Πόσες φορές έχετε αισθανθεί μέσα σε μία ημέρα πως οι έντονοι ρυθμοί σας «πνίγουν;». Πόσες φορές έχετε εντοπίσει αυτό το περίεργο συναίσθημα της πολύ-πολύ έντονης κόπωσης που κάνει τη ζωή σας δύσκολη και επιβαρύνει την κάθε σας κίνηση; Αρχικά, δεν πρέπει να θεωρείτε πως είστε μόνοι σε όλο αυτό. Πρόκειται για μία κατάσταση αρκετά κοινή, καθώς ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που καλούνται να διαχειριστούν την έντονη κούραση που τους δημιουργεί η απαιτητική καθημερινότητα. Μήπως -όμως- συμβαίνει και κάτι περισσότερο;
Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε όλους τους λόγους που μπορεί να σας προκαλούν αυτή την κόπωση και αναλάβετε δράση.
Η ζωή σας ανήκει!
Τι σημαίνει έντονη κούραση;
Ο όρος εξάντληση, χρησιμοποιείται από τους ειδικούς για να περιγράψει το έντονο αίσθημα κούρασης, την έλλειψη δυνάμεων και αντοχών, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Η κόπωση/εξάντληση αφορά μια κατάσταση όπου ακόμη και μετά από 8 ώρες ύπνου το βράδυ, κατά τη διάρκεια της ημέρας αισθανόμαστε υπνηλία, χάνουμε τις δυνάμεις μας και αδυνατούμε να ολοκληρώσουμε κάποια εργασία ή δραστηριότητα που κάνουμε.
Όλο αυτό, συνοδεύεται από ψυχολογικές επιπτώσεις και μεταβολές στη διάθεση, έντονη ανησυχία, κακή διάθεση, χαμηλή αυτοπεποίθηση, θολούρα, ζαλάδα και αδυναμία συγκέντρωσης. Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις -ωστόσο- θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως το αίσθημα εξάντλησης, διαφέρει σημαντικά από την έλλειψη ύπνου ή την υπνηλία. Όταν είμαστε εξαντλημένοι δεν έχουμε την απαραίτητη ενέργεια ή τη διάθεση να ασχοληθούμε με τις καθημερινές μας υποχρεώσεις και αδυνατούμε να κάνουμε focus στα διαφορετικά tasks που μπορεί να περιλαμβάνει μία τυπική ημέρα. Θέλετε να ανακαλύψετε ποιες είναι οι κοινές αιτίες που προκαλούν αυτό το αίσθημα της έντονης κούρασης;
Οι πιο βασικές αιτίες
Αναιμία
Η έλλειψη σιδήρου είναι κάτι που ταλαιπωρεί σταθερά αρκετό κόσμο, κυρίως γυναίκες, εντοπίζεται μέσω μίας τυπικής εξέτασης αίματος και προκαλεί αναιμία. Η έντονη κούραση λόγω αναιμίας είναι αποτέλεσμα του χαμηλού αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία αναλαμβάνουν να μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς και όλα τα κύτταρα του σώματος. Ειδικά οι πιο νεαρές σε ηλικία γυναίκες, είναι πιο επιρρεπείς στην αναιμία λόγω της τακτικής απώλειας αίματος από την έμμηνο ρύση, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο, έλλειψη συγκέντρωσης, δύσπνοια, ταχυπαλμία, πόνο στο στήθος και πονοκέφαλο. Όλο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με μία καλή, σταθερή διατροφή, είτε -στις πιο δύσκολες περιπτώσεις- με χειρουργική επέμβαση.
