fbpixel

Search icon
Search
4 υπέροχες συνταγές με τα leftovers των γιορτών
TASTE

4 υπέροχες συνταγές με τα leftovers των γιορτών

Σας περίσσεψαν γλυκές λιχουδιές από τη festive season; Πώς να τις αξιοποίησε χωρίς να πάνε χαμένες


Όσο κι αν λατρεύετε τα γλυκά, σίγουρα θα έχει περισσέψει κάτι από το γιορτινό τραπέζι ή γενικότερα απ' όλη τη festive περίοδο. Με σκοπό να μην πάνε χαμένα, αυτές οι ημέρες είναι οι ιδανικότερες για να ετοιμάσετε τις πιο νόστιμες συνταγές που θα σας ξετρελάνουν, δοκιμάζοντας διαφορετικά sweet dishes που ενδεχομένως δεν είχατε σκεφτεί μέχρι πρότινος. Κι επειδή ακόμα η εορταστική season δεν έχει τελειώσει επίσημα, αυτή είναι μια τέλεια ιδέα για να κεράσετε τους καλεσμένους σας ή για να πάτε σαν δώρο σε κάποιον δικό σας.

Μπείτε στην κουζίνα σας κι ετοιμάστε τις πιο νόστιμες συνταγές!

Mωσαϊκό με κουραμπιέδες

paradosiako-mosaiko.jpg

Υλικά: 

  • 120 γρ. αμύγδαλα, χοντροκαβουρδισμένα
  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 κ.σ. κονιάκ
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. κακάο
  • 300 γρ. κουραμπιέδες
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Εκτέλεση:

Σε ένα μπεν μαρί, βάζουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο και την κρέμα, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα συνεχόμενα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά. Θα δούμε ότι το μείγμα μας θα σφίξει αρκετά αφού προσθέσουμε το αλκοόλ. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τα αμύγδαλα και αφήνουμε να καβουρδιστούν δηλαδή να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας: τα αμύγδαλα, το κακάο και τους κουραμπιέδες αφού τους σπάσουμε λίγο με τα χέρια μας. Περιχύνουμε το μείγμα της σοκολάτας στο μπολ με τα στερεά μας και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε σε μια λαδόκολλα το μείγμα μας κατά μήκος και ρολάρουμε. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες. Βγάζουμε από την κατάψυξη και σερβίρουμε κατευθείαν. Το μωσαϊκό μας θα κόβεται εύκολα βγάζοντας το κατευθείαν από την κατάψυξη.

Καραμελωμένες φέτες τσουρεκιού

1-odnvb.jpg

Υλικά:

  • 8 φέτες τσουρέκι
  • 2 αυγά
  • ½ λίτρο γάλα
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. bakingsoda
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε το γάλα και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίσουν να βράζουν, προσθέτουμε την baking soda. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 2 ώρες τουλάχιστον, ανακατεύοντας συχνά. Αφού περάσει η πρώτη ώρα, θα παρατηρήσουμε πως θα αρχίσει να παίρνει ένα πιο σκούρο χρώμα και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε. Όταν πλέον, το μείγμα έχει μετατραπεί σε μαλακή καραμέλα, το αποσύρουμε από τη φωτιά, ενώ παράλληλα σε ένα μπολ πρέπει να χτυπήσουμε τα αυγά μαζί με το κονιάκ. Επόμενο βήμα, είναι να ετοιμάσουμε το τηγάνι σας και μόλις λιώσει εντελώς το βούτυρο, περνάμε μία-μία τις φέτες του τσουρεκιού από το μπολ με το αυγό και το κονιάκ και στη συνέχεια τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα. Τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο, περιχύνουμε με την καραμέλα γάλακτος, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο αμύγδαλο και το γλυκό μας είναι έτοιμο!

Βασιλόπιτα εκμέκ

unnamed.jpg

Υλικά:

  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 ml νερό
  • 500 γρ. κέικ, που σας έχει περισσέψει
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 λίτρο γάλα
  • 6 κρόκους
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μία μικρή κατσαρόλα που τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά για να πάρει μία βράση. Ανακατεύουμε και περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160o C στον αέρα. Τρίβουμε το κέικ ή το τσουρέκι με τα δάχτυλά μας. Το απλώνουμε σε ένα ταψί (25x35 εκ.) σε όλη του την επιφάνεια. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ραντίζουμε το κέικ με το λιωμένο βούτυρο και βάζουμε το ταψί στον φούρνο. Το ψήνουμε για 20 λεπτά. 

