fbpixel

Search icon
Search
8+1 φυσικοί τρόποι για να κατακτήσετε την ευτυχία
PSYCHOLOGY

8+1 φυσικοί τρόποι για να κατακτήσετε την ευτυχία

Κι όμως, είναι πολύ πιο εύκολο απ' όσο πιστεύετε


Ο οργανισμός μας περιέχει ορισμένες ορμόνες, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τη διάθεσή μας και μάλιστα με θετικό τρόπο, καθώς θεωρούνται αυτές που μας δημιουργούν αίσθηση χαράς και αισιοδοξίας, διατηρώντας μας και ενεργούς. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στις ενδορφίνες, σεροτονίνη, ντοπαμίνη, οι οποίες είναι μικροί χημικοί αγγελιοφόροι επιφορτισμένοι με πολύ σημαντικές αποστολές για την λειτουργία του οργανισμού μας. Οι ορμόνες αυτές, όπως αντιλαμβανόμαστε, είναι εξαιρετικά χρήσιμες να βρίσκονται σε καλά επίπεδα και κυρίως να προσπαθούμε να τις ενεργοποιούμε, προκαλώντας την έκκρισή τους. Κυριολεκτικά, είναι κυρίαρχες της διάθεσής μας, του πως θα κυλίσει η μέρα μας, γι αυτό και εμείς συγκεντρώσαμε από σχετικές έρευνες τους τρόπους που μπορούμε να τις αυξήσουμε, αλλά και προτάσεις τροφίμων που συμβάλλουν στη δράση της κάθε μίας.

Τι γνωρίζουμε , όμως, για αυτές τις ορμόνες;

Ενδορφίνες

Είναι μικρές ομάδες πρωτεϊνών που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος. Θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης, καθώς η δράση τους είναι ιδιαιτέρως ευεργετική, καθώς μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, βελτιώνουν τη διάθεση εξουδετερώνοντας τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, που προκαλεί το στρες , ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι πως όταν παράγονται σε μεγάλες ποσότητες, συμβάλλουν στην υγεία των οργάνων του σώματος.

Για να τις αυξήσετε:

Γυμναστική

shutterstock-1591188538.jpg

Κατά τη διάρκεια που εκτελούμε τις ασκήσεις εκκρίνονται οι ορμόνες της σεροτονίνης και των ενδορφινών, αυξάνοντας τα επίπεδά τους, οι οποίες εκείνη τη στιγμή δρουν αποτελεσματικά κατά της κακής διάθεσης, του θυμού, του άγχους και βοηθούν το μυαλό να ξεχαστεί.

Γέλιο

shutterstock-1177527226.jpg

Ένα πραγματικό φάρμακο, το οποίο θεωρείται και καλύτερο από τη χρήση παυσίπονων. Όταν γελάμε , στον εγκέφαλο απελευθερώνονται πλήθος νευροδιαβιβαστών που μας προκαλούν χαλάρωση κι ευεξία. Γι αυτό, όταν δεν αισθάνεστε καλά, βρείτε μια φωτογραφία που σας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα για να γελάσετε.

Σοκολάτα

shutterstock-230301934.jpg

Και ποιος δε θα ήθελε να βρει την ευτυχία του καταναλώνοντας σοκολάτα! Ειδικότερα, η μαύρη σοκολάτα περιέχει σεροτονίνη και προάγει την παραγωγή ενδορφινών, χαρίζοντας μας μια απίστευτη ευχαρίστηση.

Σεροτίνη

Αποτελεί έναν νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου, αλλά παράλληλα σχετίζεται και με το πεπτικό σύστημα, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής παράγεται εκεί. Άλλωστε, γνωρίζουμε πως φροντίζοντας τον εγκέφαλο, φροντίζουμε και το έντερο και το αντίθετο. Εάν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τότε αυτό γίνεται αντιληπτό από τις επιπτώσεις που επιφέρει στην όρεξη μας, στον ύπνο, στα αισθήματα, στη μνήμη, στην πέψη και σε πολλά άλλα που σχετίζονται με τη διάθεση και την ενέργεια.

Για να την αυξήσετε:

Ήλιος

shutterstock-1011373993.jpg

Βγείτε και περπατήστε στον ήλιο, προσλαμβάνοντας όση περισσότερη βιταμίνη D, ενώ ταυτόχρονα εάν ακούτε και την αγαπημένη σας μουσική θα δείτε εντυπωσιακή αλλαγή στη διάθεσή σας.

Διαλογισμός

shutterstock-1657474324.jpg

Γενικά, οι πρακτικές που αποσκοπούν στη χαλάρωση δρουν θετικά στο κομμάτι της ψυχικής μας υγείας, πόσο μάλλον ο διαλογισμός που μπορεί να καταπολεμήσει μέχρι και συμπτώματα κατάθλιψης. Μέσω αυτού, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης.

Διατροφή 

stress-fagito-1.jpeg

Υπάρχουν τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε σεροτίνη και προτιμώνται για κατανάλωση για να επηρεάσετε τη διάθεσή σας. Τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια αυξάνουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που αποτελεί δομικό συστατικό της σεροτονίνης. Εντάξτε στο διατροφικό σας πλάνο, τα καρύδια, φρούτα όπως τον ανανά, τη μπανάνα, τα ακτινίδια, τα δαμάσκηνα, αλλά και από λαχανικά τις ντομάτες.

Ντοπαμίνη

Μια οργανική ουσία που ανήκει στην οικογένεια των κατεχολαμινών. Στον εγκέφαλο δρα ως νευροδιαβιβαστής, μια ουσία που χρησιμοποιείται από τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Έχει πολλές λειτουργίες, αφού συμμετέχει στο κίνητρο, στη μνήμη, στην προσοχή και ακόμη και στη ρύθμιση των κινήσεων του σώματος. Η ορμόνη αυτή ενεργοποιείται κάθε φορά που απολαμβάνουμε κάτι που κάνουμε, για παράδειγμα ένα καλό φαγητό ή κατά την διάρκεια της ερωτικής επαφής.

Για να την αυξήσετε:

Μουσική

podcasts-ellinika-selfhelp.jpg

H ακρόαση μουσικής μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος απελευθέρωσης ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, επειδή έχει διαπιστωθεί πως αυξάνει τη δραστηριότητα στις περιοχές ευχαρίστησης του εγκεφάλου, οι οποίες είναι πλούσιες σε ντοπαμίνη.

Ύπνος

12-sleeps-till-xmas-christmas-sleepwear-editorial-three-graces-london-oyster-pyjamas-nightwear-sleeping-beauty-gifts-for-her-lingerie-la-femme-061.jpg

Ο τακτικός και υψηλής ποιότητας ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ισορροπημένα τα επίπεδα ντοπαμίνης σας και να λειτουργείτε καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το Εθνικό Ίδρυμα Sleep συνιστά 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για βέλτιστη υγεία για τους ενήλικες, καθώς και κατάλληλη υγιεινή ύπνου.

Προβιοτικά

shutterstock-1241728354.jpg

Είναι πλέον σαφές ότι ορισμένα είδη βακτηρίων που ζουν στο έντερό σας είναι επίσης ικανά να παράγουν ντοπαμίνη και βάσει μελετών φαίνεται πως όταν καταναλώνονται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, ορισμένα στελέχη βακτηρίων μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.