fbpixel

Search icon
Search
Τι είναι τελικά το "beauty sleep" και πώς μπορείτε να το πετύχετε
WELLNESS

Τι είναι τελικά το "beauty sleep" και πώς μπορείτε να το πετύχετε

Τα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη του ποιοτικού ύπνου και έξυπνοι τρόποι για να μπορείτε να τον πραγματοποιείται συχνά


Το να πραγματοποιείται το "beauty sleep" σας μπορεί να ακούγεται σαν ένα με ένα παλίο clichè saying, αλλά στην πραγματικότητα κρύβεται κάποια αλήθεια πίσω από αυτό. Ο ύπνος ομορφιάς είναι in fact αληθινός και αναφέρεται στην ουσία στο πώς το δέρμα και το σώμα μας αρχίζουν να θεραπεύονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πιο συγκεκριμένα, όταν εισερχόμαστε σε βαθύ, ποιοτικό ύπνο, το σώμα μας μπαίνει σε κατάσταση ανάκαμψης και παράγει αυξητικές ορμόνες, οι οποίες δημιουργούν νέα κύτταρα που βοηθούν στην επούλωση του δέρματος από τυχόν ζημιές που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, τα οφέλη του ύπνου ομορφιάς υπερβαίνουν αυτά της επιδερμίδας σας. 

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι είναι το beauty sleep, τα πολλά του οφέλη και το κόστος ενός κακού ύπνου στον οργανισμό σας! 
shutterstock-539781790.jpg

Πόση ώρα ποιοτικού ύπνου χρειάζεστε όντως για να δείτε αποτέλεσμα;

Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, μια αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση που παρέχει πληροφορίες για θέματα υγείας που αφορούν τον ύπνο, οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ. Αν κοιμάστε λιγότερο από έξι, είναι πιθανό να παρατηρήσετε τον αντίκτυπο στη διάθεση σας - και όχι μόνο. 

Πώς ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση

Ενώ οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στο βάρος, την ψυχική υγεία και την ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος είναι γνωστές, οι επιπτώσεις του ανεπαρκούς ύπνου στο δέρμα και την ομορφιά είναι λιγότερο κατανοητές. Έχετε ξυπνήσει ποτέ και έχετε παρατηρήσει ότι το δέρμα σας μπορεί να δείχνει κηλιδώδες ή χλωμό; Αυτό συμβαίνει διότι η επιδερμίδα μας «χρησιμοποιεί» τις ώρες του ύπνου και όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, η διαδικασία αυτή θα είναι ελλιπής. 

shutterstock-292353335.jpg

Πιο συγκεκριμένα το λεγόμενο sleep deprivation μπορεί σας επηρεάσει εμφανώς με τους ακόλουθους τρόπους:

Ageing:
Έχει διαπιστωθεί ότι η κακή ποιότητα ύπνου επιταχύνει την εγγενή γήρανση. Αυτό περιλαμβάνει λεπτές γραμμές και μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος. Η έλλειψη ύπνου εμποδίζει επίσης την ικανότητα του δέρματος να ανακάμψει από την έκθεση στον ήλιο - με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περισσότερες ρυτίδες.

Self-esteem:
Η ίδια μελέτη του Πανεπιστημίου Case Western Reserve διαπίστωσε ότι όσοι υπέφεραν από κακό ύπνο σε τακτική βάση ήταν περισσότερο δυσαρεστημένοι με τη φυσική τους εμφάνιση σε σχέση με τους ανθρώπους που κοιμούνταν καλά. Όταν ξυπνάτε από μια πλήρη νυχτερινή ξεκούραση, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας από κάποιον που κοιμήθηκε μόνο δύο ώρες.

Skin problems:
Η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει στρες, το οποίο μπορεί να μειώσει την ποιότητα του κολλαγόνου και να οδηγήσει σε breakouts. Αν στερείστε sleeping time είναι πιο πιθανό, λοιπόν, να ξυπνήσετε με θαμπό, ανομοιόμορφο τόνο δέρματος και περισσότερα σπυράκια.

shutterstock-1849654324.jpg

Τα tips & tricks για να κοιμάστε καλύτερα

1) Journaling & phone detox: Σκεφτείτε να καταγράψετε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο ή να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνο σας μια ώρα πριν ξαπλώσετε.

2) Ντεμακιγιάζ & skincare: Ο ύπνος με μακιγιάζ είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το δέρμα σας. Χρησιμοποιείστε προϊόντα πριν από τον ύπνο που θα υποστηρίξουν τη διαδικασία επούλωσης. Μια σταθερή κρέμα νύχτας είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε.

3) Sheet refresh: Ο συχνός καθαρισμός των σεντονιών σας θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τυχόν βακτήρια που μπορεί να προκαλούν ακμή. Συστήνεται να αλλάζετε κάθε μία εβδομάδα

4) Zen περιβάλλον: Στόχος είναι η κρεβατοκάμαρα σας να σηματοδοτεί στο σώμα σας ότι είναι ώρα για ύπνο. Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα σας είναι άνετο, ότι η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι μεταξύ 15 - 20 βαθμούς κελσίου και ότι όλα τα έντονα φώτα είναι σβηστά.

5) Avoid salty snacks: Τα αλμυρά σνακ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να συμβάλλουν στις σακούλες κάτω από τα μάτια και στη φλεγμονή.

Extra beauty boost: Κάντε ένα yoga session πριν από τον ύπνο για να χαλαρώσετε έπειτα από μια κουραστική μέρα.


Nighty night!