fbpixel

Search icon
Search
5 βιβλία που κάθε γυναίκα πρέπει να διαβάσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της
ARTS & CULTURE

5 βιβλία που κάθε γυναίκα πρέπει να διαβάσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της

Διευρύνετε τους ορίζοντές σας κι ανακαλύψτε τον πλούσιο γυναικείο κόσμο


Διανύοντας τους πρώτους μήνες του 2022, είναι ξεκάθαρο ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε πόλη, σε κάθε χώρα αυτού του κόσμου, που δεν κατανοούν την σπουδαιότητα των γυναικών. Που αμφισβητούν τη δύναμή τους, την οξυδέρκεια, την ικανότητά τους. Μήπως όμως για να... πειστούν ακόμη κι αυτοί, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε κι εμείς οι ίδιες τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας; Αν αισθάνεστε την ανάγκη να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο με αυτό το κομμάτι και να εξερευνήσετε τον πλούσιο κόσμο της γυναικείας φύσης, τότε τα παρακάτω βιβλία είναι must-read για εσάς! Προσθέστε τα στη συλλογή σας και ξεκινήστε ένα ταξίδι, με νέους ορίζοντες.

Η γυναικεία ψυχή τα ξεπερνάει όλα!

The Second Sex, Simone de Beauvoir

1-qBnAy.jpg

Ένα controversial bestseller, σε μία εποχή όπου τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Το The Second Sex της Simone de Beauvoir, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1949, με τη Γαλλίδα να βασίζεται σε ιστορικά παραδείγματα, προκειμένου να αποτυπώσει με τον πιο άρτιο τρόπο την εξέλιξη της κοινωνίας, που ουσιαστικά θέλησε να μετατρέψει τις γυναίκες σε second-class πολίτες. Δεδομένου, ότι στη Γαλλία το δικαίωμα ψήφου δόθηκε στις γυναίκες μόλις πέντε χρόνια νωρίτερα, η συγγραφέας δε δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να βρει τα κατάλληλα επιχειρήματα, προκειμένου να στηρίξει τις θέσεις της, τις οποίες υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο. Κι η ίδια άλλωστε, ήταν μία γυναίκα με θάρρος κι αποφασιστικότητα και ποτέ δε φοβήθηκε να κάνει ένα βήμα μπροστά. Είχε συνηθίσει να δίνει μάχες κι εκτιμούσε την ανεξαρτησία της. Το The Second Sex αποτελεί -ακόμη και σήμερα- ένα πρωτοποριακό βιβλίο, που βοηθά όσους το διαβάζουν, να εξερευνήσουν την ταυτότητα των δύο φύλων, υπογραμμίζοντας ότι οι άνδρες κι οι γυναίκες μεγαλώνουν και μαθαίνουν να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ακόμη κι αν αυτός δεν είναι έμφυτος, με την ανθρώπινη κοινωνία να μην αφήνει περιθώρια για κάτι διαφορετικό.

Golden Notebook, Doris Lessing

51dgcr6rhul.jpg

1962: Η Βρετανίδα, Doris Lessing κυκλοφορεί ένα σπουδαίο βιβλίο, που άφησε εποχή και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μετρά εκατομμύρια fans σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το Golden Notebook περιγράφει την ιστορία μίας γυναίκας, της Anna Wulf, που ζει στο Λονδίνο των 60s και προσπαθεί να καταγράψει τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής της, γράφοντας τις εμπειρίες της σε τέσσερα διαφορετικά notebooks. Μέσα από αυτά, καταφέρνει να θίξει μερικά πολύ σπουδαία topics, που αφορούν τη μητρότητα, τη σεξουαλική απελευθέρωση, τον ρατσισμό, την αποικιοκρατία, τον κομμουνισμός και τις ψυχικές ασθένειες. Πρόκειται για ένα ακόμη δημιούργημα, που προκάλεσε αίσθηση όταν κυκλοφόρησε κι ίσως, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι απορρίφθηκε από τους κριτικούς, που χαρακτήρισαν την Doris Lessing ως μία γυναίκα που μισούσε τους άνδρες. Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες το λάτρεψαν και γνώρισε τεράστια επιτυχία, καθώς «μιλούσε» στην καρδιά και την ψυχή τους. Το συγκεκριμένο βιβλίο φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, σήμερα και πραγματικά αξίζει να το προσθέσετε στη συλλογή σας.

