fbpixel

Search icon
Search
Φεύγετε για διακοπές; Πώς θα φροντίσετε τα φυτά σας όσο θα λείπετε
INTERIORS

Φεύγετε για διακοπές; Πώς θα φροντίσετε τα φυτά σας όσο θα λείπετε

Τα garden-experts-approved tips που θα σας σώσουν


Η περίοδος των διακοπών έχει φτάσει, με πολλούς ταξιδιώτες ήδη να έχουν φύγει από τη βάση τους με σκοπό να απολαύσουν την ομορφιά κάπου ειδυλλιακού τόπου. Τι γίνεται, όμως, με το πότισμα και τη φροντίδα των φυτών το διάστημα που δε θα βρίσκεται κανείς στο σπίτι; Είναι ένα ζήτημα που ενδεχομένως απασχολεί πολλούς από εσάς! Κι όμως, υπάρχουν λύσεις τις οποίες αξίζει να γνωρίζετε, ώστε να δώσετε την απάντηση στο αιώνιο αυτό ερώτημα, προκειμένου όταν γυρίσετε από τις διακοπές σας να βρείτε τα φυτά σας καταπράσινα και υγιή, όπως ακριβώς τα αφήσατε.

Δείτε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί!

1. Αλλάξτε τη θέση των φυτών σας, τοποθετώντας τα σε σημεία με σκιά

Την περίοδο του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να αλλάζουμε τη θέση των φυτών μας, εντός κι εκτός σπιτιού, ιδίως όταν έχουμε σκοπό να λείψουμε για αρκετές ημέρες. Ώρα, λοιπόν, να τα τοποθετήσετε στα σημεία της κατοικίας σας όπου ο ήλιος δεν εισχωρεί σε τόσο μεγάλο βαθμό και σίγουρα αποφύγετε να τα αφήσετε κάτω ή μπροστά από παράθυρα ή πόρτες με τζάμι. Plus, πριν φύγετε για διακοπές, κάντε ένα double check για να δείτε εάν έχετε κατεβάσει όλα τα παντζούρια κι αν έχετε κλείσει όλα τα παράθυρα, ώστε να εξασφαλίσετε extra δροσιά στους χώρους σας.

sub-buzz-2101-1596832385-14.jpg

2. Πείτε «ναι» στις αυτοποτιζόμενες γλάστρες

Μια μέθοδος για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα είναι οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες. Όλες λειτουργούν περίπου με τον ίδιο τρόπο. Έχουν ένα κενό στο κάτω ή πλαϊνό μέρος, στο οποίο μέσω ενός ειδικού στομίου, αποθηκεύουν νερό, το οποίο διοχετεύουν σταδιακά στο φυτό. Ακόμη, υπάρχουν τέτοιου είδους γλάστρες με φιτίλι. Από τη στιγμή, που θα τις εγκαταστήσετε, μπορείτε να φύγετε για διακοπές αφήνοντας στα φυτά σας ένα απόθεμα νερού αρκετό, ώστε να τα συντηρήσει για μερικές εβδομάδες.

3. Βάλτε τις γλάστρες σας στην μπανιέρα

Μία ακόμη απλή λύση με μηδενικό κόστος είναι να τοποθετήσετε τις γλάστρες σας σε μια μπανιέρα, καθώς εκεί υπάρχει αρκετή υγρασία. Πιο συγκεκριμένα, ποτίστε τα φυτά σας καλά και καλύψτε τα με ένα πλαστικό υλικό. Έτσι θα διατηρηθούν δροσερά τουλάχιστον για δύο εβδομάδες. Αν απαιτούν υψηλή υγρασία, βάλτε το βούλωμα στην τρύπα της μπανιέρας και γεμίστε με λίγο νερό περίπου 2-3 εκατοστά ύψος. Τοποθετήστε τα φυτά πάνω από το νερό να πατούν σε κάποια επίπεδη βάση και καλύψτε τα με ένα πλαστικό. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε τις γλάστρες σας σε ένα μεγάλο ταψί με νερό. Με αυτόν τον τρόπο, τα φυτά θα απορροφούν όσο νερό χρειάζονται από τις τρύπες αποστράγγισης που υπάρχουν στη βάση της γλάστρας και θα ποτίζονται μόνα τους.

shutterstock-1921864763.jpg

4. Χρησιμοποιήστε μπάλες ποτίσματος

Πρόκειται για τον πλέον καινοτόμο τρόπο από τους προηγούμενους και θα λύσει τα χέρια σε πολλούς από εσάς που θέλετε να εξασφαλίσετε πως τα φυτά σας θα ποτίζονται όσο λείπετε. Στην αγορά λοιπόν κυκλοφορούν γυάλινες μπάλες, τις οποίες γεμίζετε με νερό και τις τοποθετείτε μέσα στη γλάστρα. Αυτές διοχετεύουν το νερό σταδιακά στο χώμα. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν έχουν μεγάλη χωρητικότητα, γι' αυτό καλύτερα να τις χρησιμοποιήσετε για γλάστρες μικρού μεγέθους. Επίσης, είναι μία απλή και καλαίσθητη λύση για τον χώρο σας.

Extra tips:

  • Φροντίστε να ποτίζετε τα φυτά σας πιο συχνά τώρα το καλοκαίρι, ίσως και καθημερινά.
  • Αποφύγετε το πότισμα κατά τις μεσημβρινές ώρες.
  • Ψεκάστε τα καλλωπιστικά φυτά σας με φυτοφάρμακα για να αποφύγετε την ανάπτυξη καλοκαιρινών ασθενειών.
  • Αφαιρέστε τα ξερά κλαδιά από τριανταφυλλιές και άλλα φυτά.
  • Για να διατηρηθεί η υγρασία τους, ψεκάστε με νερό το φύλλωμά τους.