fbpixel

Search icon
Search
Ecotourism is the answer: Οι κορυφαίοι βιώσιμοι προορισμοί της Ευρώπης για να επισκεφθούμε το 2023
ESCAPE

Ecotourism is the answer: Οι κορυφαίοι βιώσιμοι προορισμοί της Ευρώπης για να επισκεφθούμε το 2023

Η φιλικότητα προς το περιβάλλον ως κεντρικός πυλώνας στο πεδίο του τουρισμού


Είναι γεγονός ότι η βιωσιμότητα έχει καταφέρει να πρωταγωνιστήσει στους περισσότερους τομείς της καθημερινής μας ζωής, από τις διατροφικές μας επιλογές μέχρι τα κατασκευαστικά υλικά. Εκτός όμως από τα συγκεκριμένα πεδία, έχει κερδίσει έδαφος και στον τομέα του τουρισμού. Ο όρος "οικοτουρισμός" έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας όλο και περισσότερους οπαδούς. Με κεντρικό πυλώνα τη βιωσιμότητα, αφορά αποκλειστικά σε δραστηριότητες των τουριστών στο φυσικό περιβάλλον. Οι ίδιοι έχουν την ευκαιρία να ταξιδεύουν με υπεύθυνο τρόπο, συμβάλλοντας, έτσι, στην φιλικότητά του, ενώ ταυτοχρόνως βελτιώνουν τη διαβίωση των ντόπιων κάθε περιοχής. Εκτός λοιπόν από την εκτίμηση των περιβαλλοντικών και των πολιτιστικών παραγόντων, ενσωματωμένη στον οικοτουρισμό είναι η προαγωγή της ανακύκλωσης, της εξοικονόμησης ενέργειας, του περιορισμού της σπατάλης του νερού και της δημιουργίας οικονομικών ευκαιριών για τις τοπικές κοινότητες. 

Η οικολογική προσέγγιση είναι γεγονός πως αποτελεί σημαντικό δομικό συστατικό επαγγελματικής στροφής και εξέλιξης για το 2023. Η Ευρώπη έχει αποδείξει πως έχει ως προτεραιότητά της τη συγκεκριμένη πλευρά του τουρισμού. Σύμφωνα με το "Country & Town House": "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παράδειγμα, έχει την πρωτοβουλία "Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας" (EDEN), με την οποία βραβεύονται μικρές πόλεις και χώρες για τις προσπάθειες βιώσιμης τουριστικής αναγέννησης που καταβάλλουν". 

Ας δούμε μαζί 5 κορυφαίους βιώσιμους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Ευρώπης, στους οποίους μπορούμε να απολαύσουμε υπεύθυνα την ομορφιά της φύσης . 

Τοσκάνη, Ιταλία

a609981e64e4a93f44017872d77dd48f.jpg

Μια περιοχή, η οποία έχει θέσει σε πρώτη θέση την προστασία και ενίσχυση της φυσικής ομορφιάς των τοπίων της. Η Τοσκάνη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τόπου που σέβεται με ουσιαστικό τρόπο την οικολογία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ίδιου μέσου, "το Περιβαλλοντικό της Ίδρυμα συγκεντρώνει κεφάλαια από ανθρώπους και επιχειρήσεις που συνδέονται με την πόλη, υποστηρίζοντας τοπικές οργανώσεις που εργάζονται για τη διατήρηση των φυσικών αγαθών της περιοχής και στη συνέχεια φέρνουν οικονομική και κοινωνική ανανέωση στην τοπική κοινωνία". Ενδιαφέρουσες αντιθέσεις κυριαρχούν σε κάθε σημείο της. Από θερμές πηγές μέχρι αρχαία δάση, μας συντροφεύουν σε μοναδικές δραστηριότητες, που μπορούμε να κάνουμε και να αισθανθούμε ελεύθεροι. 

Cornwall, Αγγλία

7881714a49b44ea6948193308ba6f047.jpg

Ιστορικές καμέλιες και ροδόδεντρα μας αφηγούνται μια ιδιαίτερη ιστορία σε γραφικά στενάκια και ιδιαίτερα δρομάκια, κατάλληλα για πεζοπορία και ποδηλασία. Στο ίδιο άρθρο ανακαλύπτουμε σημαντικές πληροφορίες για την περιοχή Cornwall του Ηνωμένου Βασιλείου και τις τοπικές δράσεις που συμβάλλουν ενεργά στην διασφάλιση της προστασίας της χλωρίδας και πανίδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Κορνουάλης, το Cornwall AONB και η φιλανθρωπική οργάνωση πεζοπορίας και ποδηλασίας, "Sustrans", συνεργάζονται για να βγάλουν τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητά τους και να ανέβουν στα ποδήλατα, κάτι που είναι εξαιρετικό για τη φυσική κατάσταση, τη μείωση της πίεσης στις τοπικές υποδομές μεταφορών και την προστασία του παράκτιου τοπίου.

Tallinn, Εσθονία

e8fe1c4a8aae4bb4b195fe9eb59c7b4e.jpg

Μια πόλη με εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική, η οποία αναμένεται να "στεφθεί" ως Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Κεντρικά στοιχεία του Tallinn, που αφορά στην ανάπτυξη της βιωσιμότητας, αποτελούν οι επενδύσεις της στις δημόσιες συγκοινωνίες της και στην κατασκευή ποδηλατόδρομων νέων γραμμών ηλεκτρικού τραμ και ηλεκτρικών λεωφορείων. Ακόμη ένα καινοτόμο και "πράσινο" project αφορά στη δόμηση ενός πάρκου 13 χιλιομέτρων που διασχίζει εννέα συνοικίες της πόλης, συνδέοντας τη βιοποικιλότητα με την αστικοποίηση.

Σουηδία

58181136249b2df086ae16841fb64134.jpg
Μετά την Αυστραλία, η Σουηδία ήταν η δεύτερη χώρα στον κόσμο που εισήγαγε χάρτη οικοτουρισμού. Κεντρικό στοιχείο της αποτελεί η δημιουργία του σκανδιναβικού οικολογικού σήματος για τη διάκριση οικολογικών ξενοδοχείων και προϊόντων. Η έννοια του "Allemansrätt", του δικαιώματος στην περιπλάνηση, μας χαρίζει την ευκαιρία να γνωρίσουμε την άγρια γοητεία της υπαίθρου της.

Transylvania, Ρουμανία

6c0bd0597c278b52a307bd264fa0ea5a.jpg
Με πλούσια βιοποικιλότητα σε μια τεράστια έκταση συγκριτικής άγριας φύσης, η Τρανσυλβανία είναι γνωστή για το τοπίο των Καρπαθίων, τις ιστορικές εκκλησίες που βρίσκονται διάσπαρτες στους λόφους και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής από το αγρόκτημα μέχρι το πιρούνι. "Η Ένωση Οικοτουρισμού της Ρουμανίας (AER) υποστηρίζει την προστασία αυτών των τοπίων - τα οποία φιλοξενούν καφέ αρκούδες, γκρίζους λύκους, τον Ευρασιατικό λύγκα, βίσονες και κόκκινα ελάφια μαζί με ποικίλα χόρτα, αγριολούλουδα και δέντρα - αλλά μεγάλο μέρος της περιοχής παραμένει ανέγγιχτο. Γνωρίστε το φυσικό μεγαλείο σε ποδηλατικές εκδρομές, ράφτινγκ, ιππασία και πεζοπορία". 

Source: Country & Town House