The Feminine Mystique, Betty Friedan

3-4C9by.jpg

Όλα ξεκίνησαν, όταν η Betty Friedan, μία Αμερικανίδα δημοσιογράφος έγραψε ένα άρθρο για τις γυναίκες των ΗΠΑ και το γεγονός ότι δεν κατάφεραν ποτέ να βρουν την ευτυχία, παρότι -φαινομενικά- τα είχαν όλα: Σύζυγο, σπίτι, παιδιά, οικονονομική ασφάλεια. Το 1963 -ωστόσο- σε μία εποχή δηλαδή όπου οι άντρες είχαν το πάνω χέρι σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, η Friedan δεν κατάφερε να βρει κανέναν, για να δημοσιεύσει το άρθρο της. Έτσι, πήρε την απόφαση να το μετατρέψει σε βιβλίο και να μοιραστεί μέσα από αυτό τις σκέψεις της. Η Αμερικανίδα σημειώνει -μεταξύ άλλων- σε αυτό, ότι οι γυναίκες τείνουν να χάσουν την ταυτότητά τους, παραμένοντας μέσα στο σπίτι κι ουσιαστικά, τις παρακινεί να βγουν έξω από αυτό και να βρουν έναν σκοπό, που θα τους προσφέρει χαρά κι ικανοποίηση. Πάνω από όλα -όμως- θα τους δώσει τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τον εαυτό τους και να μάθουν τα όριά τους. Τις προτρέπει να εργαστούν και να συμμετέχουν στην κοινωνία. Για πολλούς, το The Feminine Mystique ήταν το έναυσμα για το δεύτερο κύμα φεμινισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και για ορισμένους, αφορούσε μόνο εύπορες λευκές γυναίκες που είχαν μία συγκεκριμένη οικονομική δυνατότητα.

How We Get Free, Keeanga-Yamahtta Taylor

811j7b1n4tl.jpg

Το How We Get Free, κυκλοφόρησε το 2017 και πρόκειται -ουσιαστικά- για μία συλλογή συνεντεύξεων με πρώην βασικά μέλη της ομάδας Combahee River Collective. Η Keeanga-Yamahtta Taylor, μία καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, είναι η δημιουργός του και μέσα από αυτό, μοιράζεται πολλές, διαφορετικές ιστορίες που αφορούν γυναίκες που πάλεψαν και μόχθησαν σε πολλούς, διαφορετικούς τομείς. Το βιβλίο έχει ήδη να επιδείξει πολλές, θετικές κριτικές και θεωρείται ένας σύγχρονος, επαναστατικός οδηγός για μια νέα γενιά πολιτικών ακτιβιστών, που είναι έτοιμοι να ταρακουνήσουν τον κυρίαρχο φεμινισμό. Ίσως το πιο εντυπωσιακό σε αυτό, είναι το γεγονός ότι η συγγραφέας δεν έχει αλλάξει ή διαμορφώσει τα λόγια των ανθρώπων που παραχώρησαν τις συνεντεύξεις και τα παρουσιάζει αυτούσια. Τους έδωσε δηλαδή την απόλυτη ελευθερία κι ένα ευρύ πεδίο, για να μοιραστούν τη δική τους ιστορία, η οποία επιτρέπει στους αναγνώστες να κατανοήσουν τις προσωπικότητες των συνεντευξιαζόμενων κι όλα όσα πραγματικά πιστεύουν και πρεσβεύουν.

We Should All Be Feminists, Chimamanda Ngozi Adichie

51l9u20bc7l-sx348-bo1204203200.jpg

Μία γυναίκα από τη Νιγηρία, που αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στη ζωή της κι έφτασε στο σημείο, να κάνει έναν από τους μεγάλους στόχους της πραγματικότητα, εμπνέοντας εκατομμύρια ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτή είναι η Chimamanda Ngozi Adichie. Για πρώτη φορά, εμφανίστηκε στο συνέδριο TEDx το 2012, θέλοντας να ευχαριστήσει τον αδερφό της, που διοργάνωσε την εκδήλωση στο Λονδίνο. Από την πρώτη στιγμή, ήταν ξεκάθαρο πως γνώρισε τεράστια επιτυχία και το 2014, ακολούθησε η συγγραφή του βιβλίου της. Η απήχηση του We Should All Be Feminists, ήταν τόσο μεγάλη, που ανάγκασε τον οίκο Dior να χρησιμοποιήσει τον τίτλο του βιβλίου ως logo σε t-shirts. Διαβάζοντας κανείς το συγκεκριμένο βιβλίο, θα μπορέσει να κατανοήσει και να αντιληφθεί την πραγματική έννοια του φεμινισμού. Τη σημασία της ισότητας και το πόσο μεγάλο κακό έχει κάνει η πατριαρχία. Η συγγραφέας καλεί τις γυναίκες να αντιδράσουν και να κάνουν ένα step μπροστά κι εμείς, τη διαβάζουμε με τεράστιο ενδιαφέρον!