Την Τετάρτη 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας της Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας Ογκολογικών Ασθενών στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Η νέα υποδομή εκτείνεται σε συνολικό εμβαδόν 1.000 τ.μ. και διαθέτει 36 κλίνες θεραπείας, σχεδιασμένες ώστε να καλύπτουν το σύνολο των διαγνωστικών και νοσηλευτικών αναγκών των ογκολογικών ασθενών που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο
Τα Εγκαίνια
Κατά την τελετή, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας της νέας μονάδας, επισημαίνοντας ότι «θα προσφέρει αξιοπρέπεια στους ασθενείς τη στιγμή που λαμβάνουν τη θεραπεία τους». Όπως σημείωσε, «η μάχη που δίνει κάθε ασθενής είναι συγκλονιστική, όμως εξίσου σημαντικό είναι να διασφαλίζουμε ότι την δίνει μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε να αυξάνονται και οι πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας».
Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε επίσης τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς την οικογένεια Παπαγεωργίου, απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο του Ιδρύματος, Ζωή Ψαρρά-Παπαγεωργίου. Όπως ανέφερε, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος δημιουργήθηκε «ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της χώρας», το οποίο προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε μεγάλο αριθμό ασθενών, προσελκύοντας περιστατικά από σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα. Παράλληλα, το νοσοκομείο συμμετέχει σε καινοτόμες θεραπείες και σε κλινικές μελέτες Φάσης 1, αποτελώντας το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα που πραγματοποιεί τέτοιες μελέτες, ενώ διαχειρίζεται ιδιαίτερα μεγάλο όγκο ασθενών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Μιχάλης Καραβιώτης, στάθηκε στη σημασία της νέας μονάδας για την υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών. Όπως τόνισε, η ογκολογία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη συνεχή ενίσχυση των υπηρεσιών προς τους ασθενείς. «Στεκόμαστε δίπλα τους για να τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα, τόσο ως νοσοκομείο όσο και ως ιατρική κοινότητα και ίδρυμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Νέα Μονάδα
Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο οποίος χαρακτήρισε το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου «ναυαρχίδα» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, εξυμνώντας παράλληλα τη συνολική κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος Παπαγεωργίου.

Στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρακολουθούνται κάθε χρόνο χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε θεραπείες χημειοθεραπείας. Ενδεικτικά, το 2024 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 16.682 χημειοθεραπείες.

Η υλοποίηση του έργου εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) με συνολικό προϋπολογισμό 3.014.850 ευρώ. Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε μέσω της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, με τη συμβολή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
Οι Παρευρισκόμενοι

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, οι βουλευτές Δημήτρης Κούβελας και Διαμαντής Γκολιδάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης και Παναγιώτης Μπογιατζίδης, καθώς και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Στέφανος Τριαρίδης.
