fbpixel

Search icon
Search
5 γραφικά χωριά της Χαλκιδικής που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε
TRAVEL

5 γραφικά χωριά της Χαλκιδικής που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε

Μαγευτικά τοπία που θα σας κλέψουν την καρδιά


Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη. Oι περισσότεροι τη θεωρούν τον ιδανικό, summer προορισμό για μία σύντομη, καλοκαιρινή απόδραση, ωστόσο, αυτό δε γνωρίζουν είναι πως έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από μεθυστικές παραλίες. Τα χωριά της Χαλκιδικής κρύβουν απίστευτη ομορφιά και τα τοπία που συναντά κανείς σε αυτά, δύσκολα μπορεί να τα βρει αλλού. 

Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε τα πιο όμορφα, γραφικά χωριά που βρίσκονται μία... ανάσα από την πόλη και σας καλούν να τα ανακαλύψετε.

Αφεθείτε στην ομορφιά αυτού του τόπου!

Αρναία

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Χολομώντα και φτάνοντας σε αυτήν, συναντά κανείς ένα τοπίο γεμάτο με καταπράσινα δάση και πλούσια βλάστηση. Η Αρναία, είναι το go to place για όσους αγαπούν τα φυσικά τοπία και θεωρείται ένας από τους πιο όμορφους και παραδοσιακούς οικισμούς της Χαλκιδικής. Τα στενά σοκάκια και τα λιθόστρωτα στενάκια της, οι πλατείες που συνδυάζουν την παράδοση με τη σπάνια, φυσική ομορφιά, αλλά κι η θέα που κόβει την ανάσα, αποτελούν μερικούς -μόνο- από τους λόγους που αξίζει να την επισκεφθεί κανείς, ενώ οι locals υποδέχονται με καλή διάθεση τους visitors και φημίζονται για την ζεστή φιλοξενία τους. 

shutterstock-1753385423.jpg

Ταξιάρχης

Πρόκειται για ένα ορεινό, παραδοσιακό χωριό, που είναι χτισμένο στην «καρδιά» του όρους Χολομώντα, σε υψόμετρο 670 μέτρων και για να φτάσει κανείς σε αυτό, θα χρειαστεί να διασχίσει μία πανέμορφη διαδρομή πάνω από το βουνό. Ο Ταξιάρχης περικλύεται από πυκνό δάσος με έλατα και πεύκα, που σε συνδυασμό με τα πετρόκτιστα σπίτια, τους ξενώνες και τα ξωκλήσια συνθέτουν ένα σκηνικό σπάνιας ομορφιάς και θεωρείται αγαπημένος προορισμός ακόμη και μετά το καλοκαίρι, για το φθινόπωρο ή και τον χειμώνα. Η περιοχή προσφέρεται και για πεζοπορία, προκειμένου να εξερευνήσετε από κοντά όλα τα πανέμορφα τοπία της και φυσικά, δε θα πρέπει να παραλείψετε να κάνετε βόλτες στα στενά του χωριού, δοκιμάζοντας και τις ντόπιες λιχουδιές.

shutterstock-2125261964.jpg

Παρθενώνας

Βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα πάνω από τον νέο Μαρμαρά και είναι γεγονός πως δεν έχει συγκεντρώσει τη λάμψη που του αξίζει μέχρι και σήμερα. Ο Παρθενώνας προσφέρει την πιο μαγευτική θέα στα δάση της Σιθωνίας, αλλά και στο πέλαγος, αλλά και το πιο ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα που κόβει την ανάσα. Στη διαδρομή για το χωριό, συναντά κανείς εντυπωσιακούς ελαιώνες, που δίνουν σύντομα τη θέση τους σε ένα πυκνό πευκοδάσος, με το μέρος, αυτό, να αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς οικισμούς της βόρειας Ελλάδας. Στη διάρκεια του χειμώνα η αλήθεια είναι πως θυμίζει έρημο τοπίο, το καλοκαίρι -ωστόσο- συγκεντρώνει αρκετό κόσμο, που καταφθάνει σε αυτό προκειμένου να θαυμάσει από κοντά την αξεπέραστη ομορφιά του, με τα γραφικά σοκάκια και τα πετρόχτιστα σπίτια να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μεγάλη Παναγιά

Ένα ακόμη must-visit place στην Χαλκιδική, είναι η Μεγάλη Παναγιά, που θεωρείται -δικαίως- ένα από τα πιο εντυπωσιακά, ορεινά, παραδοσιακά χωριά της. Το μέρος, αυτό, είναι περιτριγυρισμένο από πυκνόφυτους λόφους και παλιότερα ονομαζόταν Ρεβενίκια, ενώ το σημερινό του όνομα το απέκτησε επίσημα το 1928. Η ονομασία του, συνδέεται με το μικρό παρεκκλήσι, που χτίστηκε κοντά στο χωριό κατά τον 19ο αιώνα και προσέλκυε προσκυνητές, με τα γραφικά σοκάκια του να κρύβουν απίστευτους θησαυρούς. Τα σπίτια που χρονολογούνται τον 19ο αιώνα και η μοναδική αύρα αυτού του τόπου, δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο σκηνικό, που παραπέμπει σε μία άλλη εποχή κι αν θέλετε να χαθείτε σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο και να αφήσετε το μυαλό σας να ταξιδέψει, είναι το κατάλληλο spot για εσάς.

shutterstock-2061424274.jpg

Παλιά Νικήτη

Το 2ο πόδι της Χαλκιδικής φημίζεται για τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τις παραδεισένιες παραλίες του, ωστόσο, σε αυτό συναντά κανείς και πολλά γραφικά χωριά, που ξεχωρίζουν με τη μοναδική τους ομορφιά. Ένα από τα αυτά, είναι η Παλιά Νικήτη. Το παλιό χωριό, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από πρόσφυγες των παράκτιων οικισμών στην Ελιά, Καστρί και Άγιο Γεώργιο, που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποφύγουν τις πειρατικές επιδρομές και σήμερα, φτάνοντας κανείς σε αυτό, συναντά αμέτρητα παραδοσιακά κτίρια, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Το παλαιότερο κτίριο είναι ο κοιμητηριακός ναός που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, ενώ η εκκλησία του Αγίου Νικήτα δεσπόζει στην κορυφή του λόφου. Μια βόλτα στα σοκάκια του παλιού χωριού θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν, ενώ οι locals θα σας προσφέρουν τα ντόπια προϊόντα, που σίγουρα θα λατρέψετε!

Δώστε την προσοχή που της αξίζει στην Χαλκιδική και ανακαλύψτε την πιο αυθεντική της πλευρά...