Το αρχιτεκτονικό στούντιο Kallos Turin συνδύασε την κυβική πρόσοψη αυτού του σπιτιού της Αθήνας από χυτό μπετόν με μια κεκλιμένη εσωτερική σκάλα για να αποφύγει τη δημιουργία ενός «άκαμπτου» σπιτιού. Με το όνομα Art House, η τετραώροφη κατοικία βρίσκεται σε μια καταπράσινη πλαγιά στη Φιλοθέη – ένα αθηναϊκό προάστιο που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1920 ως ένα πιο πράσινο αντίδοτο στο πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης.

Το στούντιο Kallos Turin με έδρα το Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο προσπάθησε να δημιουργήσει έναν λιτό οικιστικό όγκο για να στεγάσει την τεράστια συλλογή έργων τέχνης των κατοίκων του, διατηρώντας παράλληλα το φυσικό τοπίο.
«Οι τοπικοί περιορισμοί για τη διατήρηση του πράσινου στη γειτονιά του ακινήτου οδήγησαν σε συγκεκριμένους χειρισμούς στο συνολικό αποτύπωμα και την κάτοψη», είπαν οι συνιδρυτές του στούντιο Stephania Kallos και Abigail Turin.
«Ευχαρίστως ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση, υποστηρίζοντας την ιδέα ενός πυκνού όγκου που αναδύθηκε από έναν κήπο σχεδιασμένο να είναι τόσο ισχυρός όσο και ο ίδιος ο δομημένος όγκος».

Το σπίτι μοιάζει με κύβο στο επίπεδο του δρόμου, ενώ οι επισκέπτες μπαίνουν στον κήπο ακολουθώντας έναν καμπύλο τσιμεντένιο τοίχο. Ένα μονοπάτι διασχίζει το φυτεμένο τοπίο και ανεβαίνοντας οδηγεί σε μια ορειχάλκινη διάτρητη εξώπορτα. «Μια πτυχή του έργου που είναι εμβληματική για το στιλ του είναι ο τρόπος με τον οποίο το σπίτι και ο κήπος παλεύουν για "εξουσία" μέσα στο οικόπεδο», είπαν ο Kallos and Turin.

Στο εσωτερικό, το σπίτι ορίζεται από μια ελικοειδή ελεύθερη σκάλα που εκτείνεται και στους τέσσερις ορόφους, σχεδιασμένη ως μια μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με την κυρίως κυβική πρόσοψη. Ο τελευταίος όροφος περιλαμβάνει το κύριο καθιστικό και μια κουζίνα φινιρισμένη από ανοξείδωτο χάλυβα, με τζάμια από το δάπεδο μέχρι την οροφή που ανοίγουν στο αίθριο του κήπου, όπου υπάρχει τραπέζι φαγητού και barberque.

O δεύτερος όροφος, ο οποίος έχει πρόσβαση μέσω της κεκλιμένης κεντρικής σκάλας, είναι ένας χώρος που θυμίζει γκαλερί, αφιερωμένος στην πλειονότητα της συλλογής έργων τέχνης των ιδιοκτητών, συμπεριλαμβανομένων πολύχρωμων έργων που κρέμονται στους τοίχους από σκυρόδεμα.
Ο όροφος κάτω από αυτό το επίπεδο περιλαμβάνει την κύρια σουίτα, έναν ξενώνα κι ένα γυμναστήριο, ενώ υπάρχει κι ένας ακόμη χώρος προβολής με περισσότερα έργα τέχνης.
Εκτός από τους τέσσερις ορόφους του σπιτιού, υπάρχει μια πισίνα στον τελευταίο όροφο με πρόσβαση μέσω μιας εξωτερικής σκάλας από σκυρόδεμα ενώ η ταράτσα διαθέτει εκπληκτική θέα στην Αθήνα και μια κατάφυτη πράσινη στέγη.

Κατά την κατασκευή του Art House, το στούντιο Kallos Turin πήρε διάφορα μέτρα για να ανταποκριθεί στο τοπικό κλίμα. Το σπίτι επωφελείται από το «φυσικό σκίαστρο» της θέσης του στην πλαγιά του λόφου, ενώ ήταν επίσης τοποθετημένο έτσι ώστε οι χώροι του με νοτιοδυτικό προσανατολισμό να εκτίθενται στο μέγιστο ηλιακό φως κατά τους χειμερινούς μήνες.
Προεξοχές της οροφής και περσίδες τοποθετήθηκαν στις βόρειες προσόψεις για να μειωθεί η αύξηση της θερμότητας, ενώ τα μεγάλα παράθυρα και οι συρόμενες πόρτες βελτιστοποιούν τον αερισμό σε όλο το σπίτι. «Η αρχιτεκτονική του ακινήτου χρησιμεύει σαν ένας φυσικός τρόπος περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας, μειώνοντας την ανάγκη για συστήματα θέρμανσης και ψύξης», εξήγησαν οι αρχιτέκτονες.

«Επιπλέον, η πράσινη στέγη μειώνει το φαινόμενο Urban Heat Island. Αυτά τα φαινόμενα ψύξης έχουν εξαλείψει εντελώς την ανάγκη για κλιματισμό, παρά τις θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών για αρκετούς μήνες το χρόνο», πρόσθεσαν.
Το στούντιο επέλεξε ένα μείγμα από σκούρο μπλε, ανοιχτό καφέ και μαύρο για τη συνολική interior χρωματική παλέτα για να επιτρέψει στα χρώματα και τα υλικά των επίπλων να «κρατήσουν ήσυχους τόνους ώστε να μην κραυγάζουν για προσοχή», εξήγησαν ο Kallos και ο Turin.
Τα design pieces κυμαίνονται από καρέκλες Gaetano Pesce έως ένα τραπέζι Eros από τον αείμνηστο αρχιτέκτονα Angelo Mangiarotti, ενώ το μπάνιο έχει φινιρίσματα μεγάλων όγκων από φλεβώδες ανοιχτό πράσινο μάρμαρο. «Κατά τη δημιουργία των εσωτερικών χώρων, είδαμε το τσιμεντένιο κέλυφος του σπιτιού ως μια «ουδέτερη» βάση – το ισοδύναμο των λευκών τοίχων σε μια γκαλερί τέχνης», κατέληξαν οι αρχιτέκτονες.

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!
Φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανάκης