Εδώ και καιρό βρισκόταν προ των πυλών η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με το γεγονός αυτό να γίνεται το No 1 θέμα συζήτησης. Δεν ξεχνάμε, άλλωστε, πως η UNESCO ανακοίνωσε πως η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων, τα οποία εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.
Η επανένωση τους ανακοινώθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους ή της αποκατάστασής τους σε περίπτωση παράνομης ιδιοποίησης. Άλλωστε, πρόκειται για μια συζήτηση, η οποία πραγματοποιείται εδώ και καιρό, με σκοπό την άμεση υλοποίησή της.
Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από 50 χρόνια, η βρετανική εφημερίδα Times αλλάζει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην επιστροφή των Γλυπτών. Πλέον, υποστηρίζουν την άποψη πως ανήκουν στην Αθήνα. Ένα μείζον ζήτημα που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται διαρκώς υπό συζήτηση, αλλά η στάση του Λονδίνου φάνταζε σταθερή. Ωστόσο, τα δεδομένα ανατράπηκαν και όλα είναι υπέρ της χώρας μας.
Φτάνοντας στο σήμερα, μια καινούρια είδηση έρχεται να χαροποιήσει και να δικαιώσει όλους τους Έλληνες! Το «θραύσμα Fagan» επέστρεψε οριστικά στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, από την οποία είχε αφαιρεθεί, στο Μουσείο Ακρόπολης, στον πρώτo επαναπατρισμό από κράτος σε κράτος.
Πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ του Περιφερειακού Αρχαιολογικού Μουσείου "Antonino Salinas" του Παλέρμο και του Μουσείου της Ακρόπολης. Σε ό,τι αφορά στο «θραύσμα Fagan», είναι το τμήμα της πλάκας που ανήκει στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα και που αναπαριστά το πόδι της Αρτέμιδας, θεάς του κυνηγιού, καθισμένης σε θρόνο. Το συγκεκριμένο μνημείο, κατέληξε στις αρχές του 19ου αιώνα στα χέρια του Άγγλου προξένου Robert Fagan. Μετά τον θάνατό του κληροδοτήθηκε στη σύζυγό του, η οποία το πούλησε, μεταξύ 1818 και 1820, στο Βασιλικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Παλέρμο. Πλέον, βρίσκεται πίσω στη χώρα μας!
Το περασμένο Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τοποθετηθεί επί του θέματος: «Το σημαντικό βήμα, το οποίο γίνεται, πιστεύω, ότι ανοίγει τον δρόμο
έτσι ώστε και άλλα μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην αντίστοιχη
κατεύθυνση. Με πιο σημαντικό, φυσικά, το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο θα
πρέπει πια να αντιληφθεί ότι έχει έρθει ο καιρός τα μάρμαρα του
Παρθενώνα, τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα σε συνθήκες που λίγο-πολύ είναι
όλες γνωστές, να επιστρέψουν πια εδώ, στο φυσικό τους σπίτι».
Για την ολοκληρωτική επανασύνδεσή του με την αρχική ζωφόρο από την οποία είχε αφαιρεθεί, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Η διαδικασία, την οποία ακολούθησε η κυβέρνηση της Σικελίας και το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας για τον οριστικό επαναπατρισμό του θραύσματος Fagan δείχνει τον ξεκάθαρο και ηθικό δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, αποκάλυψε: «Οι Ιταλοί συνάδελφοί μας άνοιξαν έναν δρόμο, ο οποίος δεν είναι εύκολος,
αλλά είναι πολύ ουσιαστικός. Έναν δρόμο, ο οποίος μπορεί να είναι
πρότυπο για τη συμπεριφορά αυτών που κατέχουν ακόμα κομμάτια του
Παρθενώνα. Εύχομαι μετά από αυτό το δεύτερο μεγάλο βήμα, να ακολουθήσει
το τρίτο το οποίο θα είναι μέγιστο».
Τα λόγια του συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, λέγοντας: «Το θραύσμα Fagan δεν είναι πια ορφανό, δείγμα μιας αποκοπής, ενός τεμαχισμού. Είναι ένα σώμα που ζητά, που απαιτεί την ένωσή του, είναι αίτημα της παγκόσμιας κοινότητας».
Ένα μεγάλο βήμα προς όφελος της ιστορίας του τόπου μας και μια καλή αρχή γι' άλλες παρόμοιες επιστροφές που πρόκειται να ακολουθήσουν!