fbpixel

Search icon
Search
Το σπίτι του fashion designer Han Chong στο Λονδίνο είναι ένα ήρεμο καταφύγιο
INTERIORS

Το σπίτι του fashion designer Han Chong στο Λονδίνο είναι ένα ήρεμο καταφύγιο

Ο μινιμαλισμός κυριαρχεί όπου κι αν κοιτάξετε


Πολύ πριν η Marie Kondo αρχίσει να μας ενθαρρύνει όλους να καθαρίσουμε τα σπίτια μας από πράγματα που δε φέρνουν χαρά, ο σχεδιαστής μόδας Han Chong ζούσε ήδη στο London home του που αποτελεί μια ωδή στον μινιμαλισμό. «Οι άνθρωποι που έρχονται στο σπίτι μου μού λένε: «Πώς και το σπίτι σας είναι τόσο μίνιμαλ;» ή «Βρίσκεσαι σε κατάσταση ανακαίνισης;» αναφέρει χαμογελώντας. «Αλλά αυτό μου αρέσει. Το να έχω πολλά πράγματα δεν είναι πολύ εγώ» συνεχίζει λέγοντας. 

Ο ταλαντούχος fashion deigner που γεννήθηκε στη Μαλαισία και βρίσκεται πίσω από το brand Self-portrait στην πραγματικότητα μετακόμισε στο Shoreditch περίπου πριν από τρία χρόνια, όταν πλήρωσε πολύ περισσότερο από το ζητούμενο του σπιτιού για να βεβαιωθεί ότι δε θα το χάσει. «Στο Λονδίνο είτε πρόκειται για βικτοριανά κτίρια είτε όχι, δεν υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές, ειδικά στην περιοχή που ήθελα να ζήσω» εξηγεί. «Είχα ψάξει για αυτό το είδος κατοικίας σε ολόκληρο το Λονδίνο για αρκετό διάστημα -επτά ή οκτώ χρόνια- έτσι όταν βρήκα αυτό το σπίτι σκέφτηκα: Είναι το τέλειο για μένα!» εκμυστηρεύεται.

paul-raeside-2-7091.jpg
Ο Han Chong

Το αυτόνομο σπίτι, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1990 από τον αρχιτέκτονα William Russell, δίνει στον Chong μια αίσθηση ηρεμίας που αντιτίθεται στην καθημερινή δουλειά του, αλλά τον εμπνέει και όταν εργάζεται από το σπίτι. «Το πρόγραμμά μου είναι πολύ τρελό, οπότε όταν πηγαίνω σπίτι, θέλω να είναι ένα κατευναστικό μέρος όπου μπορώ να επικεντρωθώ απόλυτα και να χαλαρώσω» λέει. Αυτό σήμαινε ότι θα κρατούσε τα στοιχεία της διακόσμησης σε απλοϊκό επίπεδο, χωρίς υπερβολές και περιττά αντικείμενα. Και το κατάφερε, όπως πολύ καλά μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες. 

Για να δημιουργήσει μια γαλήνια σκηνή, ο Chong έζησε στο σπίτι για έναν ολόκληρο χρόνο πριν κάνει οποιεσδήποτε σημαντικές προσαρμογές συνεργαζόμενος με την εταιρία αρχιτεκτονικής Casper Mueller Kneer, που σχεδίασε επίσης το flagsjip store του Self-Portrait στο Λονδίνο. «Έπρεπε να ζήσω σε αυτό για λίγο, για να δω πώς ένιωθα, πώς η ζωή μου ήταν μέρα με τη μέρα εκεί μέσα και πώς θα έμπαινε το φως σε κάθε δωμάτιο» αναφέρει. Μετά από αυτό, η ομάδα ξεκίνησε τις εργασίες και κατέστρεψε τους τοίχους για να δώσει σε μια κυρτή πλάκα σκυροδέματος μια ζεστή, ευάερη αίσθηση. (Τα θερμαντικά δάπεδα βοηθούν επίσης.) Δημιούργησαν ακόμη ζώνες χώρων, όπου μπορεί κανείς να περάσει τον χρόνο του δημιουργικά κι επίσης μεταμόρφωσαν ένα δεύτερο υπνοδωμάτιο σε βιβλιοθήκη τέχνης, η οποία μάλιστα περιελάμβανε κι ένα εντυπωσιακό μπαλκόνι.

paul-raeside-7171.jpg

Έπειτα ήρθαν τα έπιπλα, τα έργα τέχνης και τα διακοσμητικά αντικείμενα, που επιλέχθηκαν κυρίως σε μια ουδέτερη παλέτα και τα κομψά σχήματα της midcentury εποχής. «Ήθελα να κρατήσω το σπίτι αρκετά άδειο, ώστε να αισθάνεστε πραγματικά τον κάθε χώρο μόλις μπαίνετε μέσα» λέει. Ακόμα, πρόσθεσε μερικά στοιχεία επιπρόσθετα που βοηθούν να χαλαρώσετε: Έναν κομψό μαύρο καναπέ στο rooftp του σπιτιού, ένας τόπος όπου μπορεί κανείς να κοιτάξει στον ορίζοντα, και μια μεγάλη μπανιέρα που αποτελεί ένα άκρως χαλαρωτικό σημείο μετά από μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά. Στη βιβλιοθήκη, ένας διαμορφωμένος καναπές σε κρεμ χρώμα είναι ιδανικός για να ξαπλώσετε εκεί αγκαλιά με ένα βιβλίο. 

Ο μινιμαλισμός διατρέχει όλο το interior design. «Συλλέγω μόνο τα κομμάτια που θεωρώ ότι σχετίζονται ή προέρχονται από μια συγκεκριμένη περίοδο σχεδιασμού» υπογραμμίζει. «Δεν έχω πολλά πράγματα, γιατί δε χρειάζομαι πολλά πράγματα. Και όσα έχω, προφανώς, είναι ποιοτικά και πάνω απ' όλα χαρούμενα!» λέει γελώντας.

Δείτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες.