fbpixel

Search icon
Search
Συγκίνηση και ψυχική ανάταση στο επετειακό catwalk show της Zeus+Dione για να γιορτάσει τα 10 χρόνια του δημιουργικού της ταξιδιού
TRENDS & CATWALKS

Συγκίνηση και ψυχική ανάταση στο επετειακό catwalk show της Zeus+Dione για να γιορτάσει τα 10 χρόνια του δημιουργικού της ταξιδιού

Μια πράξη ρομαντικής αφοσίωσης για τη διατήρηση της ελληνικής μας κληρονομιάς


Mια νέα εποχή ξημέρωσε για τη Zeus + Dione και μαζί για την Ελλάδα, μετά το συγκλονιστικό Resort '24 fashion show που παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής με την αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων δημιουργικής πορείας του απόλυτα ελληνικού brand.

Πιστοί στις θεμελιώδεις αξίες τους, η Δήμητρα Κολοτούρα στο τιμόνι και ο creative director Marios Schwab ανέδειξαν την ελληνική μόδα σ' αυτό που θα έπρεπε να είναι - μια ανώτερη μορφή τέχνης - κάνοντας τα πάντα για να τιμήσουν τις δεξιότητες των ευρηματικών τεχνιτών της χώρας και την ποικιλία των χειροτεχνιών της. Στο ειδυλλιακό σκηνικό την ώρα του ηλιοβασιλέματος στην άκρη του λιμανιού του Πειραιά και με φόντο το ιστορικό πλοίο Hellas Liberty του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο τώρα στεγάζει ένα πλωτό ναυτικό μουσείο, η Ελλάδα υπήρχε παντού και ξεδιπλώθηκε όμορφα και αβίαστα ακόμη και στο παραμικρό συστατικό αυτής της συγκινητικής βραδιάς.

New Era

dji-0745-vw0dd.jpg

 Η συλλογή Resort ’24 αποκωδικοποίησε ένα σύνολο αξιών που ασπάζεται με θέρμη και πάθος το ελληνικό brand και παράλληλα τίμησε τις δεξιότητες των τεχνιτών της χώρας και την ποικιλία των χειροτεχνιών της. Ο συνοπτικός αλλά ποιητικός «δωρικός μινιμαλισμός» της συλλογής συγχρονίστηκε με τις σημερινές τάσεις της μόδας σε ένα συναρπαστικό σύνολο που μάγεψε το κοινό των 300 θεατών, από κάθε γωνιά της γης.

kaplanidis-dscf8688-uQsW3.jpg
Η συλλογή αντιμετωπίστηκε με συναίσθημα και η αφήγηση της ξεκίνησε ουσιαστικά με τον ήχο των τεχνιτών και μιας Ελλάδας που όλοι αγαπάμε και μας κάνει περήφανους, υμνώντας τη δεξιοτεχνία τους και επιβεβαιώνοντας τη χειροτεχνία ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του brand.

Σε ένα διάδρομο στρωμένο με φύλλα χαλκού, μοντέλα περπάτησαν φορώντας τις δημιουργίες του καλλιτεχνικού διευθυντή, Marios Schwab, που κάθε μια είχε να διηγηθεί τη δική της ιστορία. Από τις καταδύσεις των Καλύμνιων σφουγγαράδων, μέχρι τα επιδέξια χέρια των ραφτών του Συρράκου, χαρτογράφησε το ποικίλο μωσαϊκό των επαγγελμάτων που διαμόρφωσαν την Ελλάδα, συνδέοντας τη σπουδαία κληρονομιά των Ελλήνων χειροτεχνών με το πνεύμα της σύγχρονης εποχής.

2-kaplanidis-dscf8932-Z5hBs.jpg

Η συνεργασία με φημισμένους αθηναϊκούς κατασκευαστές χειροποίητων κοστουμιών, όπως ο Οίκος Χριστάκης και το εργαστήριο Bespoke Athens, το περίφημο ανάγλυφο “Σπαθωτό” βαμβακομέταξο ύφασμα, που μετατράπηκε σε έμβλημα του brand και κατασκευάζεται στο Σουφλί, αποκλειστικά για τη Zeus + Dione από τη Silk Line Μουχταρίδης ΑΕ, έγιναν ζωντανά στοιχεία της συλλογής ανακεφαλαιώνοντας την ιστορική διαδρομή του brand.