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και όπως είναι καυτή η βάση για το εκμέκ μας ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μίας κουτάλα σιγά σιγά φροντίζοντας το σιρόπι να πάει παντού. Να έχουμε υπόψη μας ότι το κέικ με το ψήσιμο θα μαζέψει λίγο αλλά με το που ρίξουμε το κρύο σιρόπι θα ανοίξει πάλι. Το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και έπειτα τη μισή ζάχαρη χωρίς να ανακατέψουμε και ξεκινάμε να ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (προσοχή θέλουμε να ζεσταθεί και όχι να καεί το γάλα). Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε λίγο ακόμα με το σύρμα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε μέσα λίγο από το γάλα μας. Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας λίγο-λίγο το γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά με τη βοήθεια μιας κουτάλας και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το γάλα μέσα στα αυγά έτσι ώστε να ανεβάζουμε σιγά-σιγά τη θερμοκρασία των αυγών. 

Στη συνέχεια, βάζουμε όλο το μείγμα με τα αυγά πίσω μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα δοκιμάζουμε λίγο το μείγμα. Το κορνφλάουρ μέχρι να ψηθεί δίνει μία γεύση αλευριού που δεν τη θέλουμε. Τέλος, ρίχνουμε το βούτυρο, το οποίο είναι κομμένο σε κύβους και παγωμένο από το ψυγείο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο με μία μαρίζ. Απλώνουμε όλη την κρέμα πάνω από τη σιροπιασμένη και καλά κρυωμένη βάση. Απλώνουμε την κρέμα σε όλη την επιφάνεια και στρώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μίας πλαστικής σπάτουλας. Παίρνουμε μία μεμβράνη και σκεπάζουμε έτσι ώστε η μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα καλά (για να μην κάνει κρούστα) και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για περίπου 2-3 ώρες. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το εκμέκ και σερβίρουμε με φιστίκια Αιγίνης.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

Cheesecake με βάση μελομακάρονου

shutterstock-1314665981.jpg

Υλικά:

  • 250 γρ. μελομακάρονα
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά πολύ κρύα)
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 450 γραμ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 μικρό λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα μόνο)
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
  • 1 συσκευασία κομπόστα βύσσινο 400 γραμ.
  • 10 γραμ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση:

Αλέθουμε τα μελομακάρονα ή τα τρίβουμε με τα χέρια σε ένα μπολ, μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και ψιχουλιάζουμε το μείγμα. Μάθετε πως μπορούμε να μαλακώσουμε το βούτυρο στη στιγμή. Σε μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ., με αποσπώμενη βάση, στρώνουμε τα θρυμματισμένα μελομακάρονα. Τα πιέζουμε καλά, με την ανάποδη του κουταλιού, να κολλήσει και να ισιώσει η επιφάνειά του. Βάζουμε τη φόρμα για 10 λεπτά στην κατάψυξη. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μικρό ταψί 20 εκατοστών. Στο μεταξύ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει παχύρευστη, και να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά χτύπημα. Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα (απαραίτητα σε θερμοκρασία δωματίου), προσθέτουμε την άχνη, το ξύσμα και τη βανίλια. Απαλά ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι. Τα ρίχνουμε στην παχύρευστη κρέμα και τα χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για λίγα δεύτερα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία και απαλή κρέμα, με βελούδινη υφή. Αδειάζουμε την κρέμα για τη συνταγή cheesecake, πάνω στη βάση με τα μελομακάρονα. Ισιώνουμε την επιφάνεια της, και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα, να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα για το εύκολο cheesecake. Στραγγίζουμε καλά την κονσέρβα σε ένα λεπτό σουρωτήρι. Το χυμό, τον βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι και προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε συνέχεια, για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με σύρμα, και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα και να πυκνώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός. Προσθέτουμε τα καλά στραγγισμένα βύσσινα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα βύσσινο να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Την απλώνουμε στο παγωμένο cheesecake.

Καλή απόλαυση!