fbpixel

Search icon
Search
Το πρώτο βραβείο για τη νέα Φοιτητική Λέσχη του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης
DESIGN NEWS

Το πρώτο βραβείο για τη νέα Φοιτητική Λέσχη του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης

Κέρδισε η Makridis Associates, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό


Στόχος των μελετητών είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου, βιοκλιματικού, σύγχρονου και λειτουργικού νέου κτιρίου, ενσωματωμένου απόλυτα στον τόπο, που να ενισχύει την ταυτότητα του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης. Το κτίριο θα φιλοξενεί χώρους για συναντήσεις φοιτητών και καθηγητών, γραφειακούς χώρους εξυπηρέτησης των φοιτητών, χώρο πολλαπλών χρήσεων, χώρο καφέ, ιατρείο, γυμναστήριο και χώρο για Private Dinning.    

act-02.jpg

Όλοι οι χώροι θα χαρακτηρίζονται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα, προσφέροντας τη δυνατότητα στους χρήστες τους να μεταλλάσσουν τον χαρακτήρα τους, ανάλογα με τις εκάστοτε λειτουργικές ανάγκες, ώστε να μπορούν να καλύψουν μια πληθώρα χρήσεων. 

Επίσης, οι σκάλες και οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν σχεδιαστεί με στόχο την ενθάρρυνση για δημιουργική συνύπαρξη των φοιτητών και των καθηγητών. Δημόσιοι και ημι-δημόσιοι χώροι αναπτύσσονται σε όλο το κτίριο, δίνοντας τη δυνατότητα για τυχαίες δημιουργικές συνευρέσεις στους μεγάλους διαδρόμους. Το άπλετο φυσικό φως που έχει προβλεφθεί συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης στον χώρο εργασίας. Οι αίθουσες ενεργητικής μάθησης συνδυάζουν διαφορετικά μεγέθη και ύψη τραπεζιών καθώς και καρέκλες ενώ είναι εξοπλισμένες με προβολείς και δυναμικούς τοίχους για παρουσιάσεις.

act-03.jpg

Το νέο κτίριο χωροθετείται ανάμεσα από το κτίριο διδασκαλίας και τη βιβλιοθήκη Bissell και αποτελεί το δυτικό όριο του Campus. Στόχος των μελετητών είναι να γεφυρώσουν και να συνδέσουν οπτικά τα δύο γειτονικά κτίρια και τους άξονες σύνδεσής του Campus. Ένας νέος διάλογος έπρεπε να βρεθεί για την αρμονική συνύπαρξη τριών κτιρίων. Το ανάγλυφο του εδάφους και η σχέση με την κεντρική πλατεία του Campus έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της πρότασης της ομάδας μελέτης. Η είσοδος χωροθετήθηκε κεντρικά στον άξονα της κεντρικής αλέας της Βιβλιοθήκης, ενδυναμώνοντας τον βασικό σχεδιασμό του Campus.

act-05.jpg

Ελεύθερα τοιχεία από χειροποίητα τούβλα δημιουργούν μία ροϊκή σχέση κλειστού και ανοικτού χώρου. Το κτίριο είναι σχεδιασμένο, ώστε να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται πίσω από τα ελεύθερα τοιχία, που άλλοτε αποτελούν όριο του κτιρίου και άλλοτε όριο υπαίθριου χώρου. Δίνοντας μία μικρή κλίση στον όγκο του κτιρίου δημιουργείται ένας προστατευμένος υπαίθριος χώρος στην πίσω πλευρά του Campus, ανάμεσα από πυκνά κυπαρίσσια, όπου χωροθετείται το υπαίθριο τμήμα του καφέ.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ογκοπλασία του κτιρίου. Υπόσκαφοι χώροι, διαμπερής αερισμός μέσω των φωτεινών σχισμών στην οροφή, φυτεμένο δώμα προσβάσιμο από τους φοιτητές, τοπικά προϊόντα μειωμένου ενεργειακού αποτυπώματος και κατάλληλες μονώσεις και συστήματα προστασίας από την άμεση ακτινοβολία είναι από τα στοιχεία που συντελούν στην πολύ καλή ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

act-06.jpg