fbpixel

Search icon
Search
Plant Therapy: Οι καθημερινές πρακτικές που εγγυώνται σωματική και ψυχική ισορροπία
ECO GLOW

Plant Therapy: Οι καθημερινές πρακτικές που εγγυώνται σωματική και ψυχική ισορροπία

Ο υγιεινός τρόπος ζωής που μας χαρίζει μακροχρόνια ευεξία


Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε τον εαυτό σας να περιβάλλεται από έναν καταπράσινο κήπο, γεμάτο με ανθισμένα λουλούδια και μοσχομυριστούς καρπούς. Ένας επίγειος παράδεισος που σας προσφέρει οξυγόνο και δροσιά. Ακόμη και σε αυτό το υποθετικό σενάριο, αμέσως θα αισθανθείτε χαρά, άνεση και μια γλυκιά οικειότητα. Η φύση είναι ο διαχρονικός μας προστάτης. Πάντα είναι εδώ για εμάς, θυμίζοντάς μας από που ξεκινήσαμε. Νωρίς ή αργά, όταν επιστρέφουμε κυριολεκτικά στις ρίζες, γίνεται κάτι το μαγικό. Μοιάζει σαν να βρίσκουμε το προσωπικό μας καταφύγιο. Εκείνη η όαση που δίνει απαντήσεις σε όλα εκείνα τα ζητήματα που νιώθουμε ότι δεν έχουν λύσεις.

Επιστημονικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τα πολύτιμα οφέλη που χαρίζουν τα φυτά στη σωματική, αλλά και ψυχική μας υγεία. Έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι η συνύπαρξη με ποικίλα είδη φυτών στον εσωτερικό μας χώρο, είναι κάτι που ενισχύει την συγκέντρωσή μας. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan έδειξε ότι η μνήμη μας αυξάνεται κατά 20%. Πέρα από αυτά, πολλοί ερευνητές αναφέρουν ότι ειδικά τα λουλούδια στο σπίτι αυξάνουν την θετική μας διάθεση και βοηθούν ώστε να αισθανθούμε ασφάλεια και χαλάρωση. Στην περίπτωση ξανά των καλλωπιστικών φυτών, είναι γεγονός, ότι η επαφή μαζί τους ενισχύει την συμπόνοια προς τους συνανθρώπους μας, μετατρέποντας τις σχέσεις μας μαζί τους σε πιο σταθερές και ποιοτικές. Ακόμη ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ο οποίος ενισχύει την περιβαλλοντική μας συνείδηση είναι η λειτουργία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνουν τα πάρκα και οι βοτανικοί κήποι. Ειδικά για τις πιο μικρές ηλικίες, αποτελεί μια επιτυχημένη eco - friendly προσέγγιση, η οποία εξασφαλίζει έναν μελλοντικό healthy τρόπο ζωής.

lady-in-green.jpg
Η συγκεκριμένη φιλοσοφία αποτελεί κεντρικό άξονα στην παγκόσμια ονομασία του “plant therapy”. Τα φυτά και τα προϊόντα τους έχουν το χάρισμα να αντιμετωπίζουν δραστικά ζητήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, δομώντας την δική τους αυτοκρατορία θεραπευτικών συνταγών. Μια εναλλακτική αντιμετώπιση, η οποία έχει τη δική της δυναμική που αντέχει στον χρόνο και λειτουργεί ως ασπίδα ευεξίας στο πλαίσιο μιας υγιεινής κουλτούρας ζωής.
Ας δούμε μαζί μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία που «χτίζουν» την «θεραπεία των φυτών».

Ιεροτελεστία αρωματοθεραπείας

aromatotherapy.jpg
Ενδιαφέρουσες αποστάξεις από διάφορα μέρη των φυτών, όπως τα φύλλα, οι ρίζες και οι σπόροι. Συμπυκνωμένα εκχυλίσματα, τα οποία μπορούμε να βρούμε σε μια ευρεία γκάμα και συμβάλλουν ενεργά στην μείωση του στρες, αλλά και της αρνητικής διάθεσης. Μερικά από τα διαχρονικά αγαπημένα που μπορούμε να συναντήσουμε εύκολα είναι τα έλαια λεβάντας, τριαντάφυλλου, λεμονιού, μέντας και τεϊόδεντρου. Καθένα από αυτά αντιστοιχεί και σε μια συγκεκριμένη θεραπεία. Μπορούμε να δημιουργήσουμε την προσωπική μας ιεροτελεστία αρωματοθεραπείας, ανάλογα, φυσικά, με τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Η φροντίδα των φυτών ως ένα ταξίδι γνώσης

take-care-plants.jpg
Είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι νιώθουν την καθημερινή μας ενέργεια. Είναι σημαντικό να τους δείχνουμε τη φροντίδα μας. Θα μας το ανταποδώσουν άμεσα. Μπορούμε να τους βάλουμε να ακούν χαλαρές, αγαπημένες μελωδίες, να τους μιλήσουμε με όμορφα λόγια και να ακολουθήσουμε ένα απλό πρόγραμμα περιποίησής τους. Με αυτούς τους τρόπους μαθαίνουμε τι σημαίνει ευθύνη, προστασία, ενσυναίσθηση και σεβασμός προς τη φύση. Μια διαδικασία ευχάριστη, η οποία θα ανεβάσει και τη δική μας διάθεση.

Αφιερώνουμε χρόνο στη φύση

in-nature.jpg
Όποια και αν είναι τα ενδιαφέροντά μας, η ουσιαστική επικοινωνία μας με τη φύση μπορεί να μας δώσει δύναμη και πραγματική αίσθηση αρμονίας και γαλήνης. Ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το δικό μας πρόγραμμα μέσα στην εβδομάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες ή χαλάρωση στη φύση. Μπορούμε να κάνουμε μικρά και ταυτόχρονα παραγωγικά διαλείμματα, μέσα από τα οποία θα φορτίζουμε αποτελεσματικά τις μπαταρίες μας, μακριά από την ένταση της πόλης.

Clean - eating φιλοσοφία

eat-healthy.jpg

Ο οργανισμός μας έχει κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί να επικρατεί μια ομαλή ροή λειτουργιών και συνδέσεων. Οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν άμεσα πέρα από τη σωματική υγεία και τα είδη της διάθεσής μας. Ένα καθημερινό πρόγραμμα, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα που μας προσφέρουν τα αγνά υλικά της φύσης, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα ηρεμίας και χαράς. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή, στην οποία επικρατούν «κακά» λίπη και τοξίνες προκαλεί άγχος, θυμό και υπερένταση, σε αντίθεση με μια clean – eating προσέγγιση της τροφής.

Stay green!