fbpixel

Search icon
Search
Αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι; Μάθετε ποιοι είναι οι 5 τύποι εξάντλησης
WELLNESS

Αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι; Μάθετε ποιοι είναι οι 5 τύποι εξάντλησης

Σε όλους μας έχει συμβεί να τους νιώσουμε, έστω και από μια φορά στη ζωή μας


Το αίσθημα της κόπωσης είναι αρκετά συχνό, ειδικότερα όταν το πρόγραμμά μας είναι γεμάτο από υποχρεώσεις. Συμβαίνει, όμως, ακόμη και τις πιο χαλαρές ημέρες. Πόσες φορές σας έχει τύχει να νιώθετε κουρασμένοι, παρόλο που δεν είχατε να πραγματοποιήσετε πολλά πράγματα; Η εξάντληση δεν είναι συνώνυμο με την πολύωρη δουλειά. Ένας άνθρωπος δύναται να του συμβαίνει οποιαδήποτε στιγμή. Μπορεί να τον κυριεύει μέχρι κι ένα μόνιμο burnout, το οποίο δεν υποχωρεί.

Έτσι, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε πως δεν υπάρχει μόνο ένα είδος κούρασης, αυτό της σωματικής. Ο οργανισμός μας μπορεί εύκολα να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι στη συνέχεια θα προκαλέσουν μια εξουθένωση, έλλειψη όρεξης. Ειδικότερα, τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των ποικίλων γεγονότων που προέκυψαν στη ζωή μας, όπως για παράδειγμα η πανδημία και ο πόλεμος. 

Η εξάντληση μπορεί να εκδηλωθεί με κλάματα, με έλλειψη συγκέντρωσης, επιθυμία για πολύωρο ύπνο, απογοήτευση και νεύρα. Όλα αυτά διαχωρίζονται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες εξηγούν πως μας προκαλούνται αυτά τα συναισθήματα, ώστε να αναγνωρίσουμε τους λόγους που μας συμβαίνει.

Συνεχίστε να διαβάζετε, ανακαλύψτε παρακάτω τα 4+1 είδη κόπωσης και βρείτε σε ποιο ανήκετε...

1. Σωματική κούραση

Η πιο γνωστή μορφή, η οποία μπορεί εύκολα να αναγνωρισθεί. Συμβαίνει τις μέρες που μας κυριεύει η δουλειά, οι υποχρεώσεις, οι ανάγκες οι δικές μας και του σπιτιού και βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Επίσης, μπορεί να προκληθεί λόγω κακού ύπνου ή κρυολογήματος. Αισθανόμαστε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν και το μόνο που επιθυμούμε είναι να ξαπλώσουμε.

blog-post-01.jpg

2. Ψυχική εξάντληση

Αυτή η κατηγορία συνδέεται με τον νου. Όταν οι καταστάσεις γύρω μας δε βελτιώνονται, αρχίζουμε να κουραζόμαστε ψυχικά. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, πάνω στο κομμάτι της δουλειάς. Δηλαδή, όταν οι προσπάθειές σας δεν εκτιμούνται και δεν αναγνωρίζεται η αξία σας. Αυτομάτως, η ψυχολογία σας πέφτει. Τα συμπτώματα θα είναι έλλειψη προσοχής, απομόνωση, ανάγκη να κάνετε ένα διάλειμμα από όλους και τα πάντα.

3. Συναισθηματική κόπωση

Όπως το μαρτυράει και ο τίτλος, καταλαβαίνουμε πως συνδέεται με τα συναισθήματά μας. Είναι μια τελείως διαφορετική αίσθηση εξάντλησης, καθώς αφορά τη σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Καλλιεργείται μέσα μας από τα προσωπικά θέματα. Από την οικογένεια και από τις διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι πολύ σύνηθες το άτομο να αντιμετωπίζει την συναισθηματική κόπωση, λόγω πιθανής τοξικότητας από τους οικείους του. Εάν σας συμβαίνει, θα το καταλάβετε από την ενέργειά σας, δηλαδή εάν κλαίτε συχνά, εάν είστε παραπάνω ευαίσθητοι. Αυτό το είδος μπορεί να φτάσει μέχρι και σε σημάδια κατάθλιψης. Επομένως, σε περίπτωση που δεν αισθάνεστε καλά, μην το αμελήσετε!

9e4eef381b23cd378549c56bb5f514ec.jpg

4. Απομάκρυνση από τα «θέλω» σας

Ένας δύσκολα αναγνωρίσιμος τύπος κόπωσης, καθώς καθυστερούμε αρκετές φορές να αντιληφθούμε τις πραγματικές μας επιθυμίες. Οι άνθρωποι τείνουν να υποχωρούν και να συμβιβάζονται με συνθήκες που δεν τους καλύπτουν. Στη ζωή είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιούμε τα όσα θέλουμε, ειδάλλως δεν θα φτάσουμε ποτέ στην ευτυχία. Έτσι, λοιπόν, με αυτό τον τρόπο ξεκινάμε σιγά-σιγά να χάνουμε τον εαυτό μας, με αποτέλεσμα να μας διακατέχει μια μόνιμη εξάντληση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τομέας του εργασιακού περιβάλλοντος. Πολλοί επηρεάζονται από τους γονείς ή από κάποιο που υποτίθεται πως έχει περισσότερη εμπειρία σε κάτι, και ακολουθούν επαγγέλματα που δεν τους ενδιαφέρουν. Συνεπώς, όλη αυτή η αναγκαστική πίεση τους εξασθενεί με τον καιρό.

5. Έλλειψη κινήτρων

Μπορεί η ποιότητα της ζωής σας να βρίσκεται στα ύψη, να εργάζεστε σε άριστες συνθήκες, να έχετε φίλους και γενικότερα όλα όσα ενδεχομένως να ζητούσαν οι άλλοι. Παρόλα αυτά έχετε διαρκώς τη σκέψη πως κάτι σας λείπει... Ένα κενό που δε γεμίζει. Νιώθετε δυσφορία, μπορεί να αρρωσταίνετε πιο συχνά, να χάνετε κάθε ενδιαφέρον. Χρειάζεστε στόχους για να μπορέσετε να συνεχίσετε και να αντιμετωπίσετε ό,τι σας «βαραίνει».

bitamini-d-1.jpg
Ήρθε η ώρα να πείτε «αντίο» στα second thoughts και να επικεντρωθείτε στα θέλω, τα όρια, τις αντοχές και τις ανάγκες σας, αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω. Keep going!