fbpixel

Search icon
Search
Thessaloniki's theatre: Οι 5 πολυαναμενόμενες παραστάσεις της πόλης
CITY VIBES

Thessaloniki's theatre: Οι 5 πολυαναμενόμενες παραστάσεις της πόλης

Τα έργα στη Θεσσαλονίκη που μας προσκαλούν να γνωρίσουμε τους δημιουργικούς τους κόσμους


Αποκάλυψη, συγκίνηση, ρομαντισμός και σαγήνη κατακλύζουν ένα θέατρο. Η Θεσσαλονίκη αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την ιδιαίτερη αδυναμία της έκτης Τέχνης και υπόσχεται να μας χαρίσει ενδιαφέρουσες παραγωγές. Το φθινόπωρο είναι εδώ και η δημιουργικότητα δεν σταματά να σκορπά ποικίλα συναισθήματα. Οι ημέρες αυτές μας προσκαλούν σε μια ιδιαίτερη εμπειρία γνωριμίας με τους ξεχωριστούς χαρακτήρες ποικίλλων θεατρικών παραστάσεων. Κάποιους από αυτούς τους απολαύσαμε την περασμένη χρονιά και αναμένουμε και φέτος να γίνουμε συνοδοιπόροι στις ιστορίες τους. 

Εμείς μετράμε ήδη αντίστροφα για τις επερχόμενες πρεμιέρες των έργων αυτών. Ας συστηθούμε μαζί τους!

«Απόλυτη Μαγεία» στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών - 2ος Χρόνος

786556-yrnPA.jpg

Η «Απόλυτη Μαγεία» αφηγείται την ιστορία μιας πόλης όπου τα πράγματα, οι εποχές, τα μετεωρολογικά φαινόμενα, τα φυτά εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν το παραμικρό ίχνος μέσα στα μυαλά και τις ψυχές των ανθρώπων. Τα τριαντάφυλλα εξαφανίζονται, το μπάσκετ και ο χειμώνας, τα αρώματα, τα βιβλία και το χιόνι εξαφανίζονται αφήνοντας πίσω τους ένα παράλογο κενό. Οι κάτοικοι της πόλης καταφεύγουν σε παράξενες, μυστικιστικές τελετές προκειμένου να αποχαιρετήσουν όλα αυτά που χάνονται. Ιδιότροπα πνεύματα προσκαλούνται και γεμίζουν τον χώρο σε μια προσπάθεια να βρεθούν απαντήσεις σε έναν κόσμο που καθημερινά φαίνεται να αδειάζει από νόημα. Η «Απόλυτη Μαγεία» είναι μια παράσταση-τελετή που κινείται πάνω σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο μεταφυσικό θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία. Οι θεατές γίνονται θεατές μιας τελετής και το Φουαγιέ της ΕΜΣ γεμίζει με πνεύματα που δεν έχουν σκοπό να σωπάσουν. Δραματουργία- Κείμενο: Αγγελική Παπούλια. Σκηνοθεσία- Κείμενο: Χρήστος Πασσαλής. Πρωταγωνιστούν: Λουκία Βασιλείου, Γιάννης Γκρέζιος, Νατάσσα Δαλιάκα, Άννα Ευθυμίου, κ.ά.

Info:
Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2. Πρεμιέρα: Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ώρες και ημέρες παράστασης: Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00. Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου.

«170 τετραγωνικά (Moonwalk)» του Γιωργή Τσουρή στο Radio City

800391-FN4Yc.jpg

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο θάνατος του πατέρα, ξαναφέρνει κάτω από την ίδια στέγη δύο αδερφές που έμεναν μακριά. Σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει στο σπίτι μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει. Μια απογευματινή επίσκεψη - βόμβα, θα φέρει αντιμέτωπους όλους τους αντιήρωές μας με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους, και θα εκτροχιάσει με κωμικό και απρόσμενο τρόπο την ήδη ασταθή πορεία τους. Συγγραφέας: Γιωργής Τσουρής. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης.Π Πρωταγωνιστούν: Αμαλία Αρσένη, Ήβη Νικολαΐδου, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Τσιμπρικίδου και ο Γιωργής Τσουρής.

Info:
Radio City, Φάληρο, Λεωφ. Βασ. Όλγας 11, Παρασκευοπούλου 9. Πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ώρες & ημέρες παράστασης: Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 + 18:00 (διπλή το Σάββατο). Κυριακή στις 19:00.

''Big in Japan'' της Κατερίνας Λούβαρη Φασόη - 2ος Χρόνος στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

782112-qJrVb.jpg

Το έργο "Big in Japan", εμπνευσμένο από ακραία κοινωνικά φαινόμενα που συναντάμε στην σύγχρονη Ιαπωνία, μιλάει για το χάος και την απελπισία μέσα στην οποία είναι βουτηγμένος ο άνθρωπος σήμερα. Μέσα σε έναν κόσμο που τρέχει με ταχύτητες ιλίγγου, που τα όνειρα χάνονται στο όνομα του κέρδους, που λατρεύονται σαν θεοί οι έννοιες της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, ο άνθρωπος αναρωτιέται: «Αξίζει να ζω έτσι όπως ζω, κι αν όχι, η λύση είναι η παραίτηση ή η μάχη να αλλάξω τη ζωή μου;». Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης. Πρωταγωνιστούν: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Εμμανουέλα Καμπίτση, Αγλαΐα Κατσίκη, κ.ά.

Info:
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25, Σταυρούπολη. Πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ημέρες & ώρες παράστασης: Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 + 18:00 (Διπλή το Σάββατο). Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου.

« Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ επιστρέφει στο Βασιλικό Θέατρο

pp0856j0002v004.jpg

Η πλούσια παραγωγή του ΚΘΒΕ «Επιθεωρητής» σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, που αγαπήθηκε από το φιλοθεάμον κοινό της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του Βασιλικού θεάτρου για να μας μεταφέρει σε μια επαρχία της Ρωσίας όπου επικρατούν η κοινωνική διαφθορά, η γραφειοκρατία και η κατάχρηση εξουσίας. Η κοινωνική σάτιρα του Νικολάι Γκόγκολ αναδεικνύει χαρακτηριστικά και αδυναμίες της προεπαναστατικής Ρωσίας που συναντούμε ακόμα και σήμερα, όπως η αδικία και ο δεσποτισμός. Πρωταγωνιστούν: Μαίρη Ανδρέου, Νεφέλη Ανθοπούλου, Χαρά Γιώτα, Δημήτρης Δανάμπασης, κ.ά. 

Info: Βασιλικό Θέατρο, 30ής Οκτωβρίου 2. Πρεμιέρα: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:00 & 21:00, Πέμπτη - Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 19:00. 

«Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου στο Θέατρο Αυλαία

06bc84cd728442e28680233c15834b9f-fwQiW.webp

Η ομάδα GAFF, μετά την «Πανούκλα» του Α.Καμύ, που απέσπασε το Βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου από την Ένωση Θεατρικών Κριτικών, και το Βραβείο καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας, και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022, μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου Αυλαία στο πλαίσιο των 58ων «Δημητρίων» το αφήγημα του Χρόνη Μίσσιου «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». Πρόκειται για μια εξομολόγηση διώξεων, συλλήψεων, φυλακίσεων και βασανιστηρίων. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που η Ελλάδα παραδίνεται στο χάος του Εμφυλίου, ο δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Αποφυλακίζεται το 1973, αφού έχει περάσει εικοσιένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Αυτήν την περίοδο της ζωής του διηγείται στο σπουδαίο αφήγημα-μαρτυρία «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». Σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη. Πρωταγωνιστούν: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Μάνθος.

Info:
Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136. Τρίτη 10 & Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 21:15.

Κλείστε σύντομα τις θέσεις σας!