fbpixel

Search icon
Search
Travel Anxiety: Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος όσο ταξιδεύετε επιτυχώς
TRAVEL

Travel Anxiety: Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος όσο ταξιδεύετε επιτυχώς

...και να απολαύστε πραγματικά τις διακοπές σας from start to finish!


Όταν μιλάμε για αποδράσεις, συνήθως παραλείπουμε να αναφέρουμε το ταξιδιωτικό άγχος. Είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι υποφέρουν πραγματικά από το συγκεκριμένο είδος άγχους, προτού ταξιδέψουν αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Το time-off αυτό θα πρέπει να σας δώσει ένα διάλειμμα από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες και να σας προσφέρει την ευκαιρία να επαναφορτιστείτε, να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας και να απολαύσετε τον απαραίτητο χρόνο με την οικογένειά σας κατά την περίοδο των διακοπών - όχι το αντίθετο. 

Ίσως είναι οι τεράστιες ουρές του αεροδρομίου, οι καθυστερήσεις πτήσεων με ελάχιστες πληροφορίες για την απογείωση και χωρίς ορατό τέλος, ή οι χαμένες ενδιάμεσες στάσεις που σας αφήνουν αποκλεισμένους σε μια τυχαία πόλη. Όταν βρίσκεστε εν μέσω ταξιδιωτικών ατυχιών, πιθανότατα δεν βρίσκεστε σε καλό περιβάλλον για να ηρεμήσετε (οι υπερπλήρεις πύλες δεν προσφέρουν και την καλύτερη ατμόσφαιρα). 

Αισθάνεστε τους παλμούς της καρδιάς σας να ανεβαίνουν και μόνο που το διαβάζετε αυτό; Διαβάστε παρακάτω τα σωτήρια tips & tricks για να μειώσετε το άγχος σας κατά τη διάρκεια του επερχόμενου σας ταξιδιού!

1. Plan ahead

Για αρχή, βεβαιωθείτε ότι είστε ήρεμοι από την αρχή. Κάντε check in μέσω εφαρμογών για κινητά ή συμπληρώστε εκ των προτέρων οποιοδήποτε έντυπο μπορεί να χρειαστεί (όπως αν επιστρέφετε με διεθνή πτήση, συμπληρώστε πάντα το έντυπο του τελωνείου στο αεροπλάνο, όχι ενώ περιμένετε στην ουρά). Και όταν μπαίνετε στο αεροδρόμιο, βάλτε την πιο ηρεμιστική, χαλαρωτική playlist σας. Αυτό θα σας βάλει σε καλή διάθεση και θα σας αποσπάσει την προσοχή.

shutterstock-2211128797.jpg

2. Develop a coping mechanism

Να έχετε καταστρώσει ένα σχέδιο πριν από το ταξίδι σας, ώστε αν νιώσετε άγχος, να ξέρετε ήδη τι θα κάνετε.

Mερικές εύκολες τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  1. Εξασκηθείτε στη σωστή αναπνοή χρησιμοποιώντας τους μύες του στομάχου σας και μειώστε την αναπνοή μέσω του στήθους σας.
  2. Μετρήστε αντίστροφα από το 100. Αν ζητήσετε από τους ανθρώπους να μετρήσουν προς τα πάνω, μπορούν να το κάνουν γρήγορα, αλλά το να το κάνετε προς τα πίσω σας αναγκάζει να επιβραδύνετε.
  3. Πιτσίλιστε το πρόσωπό σας με κρύο νερό. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, συνήθως χρειάζεστε κάτι για να σας αφυπνήσει και να σας μεταφέρει πίσω στο παρόν.

3. Check your eating & drinking

Αυτά που βάζουμε στο σώμα μας επηρεάζουν το πώς αισθανόμαστε. Και από την άλλη πλευρά, όταν δεν τρώμε αρκετά, αυτό μπορεί να προκαλέσει και άγχος. Φροντίστε να προμηθευτείτε μερικά υγιεινά σνακ που μπορείτε να έχετε κατά τη διάρκεια της πτήσης, ώστε όταν φτάσετε στον προορισμό σας να μην αισθάνεστε υποτονικοί ή εκνευρισμένοι. Παρόλαυτα μην υπερβάλλετε στο εστιατόριο του αεροδρομίου καταφεύγοντας στο πολύ φαγητό και αλκόολ - που μπορεί τελικά να αυξήσει το άγχος. 

Extra tip: Αποφύγετε σίγουρα το κόκκινο κρασί- τα θειώδη που περιέχει μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους και ναυτία.

shutterstock-1666311259.jpg

4. Rethink your free time

Ελάτε πίσω μια μέρα πριν τελειώσουν οι διακοπές - όχι το προηγούμενο βράδυ. Φροντίστε να έχετε χρονικό περιθώριο για τα πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά, όπως καθυστερήσεις. 

Επιπλέον, η επιστροφή από διακοπές ή από οικογενειακές στιγμές θα γίνει λιγότερο δυσάρεστη όταν φτάσετε σπίτι σας και έχετε το χρόνο που χρειάζεστε να πλύνετε τα ρούχα σας, να κάνετε γυμναστική και να βάλετε τα πράγματά σας σε τάξη - τα οποία θα σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε από το άγχος.