fbpixel

Search icon
Search
Μια οικογενειακή κατοικία στη Βραζιλία «υποκλίνεται» στο εκλεπτυσμένο design με τον πιο updated τρόπο
INTERIORS

Μια οικογενειακή κατοικία στη Βραζιλία «υποκλίνεται» στο εκλεπτυσμένο design με τον πιο updated τρόπο

Υπό την αρχιτεκτονική επιμέλεια του Andre Mellone


Το συγκεκριμένο έργο του Βραζιλιάνου σχεδιαστή Andre Mellone είναι τόσο αυστηρό κι εκλεπτυσμένο όσο και πολυτελές και σαγηνευτικό. Αυτό είναι ίσως αναμενόμενο για κάποιον που δούλεψε μαζί τους Robert A.M. Stern, Ferguson & Shamamian και Mark Hampton. Λίγα χρόνια αφότου ίδρυσε το 2012 το design firm Studio Mellone με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανέλαβε ένα από τα πιο προσωπικά του έργα: ένα σπίτι για την αδελφή του και την οικογένειά της στη γενέτειρά τους, στο São Paulo, που χτίστηκε από την Andrade Morettin Arquitetos.

andre-mellone-elle-decor-sao-paulo14782-new-lo-res-665e156c55eb0.jpg


Το σπίτι των 20.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο χρειάστηκε τρία χρόνια για να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί, είναι ένα ογκώδες κτίριο με τοίχους από σκυρόδεμα, γυαλί από το δάπεδο μέχρι την οροφή και χαλύβδινες οθόνες που αναδιπλώνονται για να προσφέρουν συναρπαστική θέα στην αυτοφυή βλάστηση. «Ο σχεδιασμός πρέπει να επηρεάζει τα συναισθήματά σας, πρέπει να σας χαλαρώνει», λέει ο Mellone. «Σε αυτήν την κατοικία, υπάρχουν ίσα μέρη ενθουσιασμού και χαλάρωσης».

H διαρρύθμιση σε δύο επίπεδα προσφέρει καλά φωτισμένα δωμάτια σε πολύ διαφορετικά μεγέθη μεταξύ τους. Ανεβαίνοντας μια μικρή σκάλα από το καθιστικό και την τραπεζαρία, θα βρει κανείς τα πέντε υπνοδωμάτια της οικογένειας, εκ των οποίων μόνο ένα είναι για τους επισκέπτες. Ο Raul Pereira σχεδίασε το όλο σκηνικό, φροντίζοντας να διατηρήσει σπάνια δέντρα που φύτρωναν εκεί πριν δεκαετίες.

andre-mellone-elle-decor-sao-paulo15275-new-lo-res-665e1604507dd.jpg


Ένας προσαρμοσμένος καναπές διπλής όψης, εμπνευσμένος από έναν καναπέ στο διαμέρισμα του Henri Samuel στο Παρίσι, διχοτομεί το καθιστικό δύο τμημάτων στην καρδιά του σπιτιού. Πίσω στο σαλόνι, ένα κρεβάτι του Mathieu Matégot βρίσκεται δίπλα σε ένα τρίποδο σκαμπό του Adolf Loos. Μια από τις πολλές καρέκλες Pierre Jeanneret βρίσκεται κοντά, ενώ ένα παραβάν από ροδόξυλο του Charles Eames και πολυθρόνες από δέρμα με την υπογραφή του Joaquim Tenreiro συμπληρώνουν το vibe. Το σαλόνι μεταφέρεται στο σήμερα με μικρές πινελιές, όπως ένα σκαμπό του Rick Owens κι ένα έργο τέχνης της Elizabeth Neel κοντά στο τζάκι. 

andre-mellone-elle-decor-sao-paulo15485-new-lo-res-665e190d5693b.jpg


Εκτός από τα κειμήλια του Chareau, η νοσταλγία εμφανίζεται με τη μορφή παλαιών εκδόσεων του National Geographic. Γεμίζουν βιβλιοθήκες στο οικογενειακό δωμάτιο απέναντι από ένα τραπέζι Sergio Rodrigues και τις καρέκλες Josef Hoffmann που το περιβάλλουν. «Ο παππούς μου ήταν ένα από τα πρώτα μέλη της National Geographic Society στη Νότια Αμερική», λέει ο Mellone. «Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί να κοιτάζω αυτά τα περιοδικά γεμάτα όμορφες φωτογραφίες, και τώρα βρήκαν τη θέση τους».

Το σπίτι είναι μια ωδή στην ισορροπία. Δεν είναι «ψυχρό» όπως πολλές μοντερνιστικές κατασκευές, ούτε ακατάλληλα παραγεμισμένο, όπως θα μπορούσε να είναι αν δεν υπήρχε η παρέμβαση του διακοσμητή του. «Το έργο του Andre ήταν απαραίτητο για τον καθορισμό της σωστής κλίμακας για τους χώρους του σπιτιού», λέει ο Marcelo Maia Rosa, συνεργάτης της Andrade Morettin Arquitetos. «Η ικανότητά του να δημιουργεί περιβάλλοντα κατάλληλα για κάθε σκοπό, μαζί με το ταλέντο του να συνδυάζει έπιπλα από διαφορετικές εποχές, συνέβαλαν σημαντικά στο να αποκτήσει το έργο έναν μοναδικό χαρακτήρα». Διαφορετικές εποχές, προσωπικότητες και υλικά ενώθηκαν άψογα μέσω της δημιουργικότητας και της αισθητικής του Mellone.

andre-mellone-elle-decor-sao-paulo15679-new-lo-res-665e166b32b85.jpg

Ανατρέξτε στην gallery για να ανακαλύψετε περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: William Jess Laird, ELLE Decor