fbpixel

Search icon
Search
BEAUTY

Τροφές vs ανοσοποιητικού

WELL

Τροφές vs ανοσοποιητικού

Υπάρχουν τροφές που µπλοκάρουν τη λειτουργία του αµυντικού συστήµατος του οργανισµού µας. Μάθετε ποιες πρέπει ν' αποφεύγετε για να παραµένετε δυνατοί και υγιείς.


1. Κόκκινο κρέας
Πρόσφατη µελέτη από το Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας έδειξε ότι το κόκκινο κρέας µπορεί να προκαλέσει µία επικίνδυνη αντίδραση στον οργανισµό και ν' αποδυναµώσει το ανοσοποιητικό  σύστηµα. Το πρόβληµα προέρχεται από ένα µόριο σακχάρου, το Neu5Gc, που περιέχεται στο κόκκινο κρέας και το σώµα µας δεν µπορεί να χωνέψει. Πολλές προηγούµενες µελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος µε πολλούς τύπους καρκίνων, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου, του µαστού, του προστάτη, των ωοθηκών και του πνεύµονα. Τώρα, οι αµερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο «ένοχος» είναι το µόριο αυτό και βρίσκεται στο µοσχαρίσιο, το χοιρινό και το αρνίσιο κρέας, καθώς και στον οργανισµό όλων των θηλαστικών, εκτός από τον άνθρωπο. Γι' αυτόν τον λόγο το ανοσοποιητικό τού επιτίθεται ως ξένη ουσία µε αποτέλεσµα να οδηγεί σε φλεγµονή.
2. Τηγανητά
Εκτός του ότι είναι γεµάτα από λίπη που µπορούν ν' αυξήσουν την «κακή» χοληστερόλη, τα τηγανητά µπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε µείωση της ανοσίας. Περιέχουν ακρυλαµίδιο, µια επικίνδυνη καρκινογόνο ουσία, η οποία παράγεται εκ φύσεως στ' αµυλούχα τρόφιµα κατά το καθηµερινό µαγείρεµα, σε υψηλές θερµοκρασίες. Τροφές, όπως οι τηγανητές πατάτες περιέχουν υψηλά επίπεδα ακρυλαµιδίου και όσο πιο σκούρο είναι το χρώµα τους τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του. Μελέτη δείχνει ότι εάν αποφεύγετε τα τηγανητά τρόφιµα µπορείτε να βοηθήσετε στην αποκατάσταση της φυσικής άµυνας του οργανισµού, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την κατάσταση της υγείας σας.
3. Αναψυκτικά
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη οδηγεί σε απότοµη αύξηση της ινσουλίνης κι αυτό µε τη σειρά του αυξάνει την κορτιζόλη, η οποία επηρεάζει το ανοσοποιητικό. Επίσης, στερούνται  θρεπτικών συστατικών κι αν τα καταναλώνετε καθηµερινά είναι λιγότερο πιθανό να πάρετε αρκετή βιταµίνη Α, ασβέστιο και µαγνήσιο, που είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό σας σύστηµα. Κι, αν αυτό δε σας πείθει, το φωσφορικό οξύ (που περιέχεται στα αναψυκτικά) µπορεί, επίσης, να εµποδίσει την απορρόφηση του ασβεστίου και του µαγνησίου από τον οργανισµό.
4. Γλυκά
Κάποια επεξεργασµένα σάκχαρα είναι ό,τι χειρότερο για το ανοσοποιητικό σύστηµα. Μελέτη δείχνει ότι η αυξηµένη κατανάλωση ζάχαρης αποδυναµώνει την ικανότητα των λευκών αιµοσφαιρίων ν' αποµακρύνουν και να προστατεύσουν τον οργανισµό από τους ιούς και τα µικρόβια.
5. Επεξεργασµένα τρόφιµα
Μία από τις πιο επικίνδυνες τροφές για την υγεία του ανοσοποιητικού σας είναι τα επεξεργασµένα τρόφιµα -φυτικά έλαια, επεξεργασµένα άλευρα, εξευγενισµένα σάκχαρα και άλλες επιβλαβείς ουσίες-, που θεωρούνται υπεύθυνα για χρόνια φλεγµονή, η οποία έχει συσχετιστεί µε νευρολογικά προβλήµατα, άνοια, καρδιοπάθειες και καρκίνο. Επιπλέον, τα επεξεργασµένα τρόφιµα έχουν χάσει τα ένζυµά τους, τις φυσικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους και καταστρέφουν την ευεργετική εντερική χλωρίδα, κάνοντας το πεπτικό σύστηµα ευάλωτο σε λοιµώξεις.
Τονώστε το ανοσοποιητικό σας σύστηµα!
Αν θέλετε να παραµένετε υγιείς, εκτός από το ν' αποφεύγετε αυτά τα τρόφιµα, εµπλουτίστε τη διατροφή σας µε τροφές πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες, βιταµίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία. Εντάξτε τη φυσική δραστηριότητα και την άσκηση στην καθηµερινότητά σας, οι οποίες µπορούν να διατηρήσουν την άµυνά σας σε καλή κατάσταση και να µειώσουν τα επίπεδα του άγχους, και φροντίστε να κόψετε το κάπνισµα. Ένας ειδικός διαιτολόγος -µε ειδίκευση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήµατος- µπορεί να σας βοηθήσει, συστήνοντάς σας ένα εξατοµικευµένο διατροφικό πρόγραµµα.

Η ΒΙΚΥ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΩΝ BEST SELLER «ΝΙΑΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ» ΚΑΙ «ΟΜΟΡΦΑ ΜΥΣΤΙΚΑ» KAI ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ SITE ΥΓΕΙΑΣ,
www.omorfamystika.gr

GLOW LOVES

90s makeup: Η επιστροφή του μακιγιάζ που θέλει έντονα μάτια και χείλη
MAKE UP

90s makeup: Η επιστροφή του μακιγιάζ που θέλει έντονα μάτια και χείλη

|Icon9 photos