fbpixel

Search icon
Search
Ανακούφιση από την ημικρανία: 6 tips από γυναίκες που θα σας βοηθήσουν
WELLNESS

Ανακούφιση από την ημικρανία: 6 tips από γυναίκες που θα σας βοηθήσουν

Όπου και αν σας πάει η ζωή υπάρχει λύση


Η ημικρανία είναι μια κατάσταση που είναι περισσότερο γνωστή για τους απίστευτα επώδυνους πονοκεφάλους της - αν και τα συμπτώματά της γενικά περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα από αυτούς. Aυτός ο διαβόητα εξουθενωτικός πόνος δεν είναι καν η πιο δύσκολη πτυχή αυτής της χρόνιας πάθησης. Είναι το να μην γνωρίζετε ποτέ ακριβώς θα εμφανιστούν τα συμπτώματα της και δεν είναι λίγες οι φορές που η συνεχής σκέψη γι' αυτήν την πιθανότητα σας κάνει να βγαίνετε εκτός ορίων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως πολλοί αναφέρουν ότι το άγχος της πρόβλεψης των ημικρανιών μπορεί να σας κλέψει πολύ χρόνο και άλλες τόσες σημαντικές στιγμές ζωής. Μάλιστα, πολλοί ειδικοί συστήνουν πως αν είστε σε θέση να αγχώνεστε λιγότερο και να παραμένετε παρόντες σε αυτή τη στιγμή, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τον έλεγχο και να βελτιώσετε τη λειτουργικότητά σας.

1200-happy-woman-in-bed.jpeg

Η αρχή

Ένα από τα καλύτερα πρώτα βήματα για την ανάκτηση του ελέγχου είναι το να καθιερώστε μια ρουτίνα επίγνωσης. Προσπαθήστε να προσφέρετε στο σώμα σας συγχώρεση και κατανόηση και να παραμένετε παρών στη στιγμή. Η ανάπτυξη μιας σύντομης καθημερινής πρακτικής ενσυνειδητότητας, είτε είναι ήπια γιόγκα, είτε διαλογισμοί μέσω των εφαρμογών Calm ή Headspace, βοηθά στη συνολική λειτουργία και την αντιμετώπιση, έτσι ώστε όταν τα σκαμπανεβάσματα της ζωής σας φέρνουν αντιμέτωπους με αυτό το πρόβλημα, να μπορείτε να έρθετε σε άμεση επαφή με το σώμα σας.

Ακόμη όμως, και αν δεν θέλετε να δοκιμάσετε αυτές τις τελετουργίες, μπορείτε να βρείτε τους δικούς σας εφικτούς, απτούς τρόπους για να πάρετε τον έλεγχο. Μπορεί να είναι πράγματα που μπορείτε να κάνετε ενεργά για να προσαρμόσετε το περιβάλλον σας, να τροποποιήσετε τις καθημερινές συνήθειες, να ελαχιστοποιήσετε ή να ξεφύγετε από τα ερεθίσματα και να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα συμπτώματα της ημικρανίας όταν αυτά επιμένουν να επιστρέφουν.

Στο ποτό

Διαλέξτε ένα Go-To Mocktail και κάθε φορά που νιώθετε πως η ημικρανία πλησιάζει, επιλέξτε το. Προτιμήστε κάποιο που να έχει χυμό ανανά και σέλερι καθώς θα σας δώσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ενώ θα εξακολουθείτε να νιώθετε ότι πίνετε ποτό.

makeup-woman-eyeshadoq.webp

Στην κρεβατοκάμαρα

Είναι ένα θέμα που σίγουρα πρέπει να συζητήσετε με το σύντροφο σας. Ο ύπνος σε ένα δροσερό, πολύ σκοτεινό δωμάτιο είναι ζητούμενο για εσάς. Μερικές φορές αυτή η λύση μπορεί να επανεξεταστεί ενώ επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε να φοράτε μάσκα και ωτοασπίδες.

Στην προπόνηση

Αποφύγετε τα ερεθίσματα, στην προπόνηση, που θα σας προκαλέσουν επιπλέον ημικρανία. Για παράδειγμα τα πολύ στενά χτενίσματα είναι ένα έναυσμα για ημικρανία καθώς "τεντώνουν" τις διαφορετικές μεριές του κεφαλιού. Έτσι, χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση ένα απαλό scrunchie στα μαλλιά. Ακόμη πιείτε ένα γεμάτο ποτήρι νερό πριν ξεκινήσετε την προπόνηση, καθώς η αφυδάτωση είναι η κύρια αιτία ημικρανίας. Εάν αισθάνεστε πως αυτή μπορεί να έρθει ή ήδη πονάτε, τότε κάντε skip την έντονη προπόνηση και ενδώστε σε έναν ήπιο περίπατο για να απολαύσετε τα οφέλη της κίνησης χωρίς να επιδεινώσετε τον πόνο.

Στο αεροδρόμιο

Ταξιδέψτε με ηλεκτρολύτες και υγιεινά σνακ. Όταν ταξιδεύετε μπορεί να ξεχάσετε να πιείτε αρκετό νερό ή ακόμα και να καταναλώσετε τα κατάλληλα τρόφιμα. Προσπαθήστε λοιπόν να φροντίζετε να έχετε πάντα πάνω σας τουλάχιστον ένα μπουκάλι νερό του ενός λίτρου. Μάλιστα, υπάρχουν και μερικές επιλογές με extra ηλεκτρολύτες που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τις ημικρανίες υπό έλεγχο. Όσο για τα υγιεινά snacks, αυτά θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις κρίσεις “ζάχαρης” που σας προκαλούνται...

fit-woman-1.jpg

Σε καταστάσεις στρες

Βάλτε πάγο στο νερό σας. Το να πίνετε παγωμένο νερό βοηθά πραγματικά στα συμπτώματα της ημικρανίας, γι' αυτό προσπαθήστε να το αυξήσετε όταν βρίσκεστε σε μια αγχωτική φάση στη δουλειά.

Στο γραφείο

Αποκλείστε τη φασαρία και τις εντάσεις. Εάν επιστρέφετε στο γραφείο, μετά από 2 χρόνια πανδημίας τα επίπεδα άγχους σας έχουν σίγουρα αυξηθεί. Έτσι, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η χρήση ακουστικών "ακύρωσης θορύβου" θα κρατήσει τους ανθρώπους που σας χαλούν τη μέρα μακριά από τον προσωπικό σας χώρο. Είναι σημαντικό να ξέρετε πως με τον όρο «προσωπικός χώρος» δε σημαίνει πάντα ένα γραφείο για εσάς, αλλά μπορεί να περιορίζεται σε ό,τι διατηρεί την ηρεμία σας. Αυτή σας η κίνηση είναι μια ένδειξη ότι δε θέλετε να αποσπάσετε την προσοχή σας από αυτό που κάνετε. Το χάος ποτέ δεν ωφέλησε κανέναν.