Η αλήθεια είναι πως η πλειονότητα των ανθρώπων εκεί έξω δεν μπορεί να ζήσει ούτε μια μέρα χωρίς κινητό. Έτσι, η πιο συχνή απάντηση στην ερώτηση «Ποιο πράγμα δε θα μπορούσες να αποχωριστείς;» είναι το κινητό τηλέφωνο. Η εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να μας προσφέρει πολλά, αλλά πάντα χρειάζεται να βάζουμε κάποια όρια, αποφεύγοντας την αλόγιστη χρήση της. Πλέον βασιζόμαστε στα κινητά μας σχεδόν για τα πάντα, από την παραγγελία καφέ & φαγητού, τις τραπεζικές συναλλαγές, τις online αγορές μέχρι την επαφή με φίλους και συνεργάτες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη είναι άμεσα εξαρτημένοι από τα κινητά τους τηλέφωνά, επειδή τους παρέχουν συνεχή ανατροφοδότηση και συναισθηματική ικανοποίηση. Η θλιβερή πραγματικότητα όμως είναι πως υπάρχει πληθώρα αρνητικών παρενεργειών από την καθημερινή χρήση των κινητών τηλεφώνων και οι εμπειρογνώμονες το επιβεβαιώνουν.
Παρακάτω, λοιπόν, θα δούμε όλες εκείνες τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας τα κινητά τηλέφωνα.
Καταπόνηση ματιών
Η εκτεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών και η έκθεση σε οθόνες μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ψηφιακή καταπόνηση των ματιών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θολή όραση, πρόβλημα εστίασης σε ένα αντικείμενο, κόκκινα, κουρασμένα ή ξηρά μάτια, καθώς και πονοκεφάλους.
Επιβάρυνση του αυχένα
Η παρατεταμένη χρήση του τηλεφώνου έχει ως αποτέλεσμα αυτό που οι γιατροί ονομάζουν τραυματισμός υπερβολικής χρήσης. Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι το στέλεχος του λαιμού, το οποίο επηρεάζεται άμεσα από την κλίση προς τα εμπρός ή κρατώντας το κεφάλι σε αμήχανες θέσεις, ενώ βλέπετε κάτι στο κινητό σας.
Προβλήματα στους αντίχειρες
Ο καταπονημένος αντίχειρας είναι ένας άλλος κοινός τραυματισμός που παρατηρείται σε ασθενείς που ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στα τηλέφωνά τους. Πόνος, δυσφορία ή μούδιασμα στον αντίχειρα μπορεί να προκύψει από υπερβολική χρήση λόγω της αδιάκοπης πληκτρολόγησης.
Πρόκληση άγχους
Εκτός από την αρνητική επίδραση στο σώμα μας, η συνεχής εξέταση των τηλεφώνων μπορεί να επηρεάσει άμεσα και την ψυχική υγεία. Οι ειδικοί το ονομάζουν «επίκτητη διαταραχή άγχους» λόγω της πληθώρας ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα άγχους εξαιτίας των κινητών. Αυτό συμβαίνει όταν ξοδεύετε πολύ χρόνο στον κόσμο του κυβερνοχώρου και όχι στον πραγματικό κόσμο.
Διαταραχές στον ύπνο
Το συνεχόμενο τσεκάρισμα του τηλεφώνου όχι μόνο κρατά τον εγκέφαλό σε εγρήγορση, αλλά στην πραγματικότητα επηρεάζει και καταστέλλει τα επίπεδα μελατονίνης. Η λάμψη από την οθόνη του κινητού διατηρεί τον εγκέφαλο ενεργό, δε σας επιτρέπει να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε, ώστε να κάνετε έναν καλό ύπνο.
Επίδραση στην επιδερμίδα
Υπερχρωματισμός, φλεγμονές, πρώιμες λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Με λίγα λόγια, το να τσεκάρετε συνέχεια το κινητό μπορεί να γερνάει το δέρμα σας πιο γρήγορα. Παρόλα αυτά, δε χρειάζεται να απαρνηθείτε την τεχνολογία. Το πρώτο βήμα είναι να περιορίσετε τον χρόνο που ξοδεύετε πάνω από την οθόνη σας. Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ηλιακή προστασία από το HEV (High Energy Visible light). Αν και τα περισσότερα αντηλιακά, προστατεύουν μόνο από τις ακτίνες UVA και UVB, υπάρχουν ορισμένα άλλα που έχουν ως στόχο την προφύλαξη από αυτό το φως. Παράλληλα, βάλτε το «night mode» στο τηλέφωνό σας. Αυτό αλλάζει το μπλε φως με ένα κίτρινο, πιο ξεκούραστο για τα μάτια. Είναι καλύτερο τόσο για την επιδερμίδα όσο και για την κόρη του ματιού σας. Τέλος, μπορείτε να αγοράσετε μια ειδική προστασία για την οθόνη σας για να προστατευτείτε από το blue light. Έτσι, θα αποφύγετε τα αρνητικά αποτελέσματα στο δέρμα.
Εν τέλει, η τεχνολογία μπορεί να έχει πολύ θετικά οφέλη ως προς την «επαφή» σας με τον έξω κόσμο σας, αλλά χρειάζεται να θέσετε ορισμένα όρια ως προς την ορθή και μη αλόγιστη χρήση της.