fbpixel

Search icon
Search
Μια ονειρική κατοικία στη Λευκάδα μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο καλοκαίρι
DESIGN

Μια ονειρική κατοικία στη Λευκάδα μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο καλοκαίρι

Με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού studio Block722


Το αρχιτεκτονικό studio Block722 με έδρα την Αθήνα, σημειώνει σπουδαία πορεία στον χώρο του design, δημιουργώντας τη μία ονειρεμένη κατοικία μετά την άλλη. Η φιλοσοφία των designers προσεγγίζεται σχεδιαστικά με τρόπο λιτό, λειτουργικά και, παράλληλα, απόλυτα σύγχρονο. Το καθένα από τα σπίτια που φέρουν την υπογραφή τους έχει να διηγηθεί και από μια ιστορία, ξεχωρίζοντας για τον ακαταμάχητο σχεδιασμό του.

Μια από αυτές τις κατοικίες εντοπίζεται στην πανέμορφη Λευκάδα. Πρόκειται για τη Villa Apollo στην περιοχή Βασιλική του νησιού, χτισμένη σε ένα καταπράσινο λόφο, με αποτέλεσμα να προσφέρει απίθανη θέα από κάθε γωνιά της.

Step inside!
copy-of-villa-apollon-phtg-yiorgos-kordakis-24.jpg


Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του ποντάρει στη δύναμη των φυσικών υλικών και των γραμμών που αναδεικνύουν την έννοια του slow living, για την οποία ξεχωρίζει το γοητευτικό νησί. Μοντέρνα σχεδιασμένο, το σπίτι ξεχωρίζει από χιλιόμετρα για την ομορφιά και τον ανεπιτήδευτο μοντερνισμό που εκπέμπει.

Το κάθε σημείο της κατοικίας εξυμνεί τη μαγεία του καλοκαιριού και της φύσης -δύο στοιχεία τα οποία λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης για το αρχιτεκτονικό team. Η απλότητα αποτυπώνεται σε όλο της το μεγαλείο, ενώ το ξύλο, η πέτρα και το μάρμαρο είναι τα πρωταγωνιστικά υλικά κατασκευής κι εντοπίζονται όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του. Ένα συνονθύλευμα από διαφορετικά είδη ξύλου, που ισορροπούν εξαιρετικά στο σύνολό τους και δημιουργούν ατμόσφαιρα σε κάθε γωνιά μέσα στο σπίτι. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως στα περισσότερα δωμάτια βλέπουμε πως τα παράθυρα είναι πολλά και μεγάλα, γεγονός που έχει εξασφαλίσει ένα μεγάλο ποσοστό φωτεινότητας και καθαρού αέρα.

Σε ό,τι αφορά στη χρωματική παλέτα, παρατηρούμε πως τίποτα δεν ξεφεύγει από αυτήν τη γήινη αίσθηση που κυριαρχεί σε κάθε γωνία. Το μπεζ έχει αποτυπωθεί σε κάθε πιθανή εκδοχή του, ενώ το ίδιο ισχύει και για το καφέ, αλλά και για το ουδέτερο και πάντα αγαπημένο λευκό, το οποίο βλέπουμε στις περισσότερες νησιώτικες κατοικίες.

copy-of-villa-apollon-phtg-yiorgos-kordakis-12.jpg


Τα διακοσμητικά στοιχεία ακολουθούν και αυτά την down to earth αισθητική, είναι κομψά και απίστευτα σύγχρονα -απόλυτα εναρμονισμένα με το υπόλοιπο -τόσο εντυπωσιακό- σκηνικό. Ξεχωριστά φωτιστικά, μεταλλικές επιφάνειες που κάνουν τη διαφορά, φυτά και λουλούδια εσωτερικού χώρου που προσδίδουν ζωντάνια και άλλες λεπτομέρειες που έχουν ταιριάξει ονειρεμένα με το vibe που αποπνέεται.

Η κάτοψη της κατοικίας χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στον χειρισμό του αίθριου, το οποίο συνιστά τον βασικό χώρο συνάθροισης αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια άμεση συσχέτιση του «μέσα» με το «έξω». Η χτιστή ζαρντινιέρα εκφράζει έμπρακτα αυτή την πρόθεση. Ανοίγεται ένα «παράθυρο» προς τα έξω και δημιουργείται μια πρόσκληση του φυσικού τοπίου μέσα στην κατοικία.

Η ευελιξία ήταν πολύ σημαντική έννοια στον σχεδιασμό αυτής της παραθεριστικής κατοικίας. Διαθέτοντας μεγάλο ύψος στο επίπεδο του ισογείου δημιουργείται η δυνατότητα εσωτερικού εξώστη ο οποίος έχει πολλαπλή λειτουργία και παρέχει οπτικές συσχετίσεις τόσο με το ισόγειο αλλά και με το αίθριο. Η κατοικία είναι σχεδιασμένη κυρίως με κτιστά έπιπλα και ειδικές κατασκευές έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο ο διαθέσιμος χώρος αλλά και να τονιστεί η νησιώτικη αισθητική.

copy-of-villa-apollon-phtg-yiorgos-kordakis-22.jpg
Περιηγηθείτε στην gallery για να εντοπίσετε περισσότερους χώρους του σπιτιού!

Φωτογραφίες: Yiorgos Kordakis, ArchDaily