fbpixel

Search icon
Search
Ημέρα της Γυναίκας: Οι editors του GLOW.GR μιλούν για τις γυναίκες που θαυμάζουν
LIFE & CAREER

Ημέρα της Γυναίκας: Οι editors του GLOW.GR μιλούν για τις γυναίκες που θαυμάζουν

Για τις προσωπικότητες που ξεχωρίζουν και τους εμπνέουν


Σε μια εποχή που τα πάντα είναι ρευστά και αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη, το γυναικείο φύλο έχει καταφέρει να κάνει όχι απλά βήματα, αλλά άλματα προόδου. Είναι σαν να εξωτερίκευσε ξαφνικά όλη τη δύναμη που έκρυβε μέσα του... Βάζει το όρια του, παλεύει για τα δικαιώματά του, ενώ η «φωνή» του είναι πιο δυνατή από ποτέ. Η σημερινή Ημέρα της Γυναίκας μπορεί να λειτουργήσει ως η αρχή μιας νέας εποχής, διότι τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά από τον προηγούμενο χρόνο. 

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, οι editors του GLOW.GR ξεχωρίζουν και μιλούν για τις αγαπημένες τους γυναίκες -του παρελθόντος και του παρόντος- που τους ενέπνευσαν και τους στιγμάτισαν, τόσο με την προσωπικότητα όσο και με το έργο τους. 

Σταυρούλα Κλειδαριά 

shutterstock-1537671227.jpg

Θυμάμαι μικρή πως θαύμαζα τα αγόρια για τη δύναμή τους, την ικανότητά τους να καταφέρνουν πράγματα, ένοιωθα πως ήταν πιο ξεκάθαροι, πιο διαυγείς, τους προτιμούσα γύρω μου. Ήθελα να γεννήσω αγόρια κι ευλογήθηκα μ’ αυτό. Με τα χρόνια, η ωριμότητα αλλάζει πολύ τον τρόπο που βλέπεις καθετί κι αναθεωρείς. Και δεν είναι ότι δεν αγαπώ τους άντρες πια. Απλά αντιλαμβάνομαι αυτή την ιδιαίτερη γοητεία της θηλυκότητας σαν ένα δώρο ξεχωριστό και νοιώθω πραγματικά περήφανη που ανήκω σ’ αυτή την κατηγορία. Δεν θα μιλήσω για τον θαυμασμό μου σε μια συγκεκριμένη γυναίκα. Θαυμάζω τη σύγχρονη γυναίκα που έχει καταφέρει να πατήσει γερά στα πόδια της, και να διεκδικήσει την ισχυρή της θέση στην κοινωνία γιατί είναι αλήθεια μπορεί να καταφέρει τα πάντα και με άριστο τρόπο. Εκείνη που τολμάει να πάρει πάνω της το παιχνίδι, να αναμετρηθεί με όλους τους δαίμονες και να αποδειχθεί η καλύτερη σε όλα. Επαγγελματίας, σύζυγος, μητέρα, κόρη, φίλη, αδελφή, περήφανη για τις επιλογές της κι ακούραστη στο να παλεύει για τους στόχους της. Είναι πολλές γύρω μας, δίπλα μας, παντού οι γυναίκες που τους αξίζει να τις θαυμάζουμε καθημερινά, κάθε στιγμή για όλα όσα διεκδικούν, επιδιώκουν και πετυχαίνουν. Respect!

Βασιλική Δουκουμοπούλου

555.jpg

«Έχουμε αποδείξει ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν ό,τι κάνουν οι άνδρες, αλλά οι άνδρες δεν έχουν αποδείξει ακόμα, ότι μπορούν να κάνουν αυτά που κάνουν οι γυναίκες.» Αυτή η φράση της δημοσιογράφου, ακτιβίστριας, συγγραφέα και λέκτορα, Gloria Steinem, έχει εντυπωθεί στο μυαλό μου, από τότε που «βούτηξα» στα άδυτα της καριέρας και της προσωπικής της ζωής. Μια γυναίκα, που ακόμα και σήμερα στα 87 έτη της, συνεχίζει να μάχεται στο πλευρό όσων το έχουν ανάγκη. Η δημοσιογράφος που άνοιξε τον δρόμο στην ισότητα των δύο φύλων, αποτελούσε από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60, «πρωταθλήτρια» στη θέσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Γεννημένη στις 25 Μαρτίου 1934, στο Τολέδο του Οχάιο, η ίδια γίνεται ανεξάρτητη συγγραφέας αμέσως μετά το κολέγιο και προασπίζει όλο και περισσότερο τα γυναικεία κινήματα και τον φεμινισμό. Συμμετείχε στη δημιουργία περιοδικών όπως το New York και το Ms., βοήθησε στον σχηματισμό του Εθνικού Πολιτικού Συμβουλίου γυναικών, ενώ κατάφερε να νικήσει τη μάχη με τον καρκίνο, πριν λίγα χρόνια. Δεν επαναπαύτηκε ποτέ στις νόρμες της εποχής και ξεχώριζε για τις πρωτοπόρες απόψεις και το άψογο στιλ της. Όσοι από εσάς επιθυμείτε να γνωρίσετε καλύτερα τον βίο και έργο της, προσθέστε στη watchlist σας την ταινία "The Glorias" που ξετυλίγει τη ζωή της Steinem με πρωταγωνίστρια την Julianne Moore.

Καλλιρρόη Σιμιτζίδου 

diane-von-furstenberg.jpg

Μία από τις πιο επιδραστικές γυναίκες στον χώρο της μόδας -και όχι μόνο- είναι η διάσημη, Βελγίδα σχεδιάστρια Diane von Fürstenberg. Έγινε γνωστή για πρώτη φορά το 1969, όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Egon von Fürstenberg του γερμανικού οίκου Fürstenberg. Έπειτα από τον χωρισμό τους το 1972, η Diane αποφάσισε να κρατήσει το επίθετο του πρώην συζύγου της κι ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε να σχεδιάζει γυναικεία ρούχα. Από την πρώτη στιγμή έδειξε το ταλέντο της και την επιδραστικότητά της στη μόδα. Το 1974 σύστησε το πλεκτό jersey "wrap dress", το οποίο δεν άργησε να μετατραπεί σ' ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια του fashion world, μέχρι και σήμερα. Τα φορέματα της fashion designer έχουν επιλεχθεί από τις πιο διάσημες γυναίκες παγκοσμίως, από την Δούκισσα του Cambridge και την Michelle Obama μέχρι την Madonna και την Whitney Houston. Οι διακρίσεις της και τα βραβεία που έχει κερδίσει είναι πολλά και αποδεικνύουν τη σημαντικότητα και το έργο της. Πέρα από την αισθητική και της σχεδιαστικές της ικανότητες, ο λόγος για, τον οποίο την θαυμάζω είναι γιατί αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό της, χωρίς να φοβηθεί, και να επηρεαστεί από τα στερεότυπα. Τα σχέδιά της αναδεικνύουν πάντα τη θηλυκότητα και ακολουθούν την κίνηση της γυναικείας σιλουέτας. Η Diane von Fürstenberg σχεδιάζει για τη γυναίκα -του χθες, του σήμερα και του αύριο-, σε όλες τις πτυχές της κι αυτό είναι κάτι το αξιοθαύμαστο. 