Κατάθλιψη
Ξεκινώντας από τα βασικά, είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν -επιτέλους- όλοι πως η κατάθλιψη δεν αποτελεί θέμα taboo, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει όλο και περισσότερος κόσμος. Η κατάθλιψη, είναι μία ψυχική νόσος που μπορεί να επηρεάσει από τον ύπνο και την όρεξη, μέχρι τα συναισθήματα, τη διάθεση και γενικότερα κάθε πτυχή της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Έχει πολλά διαφορετικά «πρόσωπα», μπορεί να εκδηλωθεί με πολλές διαφορετικές μορφές και τρόπους και επηρεάζει τον κάθε άνθρωπο διαφορετικά. Κοινός παρονομαστής είναι το αίσθημα αδυναμίας και απελπισίας, οι διαταραχές του ύπνου και της όρεξης, τα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις και η απαισιοδοξία και μπορεί να αντιμετωπιστεί σε πρώτη φάση με ψυχοθεραπεία και σε δεύτερη, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Υπνική άπνοια
Η υπνική άπνοια είναι μία συνηθισμένη διαταραχή του ύπνου, που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τις έντονες διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια της νύχτας. Η κακή ή ανεπαρκής οξυγόνωση του εγκεφάλου σε συνδυασμό με τον διακοπτόμενο ύπνο, έχουν σαν αποτέλεσμα την ανεπαρκή ξεκούραση και σε δεύτερο στάδιο, το επίμονο αίσθημα κόπωσης που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του ανθρώπου και προκαλεί αρκετά ζητήματα στη διαχείριση μίας απλής ημέρας, που περιλαμβάνει μία σειρά από υποχρεώσεις.
Τροφική δυσανεξία
Μπορεί να μην έχει περάσει καν από το μυαλό σας, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι πιθανό να έχετε δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές, με αποτέλεσμα καταναλώνοντάς τις, να επηρεάζεται η διάθεση και η λειτουργικότητά σας. Η τροφική δυσανεξία είναι πολύ πιθανό να επιφέρει κόπωση και σε περίπτωση που παρατηρήσετε ότι η κόπωση είναι πιο έντονη έπειτα από την πρόσληψη συγκεκριμένων τροφών, είναι σημαντικό να προχωρήσετε σε μία εξειδικευμένη εξέταση, για να πάρετε όλες τις απαντήσεις. Για παράδειγμα, όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη είναι πιθανό να εκδηλώσουν μία έντονη κι ανεξήγητη κόπωση, όταν καταναλώσουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη.
Καθιστική ζωή
Η καθιστική ζωή είναι κάτι που χαρακτηρίζει αρκετούς ανθρώπους τη σύγχρονη εποχή, ωστόσο, αρκετές φορές αδυνατούν να αντιληφθούν το πόσο μπορεί να επηρεάσει πραγματικά την καθημερινότητά τους. Τι μπορεί να συμβεί; Το σώμα αδρανοποιείται και δημιουργείται ένα σταθερό αίσθημα νωχελικότητας, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πως κουράζεστε πολύ πιο εύκολα, ακόμη κι όταν εκτελείτε βασικές καθημερινές δραστηριότητες όπως κάνατε σε προηγούμενα στάδια της ζωής σας. Σε περίπτωση που η εργασία σας, σας οδηγεί σε αυτήν την κατάσταση, είναι σημαντικό να βρείτε διεξόδους όπως η γυμναστική ή το περπάτημα και να εντάξετε νέες, διαφορετικές δραστηριότητες στην καθημερινότητά σας.
Αφυδάτωση
Last but not least, μία ακόμη συνθήκη που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ένα έντονο αίσθημα κούρασης και κόπωσης, είναι η αφυδάτωση, καθώς αναγκάζει το σώµα να δουλέψει πιο σκληρά και κοπιαστικά, προκειμένου να επιτελέσει βασικές του λειτουργίες. Όταν ο οργανισμός φτάσει στο σημείο της αφυδάτωσης, παρατηρείται χαµηλότερη πίεση, αυξημένοι παλμοί και µειωµένη ροή του αίµατος στον εγκέφαλο, κάτι που τελικά οδηγεί το σώμα σε έντονη κούραση και εξάντληση. Σύμμαχός σας -επομένως- είναι το νερό και είναι κάτι που δε θα πρέπει να ξεχνάτε στην καθημερινότητά σας.