fbpixel

Search icon
Search
4 super tasty γλυκές και αλμυρές συνταγές για το φθινόπωρο
TASTE

4 super tasty γλυκές και αλμυρές συνταγές για το φθινόπωρο

Πιστέψτε μας, θα θέλετε να τις δοκιμάσετε asap!


Το φθινόπωρο είναι η εποχή που οι γεύσεις γίνονται πιο ζεστές και άκρως αρωματικές. Με την αλλαγή του καιρού, τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής, όπως η κολοκύθα, τα μήλα και τα μανιτάρια, πρωταγωνιστούν στη μαγειρική μας. Οι φθινοπωρινές συνταγές συνδυάζουν το comfortness των πλούσιων υλικών με τη δημιουργικότητα, προσφέροντας ιδανικά πιάτα για τις πρώτες κρύες ημέρες.

Παρακάτω, ανακαλύψτε γεύσεις που θα ζεστάνουν την κουζίνα και την καρδιά σας, με συνταγές που είναι ιδανικές για κάθε περίσταση!

Vegan μανιτάρια λεμονάτα

shutterstock-1788086324.jpg

Υλικά: 

  • 1 kg μανιτάρια
  • 1/4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 πράσο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 2 καρότα
  • 2 κλων. θυμάρι φρέσκο
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. μαϊντανό

Εκτέλεση: 

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε χοντρές φέτες. Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες τα καρότα και το πράσο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Ζεσταίνουμε σε φαρδιά πλασοτέ κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για 3-4' ανακατεύοντας μόνο 1 φορά ώστε να ψηθούν χωρίς να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο σπασμένο, τα καρότα και το πράσο και σοτάρουμε για 3-4' σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τα βότανα. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ για 2'. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα και το ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζουμε και βράζουμε για 10'. Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό από 1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι. Διαλύουμε μέσα 1 κ.σ. κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια. Αφήνουμε για 1' σε χαμηλή φωτιά να πήξει η σάλτσα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σβήνουμε τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε κάθε πιάτο με λίγο ψιλοτριμμένο καρύδι.

Συνταγή Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Carrot soup με πορτοκάλι & κόλιανδρο

shutterstock-1807292575.jpg

Υλικά:

  • 15 ml ελαιόλαδο
  • 220 γρ. καρότα κομμένα μιρεπουά
  • 60 γρ.κρεμμύδι ψιλοκομμένο ασέ
  • 2 πρέζες κόλιανδρο σε σκόνη
  • 600 ml νερό
  • 80 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 140 ml γάλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την κρέμα:

  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, τα καρότα και το κρεμμύδι κομμένα, το αλάτι, τον κόλιανδρο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε, μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15-20 λεπτά ακόμα. Αφού ελέγξουμε αν έχουν βράσει τα λαχανικά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ για 4-5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει λεία και κρεμώδη υφή (βελουτέ). Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι.

Συνταγή: Πάνος Ιωαννίδης


Αχλάδι ποσέ σε γλυκό κρασί

chai-poached-pears-with-salted-caramel-7.jpg

Υλικά:

  • 6 αχλάδια, ώριμα
  • 800 γρ. λευκό κρασί, γλυκό
  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 stick κανέλας
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 100 γρ. γάλα πλήρες
  • 3 κρόκους, από μεσαία αυγά
  • 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 25 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 30 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 40 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
  • αλάτι

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε τα σπόρια τους, και τα ισιώνουμε κόβοντας λίγο τη βάση τους με ένα μαχαίρι, ώστε να είναι επίπεδα και να μπορούν να σταθούν όρθια. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρασί, τη ζάχαρη, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το stick κανέλας, και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε τα αχλάδια και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν. Αφαιρούμε τα αχλάδια από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά να πάρει μια βράση. Βάζουμε σ' ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Μεταφέρουμε το μπολ πάνω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να πήξει η κρέμα. Αν έχουμε θερμόμετρο, το μείγμα θα πρέπει να φτάσει στους 82°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ένας τρόπος για να ελέγξουμε αν έχει πήξει η κρέμα είναι ο εξής: βάζουμε ένα κουτάλι μέσα στο μείγμα, το αφαιρούμε, και με το δάχτυλό μας χαράζουμε μια «γραμμή» στο κουτάλι. Αν δεν «κλείσει» η κρέμα πίσω από το δάχτυλό μας, τότε το μείγμα είναι έτοιμο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το μπολ, και προαιρετικά περνάμε το μείγμα από μια σήτα ώστε να γίνει ακόμα πιο βελούδινη η κρέμα.

Για το τουίλ με φιστίκια Αιγίνης: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί. Βάζουμε σε ένα μπολ την άχνη ζάχαρη, το αλεύρι, το βούτυρο, τον χυμό πορτοκαλιού, τα φιστίκια Αιγίνης και λίγο αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, απλώνοντάς το ελαφρά. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Κόβουμε σε κομμάτια το τουίλ.

Για τη σύνθεση τοποθετούμε σ' ένα μπολ 2 αχλάδια, προσθέτουμε λίγα κομμάτια από το τουίλ, γεμίζουμε με λίγη κρέμα anglaise, και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.
Σερβίρουμε.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης


Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη

shutterstock-2501788561.jpg

Υλικά:

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. λευκή ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 220 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο, σε κυβάκια
  • 1 αυγό

Για τη γέμιση:

  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κ.γ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 4 μήλα, σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το βούτυρο διάσπαρτο μέσα στο μείγμα και το αυγό και ανακατεύουμε με πιρούνι και στη συνέχεια με τα χέρια μας, μέχρι να σχηματιστεί τριφτή ζύμη. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με το κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στα μήλα μαζί με την ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε απαλά να καλυφθούν ομοιόμορφα από το μείγμα. Πιέζουμε ομοιόμορφα την μισή ζύμη σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Απλώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση πάνω στην ζύμη στο ταψί. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη τριφτή ζύμη όλη την επιφάνεια της γέμισης. Ψήνουμε τη μηλόπιτα στους 190°C στον αέρα, για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η ζύμη. Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα πριν την κόψουμε.

Συνταγή: Madame Ginger