Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης βρίσκεται πλέον προ των πυλών και πιστοί φανατικοί του διεθνούς σινεμά καταφτάνουν στην πόλη για να απολαύσουν εκπληκτικές παραγωγές, οι οποίες θέτουν νέους όρους στην έβδομη Τέχνη. Φέτος, εκτός από το να δώσει, όπως και κάθε φορά, τον πρώτο λόγο στους Έλληνες, ταλαντούχους δημιουργούς, στοχεύει σ’ έναν ανατρεπτικό τρόπο προσέγγισης του κινηματογράφου και επιλέγει 14 ταινίες για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, με πυξίδα ένα από τα πιο εμβληματικά βιβλία του 20ου αιώνα: «Το ρίζωμα» της γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ, μια ανήσυχης φωνή της παγκόσμιας διανόησης.
Το βιβλίο διατρέχει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις πλάνες του, αναλύει την ασθένεια του «ξεριζώματος» που τον έχει πλήξει και διακηρύττει, ότι «το ρίζωμα είναι ίσως η σημαντικότερη, αλλά και η πλέον παραγνωρισμένη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής». Ισχυρίζεται, ότι «η έννοια της υποχρέωσης υπερέχει εκείνης του δικαιώματος που εξαρτάται από αυτήν», ασκώντας κριτική στην ιδέα της επανάστασης και της βίας. Τέλος, υμνεί την αρχαία ελληνική σκέψη και τον Πλάτωνα, κατακεραυνώνει την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και προωθεί έναν «νέο πολιτισμό», θεμελιωμένο στη δικαιοσύνη και την αγάπη.
Έτσι, το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εστιάζει περισσότερο σε πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς, που εκφράζονται με τολμηρό και πρωτότυπο τρόπο. Από κοινωνικό δράμα μέχρι κομεντί και θρίλερ, οι ταινίες, ανήκουν σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη και αφηγούνται εντελώς διαφορετικές ιστορίες, οι οποίες, ωστόσο, συνδέονται με κοινά στοιχεία.
ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ: Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΕΪΝ ΚΑΙ Ο ΖΑΝ ΜΑΡΚ ΜΠΑΡ
Ο αγαπημένος σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία Μικρόκοσμος / Downsizing, ενώ στο φεστιβάλ θα βρεθεί για πρώτη φορά ο ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ, ο οποίος συμμετέχει σε 2 ταινίες: Ως αφηγητής στο ντοκιμαντέρ Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου, για τη ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ και ως πρωταγωνιστής στη νέα ταινία του Σεμίχ Καπλάνογλου, Σπόρος.
Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ
Η αυλαία του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανοίξει με την καθηλωτική ιστορία αγάπης Η ψυχή και το σώμα της Ίλντικο Ενιέντι, που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου. Παράλληλα, πραγματοποιείται αφιέρωμα στην πολυβραβευμένη Ουγγαρέζα σκηνοθέτιδα, η οποία θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει στο κοινό τις ταινίες της. Σε αυτό το παράδοξο, ρομαντικό φιλμ, ζωώδες και ανθρώπινο, ομορφιά και γκροτέσκ δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι με ελάφια και δυο μοναχικές ψυχές, που συναντιούνται κάθε βράδυ στα όνειρά τους. Μια κινηματογραφική εμπειρία που συνεχίζεται, ακόμη κι όταν έχουν πέσουν οι τίτλοι τέλους.
Πότε: Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, Ολύμπιον
Η ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ: ΤΟ ΠΑΡΤΙ
Μια από τις πιο απολαυστικές κωμωδίες χαρακτήρων που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό, η ταινία Το πάρτι της Σάλι Πότερ θα κλείσει την αυλαία του 58ου Φεστιβάλ. Μια φιλόδοξη πολιτευόμενη προσκαλεί τους φίλους της στο σπίτι για να γιορτάσουν την προαγωγή της. Οι καλεσμένοι, όμως, έχουν τα δικά τους δράματα, ενώ και ο σύζυγός της μοιάζει ανήσυχος. Μια βραδιά που ξεκίνησε με πολλές υποσχέσεις, θα καταλήξει σε κάτι που δεν είχε φανταστεί κανείς. Με all-star καστ που περιλαμβάνει τους Κριστίν Σκοτ Τόμας, Πατρίσια Κλάρκσον, Μπρούνο Γκαντς, Έμιλι Μόρτιμερ, Κίλιαν Μέρφι και Τίμοθι Σπολ σε εκπληκτικές ερμηνείες, το φιλμ είναι μια ασπρόμαυρη έκπληξη, που ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, για να σχολιάσει πανέξυπνα τη μπουρζουαζία, την πολιτική, τα ανθρώπινα πάθη και την ηθική.
Πότε: Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017, Ολύμπιον
Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Οι 14 ταινίες γίνονται το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης με τίτλο «Το ρίζωμα». Το Φεστιβάλ ανέθεσε σε 14 νέους Έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του διαγωνιστικού τμήματος και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Τα έργα –ζωγραφικά, σχέδια, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις, γλυπτά- θα παρουσιαστούν στην Πρώην Αποθήκη Στρατού (Προβλήτα Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) κατά τη διάρκεια του 58ου ΦΚΘ. Οι καλλιτέχνες είναι οι: Πάκυ Βλασσοπούλου, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Νατάσα Ευσταθιάδη, Μαρία Κριαρά, Χρυσάνθη Κουμανιάκη, Μαρία Μαυροπούλου, Ράνια Μπέλλου, Κοσμάς Νικολάου, Γιώργος Παπαφίγκος, Βασίλης Σελιμάς, Στεφανία Στρούζα, Aναστάσης Στρατάκης, Μαρία Τσάγκαρη και Δημήτρης Φραγκάκης, ενώ η έκθεση αποτελεί διοργάνωση του ΦΚΘ, με την υποστήριξη της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Στο φετινό φεστιβάλ...
- Υποδεχόμαστε την ουγγαρέζα σκηνοθέτιδα Ίλντικο Ενιέντι, που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου
- Συνομιλούμε με τον σουηδό δημιουργό Ρούμπεν Έστλουντ, τον μεγάλο νικητή του Χρυσού Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, που επίσης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη
- Απολαμβάνουμε το τολμηρό σινεμά της Άιντα Λουπίνο (1918-1995), της πρώτης γυναίκας σκηνοθέτιδας στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’50
- Ανακαλύπτουμε τις σπάνιες ταινίες του γάλλου ποιητή, δημοσιογράφου, σκηνοθέτη και δραματουργού Αρμάν Γκατί (1924-2017), από τους σπουδαιότερους διανοητές του 20ου αιώνα
- Εξερευνούμε την παθιασμένη σχέση σινεμά και λογοτεχνίας στο αφιέρωμα Από τις λέξεις στις εικόνες: Βαλκανική λογοτεχνία και σινεμά (τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια), με 11 αριστουργηματικές βαλκανικές ταινίες που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά βιβλία
- Διερευνούμε τις διάφορες όψεις της ανεργίας και της εργασίας στο αφιέρωμα «Αόρατα χέρια»
Κεντρική φωτογραφία: από την ταινία Incident by a bank του σκηνοθέτη Ruben Ostlund
Περισσότερα στο www.filmfestival.gr