fbpixel

Search icon
Search
Veganuary: Τι θα συμβεί αν γίνουμε για έναν μήνα vegan
ECO GLOW

Veganuary: Τι θα συμβεί αν γίνουμε για έναν μήνα vegan

Η αρχή της νέας χρονιάς μας χαρίζει το κίνητρο για να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες της ζωής


Η γη μας θρέφει, δίνοντάς μας πνοή, τροφή και φως για να συνεχίσουμε με αρμονία και ισορροπία το προσωπικό μας ταξίδι. Πολλοί από εμάς, διανύοντας αυτή τη διαδρομή, ξεχνάμε το ουσιαστικό μήνυμα αυτή της μαγικής απλότητας. Οι ανάγκες μας για καθετί «περισσότερο» συνεχώς αυξάνονται, κάνοντάς μας να νιώθουμε άγχος, πίεση και φόβο, συναισθήματα που μας απομακρύνουν από τη φύση και την αγνή της προσωπικότητα. Παράλληλα, εκμεταλλευόμαστε με τον πιο επώδυνο τρόπο το χώμα, τη βλάστηση, το νερό και τον αέρα. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή πληρώνουμε το τίμημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, που έχουμε προκαλέσει. Υπάρχει, άραγε, ένας σωτήριος τρόπος για να αποκαταστήσουμε αυτή τη σχέση; 

Ο βιγκανισμός μπορεί να μας δώσει τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε του τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τις ατομικές μας επιπτώσεις στον πλανήτη, δημιουργώντας ένα βιώσιμο μέλλον. O όρος "Veganuary" δημιουργήθηκε από έναν μη κερδοσκοπικό Οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος ενθαρρύνει το κοινό να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη κουλτούρα ζωής για ένα μήνα. Οι συμμετέχοντες εγγράφονται διαδικτυακά και λαμβάνουν ένα "σετ εκκίνησης" για χορτοφάγους" με οδηγούς εστιατορίων, καταλόγους προϊόντων, καθώς και συνταγές. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να μοιράζονται εικόνες και συνταγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που σύμφωνα με την ακαδημαϊκό Alexa Weik von Mossner δημιουργεί μια αίσθηση κοινότητας και επικοινωνεί το μήνυμα ότι ο βιγκανισμός είναι εύκολος και διασκεδαστικός. 

Μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση από τη συγκεκριμένη καμπάνια και να προχωρήσουμε και εμείς στην ουσιαστική φροντίδα του πλανήτη μας, ξεκινώντας από σήμερα. Ο βιγκανισμός δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο στην τροφή μας, αλλά σε ένα σύστημα αξιών, άμεσα συνδεδεμένων με την ποιότητα όχι μόνο της δικής μας ζωής, αλλά και όλων των όντων της γης. 

Η vegan διατροφή μειώνει την κατανάλωση ενέργειας

shutterstock-1021858819-1.jpg

Διαβάζοντας τις επίσημες πληροφορίες του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού "The Humane League (THL)", μπορούμε να αντιληφθούμε τη σημασία του διατροφικού μας συστήματος. Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα τους: "Τα ζωικά απόβλητα δεν είναι η μόνη πηγή επικίνδυνων εκπομπών στη βιομηχανία κρέατος. Το διατροφικό μας σύστημα βασίζεται στην ενέργεια από ορυκτά καύσιμα για την καλλιέργεια, την προετοιμασία και τη μεταφορά των τροφίμων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η καύση ορυκτών καυσίμων είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αντιπροσωπεύοντας το 25% των εκπομπών παγκοσμίως.

Το κρέας απαιτεί πολλή επεξεργασία προτού γίνει κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και η επεξεργασία του κρέατος απαιτεί πολλή ενέργεια. Χρειάζονται περίπου 31,5 κιλοβατώρες ενέργειας για την παραγωγή μιας λίβρας βοδινού κρέατος - λίγο λιγότερο από την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει το ψυγείο σας για να λειτουργήσει για έναν ολόκληρο μήνα. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα φασόλια και οι ξηροί καρποί, απαιτούν πολύ λιγότερη επεξεργασία και επομένως είναι πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικές από το κρέας. Κάνοντας τη μετάβαση σε φυτικές πηγές εξοικονομείτε ενέργεια και μειώνετε τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων". 

Η χορτοφαγία προστατεύει τα τροπικά δάση και τα εδάφη

342cdcda55b9fac5dcb756dc91f84bbc.jpg
Στην ίδια σελίδα, διαβάζουμε ότι χρειάζεται πολλή γη για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση για κρέας - τόσο πολλή, ώστε περίπου το ένα τρίτο της έκτασης της Γης είναι αφιερωμένο στην εκτροφή ζώων για κατανάλωση. Η βιομηχανία κρέατος αποψιλώνει εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης για να κάνει χώρο για τη βόσκηση βοοειδών και την καλλιέργεια φυτών για ζωοτροφές. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως αποψίλωση των δασών, απελευθερώνει αποθηκευμένο άνθρακα από τα δάση στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κλιματική μας κρίση.

Η κτηνοτροφία - και συγκεκριμένα η εκτροφή βοοειδών - είναι υπεύθυνη για τη συντριπτική πλειοψηφία της αποψίλωσης των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου. Σε μια περίοδο δεκαπέντε ετών, η βιομηχανία κρέατος έκοψε και έκαψε πάνω από 111 εκατομμύρια στρέμματα δασών, που ισοδυναμούν με 84 εκατομμύρια γήπεδα ποδοσφαίρου.

Ο βιγκανισμός προστατεύει την υγεία του εδάφους

ae54fb217a6579e3802f7d5ada696f53.jpg

Η ζωή μας είναι μια αλυσίδα, με κάθε μέλος της πολύ σημαντικό, καθώς υπάρχει πάντα δράση - αντίδραση. Αυτό ισχύει και στην υγεία του εδάφους. Δυστυχώς, η ανθρώπινη δραστηριότητα εξαντλεί την ποιότητά τους, στοιχείο που δυσκολεύει τη δημιουργία της κατάλληλης ποσότητας καλλιεργειών. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, αν η υποβάθμιση του εδάφους συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό, θα μπορούσαμε να βιώσουμε "έλλειμμα παραγωγής τροφίμων της τάξης του 25% μέχρι το 2050".

Ο βιγκανισμός προλαμβάνει την εξαφάνιση των ειδών

2521cf20e7cbe6621c940e1757c9f026.jpg

Είναι γεγονός ότι η βιομηχανία κρέατος που αποψιλώνει τα δάση για βοοειδή και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δεν καταστρέφει απλώς τα δέντρα, αλλά αφαιρεί ενδιαιτήματα για τα χιλιάδες είδη που αποκαλούν τα δάση σπίτι τους. Αποτέλεσμα είναι ο θάνατος και ο κίνδυνος εξαφάνισης ποικίλων ειδών φυτών, ζώων και εντόμων. 

Ας ξεκινήσουμε από σήμερα να αναθεωρούμε τις αξίες της ζωής μας...

Source: The Humane League