Αγάπη Γαβριηλίδου 

fofi-xamogelo-arthro.jpg

Λένε πως οι σπουδαίοι άνθρωποι, δεν πεθαίνουν ποτέ κι ακόμη και μετά το θάνατό τους, παραμένουν ζωντανοί στη μνήμη των δικών τους, αλλά και σε όσων είχαν την ευκαιρία να τους γνωρίσουν. Προσωπικά, αγνοούσα την ιστορία της Φώφης Γεννηματά, μέχρι την ημέρα του θανάτου της. Τότε -όπως συμβαίνει πολλές φορές- έψαξα λίγο περισσότερο κι είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω καλύτερα το έργο της, αλλά κυρίως, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Υπήρξε μέλος μίας οικογένειας με πλούσια ιστορία στον πολιτικό κόσμο αυτής της χώρας, όμως δεν το εκμεταλλεύτηκε ποτέ. Έδωσε τις δικές της μάχες και μόνη της, κατάφερε να ξεχωρίσει σε έναν πολύ σκληρό και σκοτεινό χώρο. Έχασε τους γονείς της σε μικρή ηλικία και πολύ σύντομα, έμαθε κι η ίδια να παλεύει με την πιο αδίστακτη αρρώστια. Δε λύγισε, συνέχισε ακόμη κι όταν οι περισσότεροι θεωρούσαν τη μάχη της τελειωμένη. Βγήκε νικήτρια και προχώρησε κι όταν ο εφιάλτης επανήλθε, ήταν εκεί, ψύχραιμη να πολεμήσει ξανά. Για μένα λοιπόν αυτό είναι το απόλυτο πρότυπο γυναίκας. Μακριά από πολιτικές πεποιθήσεις κι οτιδήποτε άλλο...

Αναστασία Πολίτογλου 

eleni-glykatzi-arveler-lifo-1.jpg

Λατρεύω να διαβάζω συνεντεύξεις, να βλέπω ανθρώπους να μιλάνε και να παρατηρώ την κάθε τους κίνηση. Ίσως για αυτό το λόγο όταν πρώτη φορά άκουσα για την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ κάτι μέσα μου άλλαξε. Ανήκει σε αυτούς τους λίγους που επιμένουν να δημιουργούν πολιτισμό με κάθε τους λέξη, που ανοίγουν κόσμους με την καθαρότητα της σκέψης τους και σε αυτούς που θα ήθελες έστω μια φορά στη ζωή σου να νιώσεις την αύρα τους. Η ιστορικός που γεννήθηκε στην Αθήνα και χάραξε το δικό της δρόμο στο Παρίσι παρότι παραμένει λάτρης της χώρας μας όπως ανέφερε το 2020 σε μια συνέντευξη στη Lifo: «Ας μην ξεκινήσουμε πάλι τις δοξολογίες ότι είμαστε ο περιούσιος λαός». Και ίσως για αυτή τη δήλωση να παραμένει για εμένα στην κορυφή. Άλλωστε, πάντα εκτιμούσα τα σαφή όρια, τις ξεκάθαρες δηλώσεις και την έλλειψη υπερβολών. Στοιχεία που δε βρίσκεις εύκολα σε αυτή τη χώρα. 

Κωνσταντίνος Τανιάς

7-sTztC.jpg

Η γυναίκα που έχω ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ένα από τα πιο επιδραστικά ονόματα στην πολιτική σκηνή, που το 2019 ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας κι έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η πρώτη γυναίκα»! Αυτό και μόνο αρκεί για να βρίσκεται επάξια σε αυτήν εδώ τη λίστα, αποδεικνύοντας την υπεροχή του γυναικείου φύλου σε χώρους που κάποια χρόνια πριν θεωρούνταν από πολλούς ανδροκρατούμενη. Η ίδια, μέσα από το ήθος και τις στάσεις της, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καταρρίπτει τις στερεοτυπικές -γεμάτες τοξικότητα- απόψεις, φανερώνει το πάθος της για τις Τέχνες και παίρνει ουσιαστική θέση για πιο λεπτά ζητήματα περιβαλλοντικής φύσεως, στέκεται δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη, όπως τα θύματα του πολέμου, ενώ παράλληλα δε διστάζει να δείξει την ευαισθητοποίηση και την αγάπη της για τις τετράποδες ψυχές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι άνθρωποι που έχουν δουλέψει και συναναστραφεί μαζί της υποστηρίζουν το εξής: «Η πόρτα του γραφείου της είναι πάντα ανοιχτή σε όποιον θελήσει να τη συμβουλευτεί ή να συζητήσει κάποιο θέμα μαζί της. Είναι πάντα πρόσχαρη και πρόθυμη, γνωρίζοντας πώς να κρατάει ισορροπίες». Ίσως η ίδια να αποτελεί ένα δείγμα για το μέλλον της Ελλάδας, το οποίο προβλέπεται να έχει άρωμα γυναίκας!

Κεντρική Φωτογραφία: Gloria Steinem