) αντιμετωπίζονται με τις αντίστοιχες επεμβάσεις σύσφιξης- ανόρθωσης, με αποτελέσματα που διαρκούν σε βάθος χρόνου.

Τριαντάφυλλος Βρύζας, Πλαστικός Χειρουργός

Aλήθειες & μύθοι για τα νήματα προσώπου

Η τοποθέτηση νημάτων είναι χειρουργική επέμβαση ανασήκωσης των ιστών του προσώπου δίχως ορατές ουλές, η οποία συμπληρώνει τις τεχνικές lifting. Αφορά γυναίκες και άνδρες μέσης ηλικίας με μέτρια ή μεγάλη πτώση χωρίς μεγάλη περίσσεια δέρματος. Γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Πραγματοποιούνται τομές στην περιοχή των κροτάφων μήκους 3 εκατοστών η καθεμία. Από αυτήν την -καλυπτόμενη στο τριχωτό της κεφαλής- ουλή τοποθετούνται ειδικά χειρουργικά νήματα εγκεκριμένα από το αμερικανικό FDA, συνήθως 4 σε κάθε μισό του προσώπου, τα οποία ανασηκώνουν την παρειά και την άνω περιοχή του τραχήλου και καθηλώνονται στους βαθύτερους ιστούς του κροτάφου. Επιπλέον, βελτιώνεται η περιοχή του χήνειου πόδα και ανασηκώνεται η ουρά των φρυδιών. Σε αντίθεση με άλλες τεχνικές που γίνονται στο ιατρείο και ταποτελέσματά τους, όποια είναι αυτά, θα γίνουν ίσως ορατά και θα διαρκέσουν μήνες, ταποτελέσματα είναι άμεσα ορατά και διαρκούν 3 - 5 έτη.

Η επανάσταση στη βλεφαροπλαστική
με τη μέθοδο PLEXR

Πολλά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας έχουν περίσσεια δέρματος στα βλέφαρα. Η περίσσεια αυτή κάνει το βλέμμα να δείχνει κουρασμένο και γερασμένο. Υπάρχουν άτομα που φοβούνται την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής λόγω των πιθανών επιπλοκών και αισθάνονται ανασφάλεια για το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Η μη επεμβατική βλεφαροπλαστική δε χρησιμοποιεί νυστέρι ή λέιζερ ούτε ράμματα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται όλες οι επιπλοκές μιας επέμβασης. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όσους έχουν πρόβλημα, ανεξάρτητα από την ηλικία. Η μη επεμβατική βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται αφαιρώντας κερατινοκύτταρα μέσω εξάχνωσης. Καθένα από αυτά τα spots εξαχνώνει τα επιφανειακά κερατινοκύτταρα χωρίς να επηρεάζει τη βασική μεμβράνη, χωρίς να προκαλεί αιμορραγία και το πιο σημαντικό, χωρίς να προκαλεί νέκρωση στους περιβάλλοντες και υποκείμενους ιστούς. Η συσκευή PLEXR κάνει χρήση της τέταρτης κατάστασης της ύλης, το plasma. Με το PLEXR αποφεύγονται οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι του laser. Η συσκευή χρησιμοποιεί ένα μικρό ηλεκτρικό τόξο που μοιάζει με κεραυνό, για ναυξάνεται επιλεκτικά η θερμοκρασία σε μία συγκεκριμένη ζώνη, εξατμίζοντας τους δερματικούς ιστούς χωρίς να επηρεάζονται οι βαθύτερες στοιβάδες. Γιαυτό δεν δημιουργούνται ουλές ή ασυμμετρίες. Είναι η μόνη συσκευή φυσικού και μόνιμου γεμίσματος με ασφάλεια, χωρίς παρενέργειες, με σταθερό και μόνιμο αποτέλεσμα. Η διαδικασία εφαρμόζεται σε πτυχές βλεφάρων και περιοφθαλμικές ρυτίδες, στο πάνω βλέφαρο, στο «πόδι της χήνας» και στις σακούλες του κάτω βλεφάρου, ανάλογα τις ανάγκες του καθένα. Ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, μπορεί να δει το αποτέλεσμα. Κάθε συνεδρία διαρκεί 10’ και τα σημαδάκια που είναι μεγέθους μικρότερου από ένα χιλιοστό θα εξαφανιστούν σε 3 -με 7 μέρες. Μέχρι να εξαφανιστούν τα σημαδάκια, καλύπτονται μένα απλό make up. Ο ασθενής μετά την εφαρμογή μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στις δραστηριότητές του την ίδια μέρα ακόμα και μετά από την εφαρμογή, ενώ δε χρειάζεται να λάβει κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή ούτε ιδιαίτερες προφυλάξεις.

*Τη μέθοδο μπορείτε να εφαρμόσετε στο ιατρείο της Χειρουργού Οφθαλμιάτρου,

Διδάκτορος Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Ειρήνης Ν. Γεωργιάδου MD, PdD, Τηλ. 6945464970.

ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΒΕΛΙΝΑ ΣΥΡΙΓΟΥ, ΣΟΝΙΑ ΤΑΛΑΝΤΙΝΟΥ

GLOW LOVES

Athens Riviera: Οι διάσημες εκδόσεις Assouline υποδέχονται το φετινό καλοκαίρι με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος
ARTS & CULTURE

Athens Riviera: Οι διάσημες εκδόσεις Assouline υποδέχονται το φετινό καλοκαίρι με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος