fbpixel

Search icon
Search
Το 'Joy', μια νέα ταινία του Netflix, φέρνει στο φως την αμφιλεγόμενη ιστορία της εξωσωματικής γονιμοποίησης
ARTS & CULTURE

Το 'Joy', μια νέα ταινία του Netflix, φέρνει στο φως την αμφιλεγόμενη ιστορία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε για την καινούρια αυτή παραγωγή


Το 1978, γεννήθηκε το πρώτο βρέφος με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), η Louise Joy Brown. Από τότε, εκτιμάται ότι 12 εκατομμύρια μωρά έχουν γεννηθεί κατ' αυτόν τον τρόπο, με περίπου 750.000 να έρχονται στη ζωή κάθε χρόνο.

Παρ' όλα αυτά, λίγοι γνωρίζουν πώς προέκυψε η συγκεκριμένη μέθοδος, την ομάδα πίσω από την ανάπτυξή της και τις δοκιμασίες και προκλήσεις που αντιμετώπισαν. Αποκαλύπτοντας την πραγματική ιστορία των πρωτοπόρων πίσω από την εξωσωματική γονιμοποίηση, το τελευταίο βιογραφικό δράμα του Netflix, το 'Joy' εντοπίζει την ομάδα που πιστώνεται στη δημιουργία της θεραπείας και την ηρωίδα Jean Purdy, της οποίας ο αναπόσπαστος ρόλος συχνά αγνοείται.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Thomasin McKenzie, James Norton και Bill Nighy, οι οποίοι εμβαθύνουν στη δεκαετή επιδίωξή τους για έρευνα, ανάπτυξη και τελικά δημιουργία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το 'Joy' ξετυλίγει με λεπτότητα τις αποτυχίες που αντιμετώπισαν και τις πολύ σκληρές, πραγματικές εμπειρίες των γυναικών που συμμετείχαν στις δοκιμασίες.

Ποια η πλοκή πίσω από το 'Joy';

41f8a90e2446-joynetfliximage19jpg.webp

Σύμφωνα με την περιγραφή του Netflix για την πλοκή της ταινίας, η υπόθεση της περιγράφεται ως εξής: «Το Joy αφηγείται την αξιοσημείωτη αληθινή ιστορία πίσω από την πρωτοποριακή γέννηση της Louise Joy Brown το 1978, το πρώτο "μωρό δοκιμαστικού σωλήνα" στον κόσμο και το ακούραστο 10ετές ταξίδι για να γίνει δυνατή. Μέσα από την οπτική γωνία της Jean Purdy, μιας νεαρής νοσοκόμας και εμβρυολόγου, η οποία ένωσε τις δυνάμεις της με τον επιστήμονα Robert Edwards και τον χειρουργό Patrick Steptoe ξεκλείδωσαν το παζλ της υπογονιμότητας με πρωτοποριακή εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)»

Η ταινία αναπαριστά τη δύναμη της επιμονής και τα θαύματα της επιστήμης, καθώς ακολουθεί αυτή την τριάδα οραματιστών που ξεπέρασαν τεράστιες πιθανότητες και αντιθέσεις για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και με αυτόν τον τρόπο επέτρεψαν σε εκατομμύρια ανθρώπους να ονειρευτούν μαζί τους.

Από ποιους απαρτίζεται το καστ;

aaaabs6anxb4x17vcweazbsxstr1x26b8c47oonckeswh3dyawykrqj0uzlhylpxp-i6ncpq56enp7lgjz4pbiqypkiis8p5dwcjwp7v.jpg

McKenzie Thomasin πρωταγωνιστεί ως Jean Purdy, νοσοκόμα κι εμβρυολόγος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στη δημιουργία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και παρέχοντας σημαντική υποστήριξη στις εκατοντάδες γυναίκες που δοκίμασαν τον έλεγχο γονιμότητας. Σε συνέντευξή της στο ELLE UK, η McKenzie μοιράστηκε το πώς ήταν να δουλεύει μαζί με τους συμπρωταγωνιστές της, Norton και Nighy: «Μου άρεσε πραγματικά να δουλεύω και με τους δύο και είμαι τόσο ενθουσιασμένη που βρίσκομαι σε αυτό το ταξίδι μαζί τους. Ο Bill τραγουδούσε συνεχώς και έκανε τους πάντες να χαμογελούν και ο James ήταν μια μπάλα ενέργειας, ήταν τόσο ενεργητικός που ήταν τριγύρω».

Ο Bill Nighy υποδύεται τον Patrick Steptoe, έναν καθιερωμένο χειρουργό που αρχικά φοβάται να ενταχθεί στην ομάδα, αλλά τελικά πείθεται όταν συνειδητοποιεί τις δυνατότητες του συνδυασμού της δουλειάς του με εκείνη του Edwards.

Τέλος, ο James Norton παίζει τον τελευταίο πρωταγωνιστικό ρόλο του Robert Edwards, του επιστήμονα που συγκέντρωσε την ομάδα μετά την πρόσληψη της Purdy και έπεισε τον Steptoe να δανείσει τις ικανότητές του στον σκοπό.

Ποια είναι η αληθινή ιστορία πίσω από το 'Joy';

joy-firstlook-image2.webp

Στοιχεία της ταινίας έχουν υποστεί ορισμένες παραλλαγές για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά μεγάλο μέρος του «Joy» είναι πραγματικό και πιστό στα πραγματικά γεγονότα της επιδίωξης της ομάδας να δημιουργήσει την εξωσωματική γονιμοποίηση. Εκτός από αυτό, η ταινία επικεντρώνεται στον κοινώς άγνωστο και ξεχασμένο ρόλο που έπαιξε η Jean Purdy, δηλαδή στο να φέρει τη θεραπεία στη ζωή.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δημιουργίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μετά τη γέννηση της Louise Joy Brown, μόνο ο Steptoe και ο Edwards έλαβαν αναγνώριση κι έπαινο για τις προσπάθειές τους. Ακόμα και σήμερα, μεγάλο μέρος της συμμετοχής της Purdy έχει παραλειφθεί από τον Τύπο.

Πιστή στην απεικόνιση της ταινίας, η Jean Purdy γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Cambridge κι εργαζόταν ως νοσοκόμα πριν υποβάλει αίτηση για τη θέση του διευθυντή εργαστηρίου, όπου γνώρισε τον Robert Edwards. Επίσης πιστός στα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν, ο Edwards πλησίασε τον Steptoe για να ενταχθεί στην ομάδα, δεδομένης της τεχνικής του για τη συλλογή ωαρίων από τις ωοθήκες των γυναικών. 

aaaaqtxjfqg1qge8aokbfms-qe6ilqqi1wy1bpzux8fta4fs15e3cqqn5amrrmhrerrg1txj9rk03veh3tlkaz3wjfy5udbbpmrlr-dfuwcx0djeoxompnjnfwt-j-xzjs-grnnn8rbtcnu-dcpktcua-wi7.jpg


Tο έργο της ομάδας πραγματοποιήθηκε στην πραγματικότητα στο Bourn Hall (το οποίο παραμένει κορυφαίο κέντρο θεραπείας υπογονιμότητας μέχρι σήμερα), συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της Purdy στη διεξαγωγή ανάλυσης δεδομένων, κλινικών παρατηρήσεων και φροντίδας ασθενών.

Όπως απεικονίζεται στην ταινία, η Purdy έζησε μια ιδιωτική ζωή και δεν παντρεύτηκε ποτέ ούτε είχε παιδιά, μέχρι που πέθανε σε ηλικία 39 ετών λόγω καρκίνου. Παρά το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης πιστώνουν μόνο τον Steptoe και τον Edwards για τα ευρήματα της ομάδας, ο Edwards έλεγε συνεχώς στον Τύπο και τα μέσα ότι η πίστωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης οφειλόταν όχι μόνο σε ολόκληρη την ομάδα, αλλά ειδικά στην Purdy, δεδομένης της επιμονής και της κατανόησης του γυναικείου σώματος.