fbpixel

Search icon
Search
Η εικαστικός Μελίνα Γεωργούδα μάς υποδέχεται στο καλαίσθητο ατελιέ της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
MAGAZINE

Η εικαστικός Μελίνα Γεωργούδα μάς υποδέχεται στο καλαίσθητο ατελιέ της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

H δημιουργικότητα, η κομψότητα, το φως και η απαράμιλλη αισθητική διαχέονται παντού


Θαυμάζω τους ανθρώπους που τολμούν και προχωρούν, που αλλάζουν και δοκιμάζονται. «Αν δε σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς, άλλαξε τη στάση σου απέναντί του», είχε πει η Maya Angelou, κι από τη στιγμή που το πρωτοδιάβασα, το έχω πάντα σημειωμένο σαν motto για κάθε μέρα. Μια τέτοια αλλαγή έγινε και στη ζωή της Μελίνας Γεωργούδα, η οποία τόλμησε κι έκανε αυτήν τη «στροφή στην καριέρα της». Έπειτα από 25 χρόνια ενεργής ενασχόλησής της με την οικογενειακή επιχείρηση, αποφάσισε για μια καινούρια αρχή στη ζωή της: «Χρειαζόμουν μια αλλαγή. Τη ζωγραφική την αγαπούσα από παιδί και είχα ασχοληθεί λίγο με αυτήν στο πλαίσιο των σπουδών μου στο Σχέδιο Μόδας (στο Polimoda της Φλωρεντίας και στο Fashion Institute of Technology της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Μιλάνο, στο ARS Sutoria, όπου παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου παπουτσιού). Έτσι, λοιπόν, αποχωρώντας από τη δουλειά μου, ξεκίνησα μαθήματα ζωγραφικής. Συγχρόνως, προέκυψε η καραντίνα, οπότε δημιουργήθηκε άπλετος χρόνος για ν’ ασχοληθώ με αυτό».

17a8484.jpg

Η ζωγραφική για την ίδια είναι μια μορφή έκφρασης κι εξερεύνησης, ένα μέσο κατανόησης κι εξέλιξης του εαυτού της. Είναι ένας νέος κόσμος που ανοίγεται μπροστά της. Πέρα από τα έργα που έχει δημιουργήσει έως τώρα, είχε την ευκαιρία να προχωρήσει και σε μια όμορφη συνεργασία με τη σχεδιάστρια Athena P. Gerard, για να φτιάξουν μαζί μια σειρά από συλλεκτικά κιμονό και φουλάρια. «Επίσης, είχα τη χαρά να συμμετέχω σ’ ένα καινούριο εγχείρημα, το οποίο παντρεύει την Τέχνη με το κρασί. Οι δυο μεγάλες μου αγάπες! Όταν μου έγινε η πρόταση από τον Νίκο Νυφούδη, ενθουσιάστηκα. Η “The Familiar” είναι μια νέα σειρά φυσικών κρασιών, για την οποία εγώ σχεδιάζω την ετικέτα, ο Θανάσης Γεωργίου της Mono Design την οπτική ταυτότητα, και ο Νίκος μαζί με τον Λάσκαρη Ασλάνη, εξαιρετικό οινοποιό από τη Μηχανιώνα, δημιουργούν τα κρασιά με ελληνικές ποικιλίες, άγριες ζύμες, καθόλου προσθήκες και πολύ μεράκι! Επιθυμία μου είναι να εξασκούμαι και να γίνομαι καλύτερη σε ό,τι κάνω», προσθέτει.

CREATIVE SPACE

Πριν από περίπου τρεις μήνες, κατάφερε να ζωντανέψει ένα όνειρό της: να δημιουργήσει έναν χώρο που πραγματικά τον αγαπάει πολύ, το προσωπικό ατελιέ της. Εκεί, περνάει πολλές ώρες μελετώντας και δημιουργώντας. Με την πολύτιμη βοήθεια των Formrelated, κατάφερε να φτιάξει ένα studio όμορφο, λιτό και συνάμα λειτουργικό. Αυτό χωρίζεται σε τρεις ενότητες: της έκθεσης, του προσωπικού της πεδίου και των χώρων για βοηθητικές χρήσεις. Πέρα από το σημείο στο οποίο εργάζεται, το υπόλοιπο περιβάλλον λειτουργεί ως λευκός καμβάς, έτοιμος να φιλοξενήσει events, όπως workshops, master classes, εκθέσεις. «Ξύλινα κουτιά από κόντρα πλακέ και φιμέ καθρέπτες είναι τα δυο υλικά που διαχωρίζουν τις χρήσεις. Οι συνεχείς αντανακλάσεις πολλαπλασιάζουν τον χώρο της έκθεσης, αλλά κι ενισχύουν τα στοιχεία του διατηρητέου κτιρίου. Οι σκουρόχρωμες πινελιές των μαύρων επίπλων αναδεικνύουν την απλότητα του χώρου, τονίζοντας τη δυναμική του. Το φως, από την άλλη, η αισθητική και το σημείο όπου βρίσκεται το ατελιέ στο κέντρο της πόλης, με κάνουν να θέλω να βρίσκομαι διαρκώς εκεί μέσα».

17a8270.jpg

ART PLEASE

«Η τέχνη πάντα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στις κοινωνίες. Αφουγκράζεται και αποτυπώνει την κάθε εποχή. Αφυπνίζει, ομορφαίνει, διαπαιδαγωγεί, μορφώνει, παρακινεί. Αρκεί να έχουμε πρόσβαση να τη “διαβάσουμε”. Και είναι απόλαυση αλλά και προβληματισμός, έμπνευση και παιδεία», τονίζει. Η ίδια στην τέχνη της επηρεάζεται από διαφορετικές εποχές και σχολές. Αγαπημένοι της ζωγράφοι, ο Egon Schiele, η Marlene Duma και η Tracey Emin. Θαυμάζει τις δημιουργίες και το ταλέντο των Γιώργο Λαζόγκα και Γιάννη Μόραλη, ενώ από νέους Έλληνες ζωγράφους λατρεύει τον Σταμάτη Λάσκο και τη Μαρία Ξυνοπούλου. «Όλοι αυτοί λειτουργούν ως δάσκαλοι για μένα, πέρα από την πραγματική μου δασκάλα, τη Ράνια Εμμανουηλίδου, μια υπέροχη εικαστικό με σπάνια ματιά. Η ώθηση που μου δίνει είναι πολύ σημαντική. Σπουδαίο “σχολείο”, επίσης, για μένα είναι η γκαλερίστα μου, η Λόλα Νικολάου, μια γυναίκα με τεράστια εμπειρία στον χώρο και ιδιαίτερη αισθητική. Χωρίς τη βοήθειά της δε θα βρισκόμουν εδώ. Μαζί ξεκινήσαμε με την πρώτη μου έκθεση, μια στιγμή συγκινητική που δε θα ξεχάσω».

Ποιοι είναι, όμως, για την ίδια και οι πιο «αυστηροί» κριτές των έργων της; Πρώτος θεατής της δουλειάς της είναι πάντα η κόρη της, στης οποίας τη γνώμη δίνει μεγάλη βαρύτητα: «Είναι αυστηρή και δε μασάει τα λόγια της. Πολλές φορές φοβάμαι αν δεν αρέσουν τα έργα μου στον κόσμο, περισσότερο όμως φοβάμαι αν δεν αρέσουν σε εκείνη». Κι αν και δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα έργα της, αγαπημένο της είναι το πορτρέτο μιας πολύ καλής της φίλης, καθώς έχει μια απλότητα και μια αρμονία χρωμάτων που μιλάνε στην ψυχή της.

17a8302.jpg

STYLE MATTERS

Η ίδια είναι μια γυναίκα που ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο και κομψό στιλ της, το οποίο ορίζει ως «την εξωτερική εμφάνιση σε συνδυασμό με τη συμπεριφορά». Και η ισορροπία αυτών των δύο έχει ως αποτέλεσμα την καλή αισθητική, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή της, αφού της δίνει την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα: «Αν θα έπρεπε να αναφέρω κάποια παραδείγματα καλή αισθητικής, αυτά θα ήταν οι αδερφές Mary και Kate Olsen, το κτίριο του Fondazione Prada στο Μιλάνο, το σκανδιναβικό design, το 10 Corso Como στο Μιλάνο, το brand Peter Do, η Πάτμος, καθώς και λίγο κρασί με θέα θάλασσα, ακούγοντας jazz μουσική».

ITS ALL ABOUT ME

Δεν μπορώ ν’ αντισταθώ ποτέ… στις τηγανητές πατάτες!

Για μένα ευτυχία είναι… η αγκαλιά.

Το motto μου είναι... «Με τα μικρά μας βήματα κάνουμε τον δρόμο δικό μας».

Το mantra μου για να αντιμετωπίσω μια δύσκολη μέρα είναι… «Όλα για κάποιο λόγο γίνονται».

Η έμπνευσή μου στη ζωή και στη δουλειά μου είναι… τα βιώματά μου και ο συναισθηματικός μου κόσμος.

17a8324.jpg

My favorites

FASHION DESIGNER Alexander McQueen

ARCHITECT Zaha Hadid

INTERIOR DESIGNER Tom Dixon

ARTIST Egon Schiele

PERFUME Eau Des Sens, Diptyque

BEAUTY MUST-HAVES Liposan

ACCESSORIES Vintage κοσμήματα

BOOK Το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη

DETAILS FOR YOUR HOME Κεριά

COLOR Μαύρο

GADGET Ασύρματα ακουστικά

RESTAURANT Stick & Sushi στο Βερολίνο

HOTEL Dexamenes Seaside Hotel

MUSEUM Musee D’Orsay στο Παρίσι

GALLERY Allouce Benias στην Αθήνα

CITY Νέα Υόρκη

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!

Φωτογραφίες: Άρης Ράμμος