fbpixel

Search icon
Search
Μια κατοικία στον Διόνυσο σχεδιάστηκε ως ένα μινιμαλιστικό σύγχρονο καταφύγιο λίγο έξω από την Αθήνα
INTERIORS

Μια κατοικία στον Διόνυσο σχεδιάστηκε ως ένα μινιμαλιστικό σύγχρονο καταφύγιο λίγο έξω από την Αθήνα

Με την αρχιτεκτονική υπογραφή των Desypri & Misiaris Architecture


Όταν το μοντέρνο design συναντά τη φυσική ομορφιά, το αποτέλεσμα έχει τον τρόπο να μας εμπνέει. Το οικογενειακό αυτό σπίτι σχεδιασμένο ως ένα μινιμαλιστικό καταφύγιο, βρίσκεται στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Πεντέλη ακριβώς στα περίχωρα της Αθήνας. Σχεδιασμένο από την Desypri & Misiaris Architecture, το έργο χαρακτηρίζεται σαν «καταφύγιο» για μια οικογένεια που αναζητούσε ένα σπίτι που συνδύαζε ένα μινιμαλιστικό στιλ αρχιτεκτονικής, σύγχρονες ανέσεις και μια αίσθηση retreat ανάμεσα στα πεύκα λόγω της θέσης του μέσα στη φύση.

residence-in-dionisos-desypri-and-misiaris-architecture-12-HxRy0.jpg


Δουλεύοντας με απλές, αρχετυπικές γεωμετρικές φόρμες –ορθογώνια, τετράγωνα, κυλίνδρους– και μια σύνθεση οpen plan επιφανειών, η ομάδα, με επικεφαλής τους ιδρυτές της, Ήρα Δεσύπρη και Αριστείδη Μισιάρη, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ακατέργαστο, αλλά άνετο σπίτι που αντλεί έμπνευση από «το αρχέτυπο του πρωτόγονου καταφυγίου».

Δημιουργώντας έναν μονολιθικό κεντρικό όγκο από εμφανές σκυρόδεμα, οι αρχιτέκτονες προκάλεσαν την ιδέα του στοιχειώδους - ενός βράχου ή ενός πρισματικού σχηματισμού, ενώ μια σειρά από πάνελ αλουμινίου στην πρόσοψη προσθέτουν υφή και λεπτομέρεια στο σύνολο. Μια προστατευμένη βεράντα πίσω από τον τοίχο οριοθέτησης του οικοπέδου γίνεται ένα με τον κύριο χώρο διαβίωσης όταν το τζάμι της ανοίξει και φιλοξενεί μια πισίνα της οποίας το νερό δημιουργεί μια απαλή αντιπαράθεση με τους πέτρινους εξωτερικούς τοίχους του ισογείου.

residence-in-dionisos-desypri-and-misiaris-architecture-17-bUj7Z.jpg


Το πάνω επίπεδο περιλαμβάνει τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια μαζί με ένα γραμμικό μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό και μια σκάλα που οδηγεί στην προσβάσιμη επίπεδη οροφή. Όλα είναι φτιαγμένα στην ίδια παλέτα υλικών, δημιουργώντας μια χαλαρωτική, απρόσκοπτη ποιότητα στους εσωτερικούς χώρους.

Το άνοιγμα του σπιτιού προς τα έξω και η ευχάριστη φύση του τοπικού κλίματος για το μεγαλύτερο μέρος του έτους επιτρέπουν τη δημιουργία μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ της εσωτερικής και της υπαίθριας ζωής. Ταυτόχρονα, το φως εισέρχεται στο σπίτι με ευκολία, ταξιδεύοντας στο εσωτερικό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

residence-in-dionisos-desypri-and-misiaris-architecture-15-rWThD.jpg


«Καθώς ο χρόνος προχωρά, από ώρα σε ώρα και εποχή σε εποχή, το διαρκώς μεταβαλλόμενο φυσικό φως μεταμορφώνει συνεχώς την αισθητηριακή χωρική εμπειρία, φωτίζοντας διαφορετικές πτυχές της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Ο τοίχος από σκυρόδεμα, σε συνδυασμό με τη γραμμική σκάλα κάτω από το επιμήκη άνοιγμα της οροφής, λειτουργεί ως ηλιακό ρολόι, αφηγούμενος το πέρασμα της ημέρας», λένε οι αρχιτέκτονες.

«Η αισθητηριακή αφήγηση του έργου εκτείνεται μέχρι τις βραδινές ώρες. Υποφωτισμένος, ο μονολιθικός όγκος εξαφανίζεται στον έναστρο ουρανό, πλαισιώνοντας προστατευτικά τη ζωή που περικλείει και περιβάλλει. Το στοιχείο της φωτιάς στο κέντρο της κατοικίας και ο ζεστός φωτισμός αναδεικνύουν τη γήινη ζεστασιά της κατοικίας. Ελπίζουμε ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τους, που ζουν και συναντιούνται στο σύγχρονο καταφύγιό τους, θα ανακαλύπτουν κάθε φορά, με έναν υπαινιγμό έκπληξης, την πολύτιμη αξία των απλών πραγμάτων».

residence-in-dionisos-desypri-and-misiaris-architecture-18-NbX5P.jpg

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!

Φωτογραφίες: Giorgos Sfakianakis