Ο χαλκός, το χαρακτηριστικό μέταλλο της ελληνικής τεχνουργίας, που χρησιμοποιήθηκε στη συλλογή τόσο ως διακοσμητικό στοιχείο όσο και ως απόχρωση, κυριάρχησε και στο catwalk μεταφέροντας τον παλμό των χαλκουργείων του Πειραιά και της Βόρειας Ελλάδας. Το φούξια, το μπλε του Yves Klein, ο κλασικός συνδυασμός λευκού-μαύρου, το χακί με χρυσό νήμα και οι ασημί μεταλλικοί τόνοι διαμορφώνουν την χρωματική παλέτα, ενώ οι αποχρώσεις της πατίνας, καθρεφτίζουν τη μεταμόρφωση του χαλκού κατά το ταξίδι της οξείδωσης.

Για πρώτη φορά το ελληνικό brand παρουσίασε ανδρική συλλογή στην οποία πρωταγωνίστησε η Ελλάδα των δεκαετιών του 1930, 1940 και 1950, όχι μόνο νοσταλγική αλλά και σύγχρονη μαζί. Από τους στίχους του Ρίτσου και του Ελύτη και τον αυθεντικό αυθορμητισμό του ρεμπέτικου, μέχρι τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού, όπως ο Πικιώνης και ο Κωνσταντινίδης, η συλλογή έγινε μια συγκινητική αναδρομή σε μια περίοδο που διαμόρφωσε τη σύγχρονη Ελλάδα που βλέπει πια στο μέλλον.

Women's Collection

53-zeusdione8659.jpg

Για τη γυναικεία συλλογή, ο Schwab ανέτρεξε στην αινιγματική μαυροφορεμένη φιγούρα της ελληνικής επαρχίας, τη γυναίκα με τα ανομολόγητα μυστικά, που γίνεται ξανά κορίτσι και περιπλανιέται στα σοκάκια της Ύδρας σαν τη “Μαρίνα”, της Έλλης Λαμπέτη στην ταινία του Κακογιάννη “Κορίτσι με τα Μαύρα”, ή στην Κρήτη όπως η όμορφη χήρα την οποία υποδύθηκε η Ειρήνη Παππά στον “Ζορμπά”.

kaplanidis-dscf8011.jpg
kaplanidis-dscf8106.jpg
kaplanidis-dscf7999.jpg

H σχεδιαστική προσέγγιση της συλλογής διευρύνθηκε με διακοσμητικά χειροτεχνήματα και αποδομημένους συμβολισμούς. Άψογα ραμμένα παντελόνια, γυρισμένα μανίκια για πρακτικούς λόγους, ολόσωμες φόρμες και κλασικό tailoring με λεπτή ρίγα, ήταν στοιχεία που έγιναν η απτή απεικόνιση του κάθε μικρο-τεχνίτη, ενώ λευκά μαντώ και πανωφόρια ήταν μια ωδή στους θρυλικούς υπαίθριους φωτογράφους και τους χαρακτηριστικούς μπαρμπέρηδες. Αντίστοιχα και το ναυτικό κασκέτο του Μυκονιάτη ψαρά ή το λευκό capri παντελόνι των Σπετσών. Τεχνικά υφάσματα από νεοπρένιο με αναφορές στις στολές των δυτών, μεταμορφώθηκαν με απρόσμενες πτυχώσεις σε βραδινά φορέματα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Design House Minas by Prometheus, ασημένια κουμπιά και μεταλλικές λεπτομέρειες που θυμίζουν βαρίδια ψαρέματος, αγκάλιασαν σαν harnessing το σώμα, ενώ τα ιδιότυπα κεντήματα του Αριστείδη Τζονευράκη από το Άργος, διακόσμησαν τα ντεκολτέ. Τα σανδάλια και οι μπότες δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Ancient Greek Sandals.

kxt42958-LSPEm.jpg

Για το styling των catwalk looks, ο Marios Schwab συνεργάστηκε με την Katy England, το performance direction και τη χορογραφία ανέλαβε η Lynsey Peisinger, τον εκπληκτικό φωτισμό του χώρου η Ελευθερία Ντεκώ, τον ηχητικό σχεδιασμό και την υπέροχη μουσική που πλαισίωσε το show ανέλαβε ο Σταύρος Γασπαράτος, ενώ το design των καθισμάτων είναι της Λήδας Αθανασοπούλου (Leda A). Aκόμη, ο Marios Schwab συνεργάστηκε με το Γιάννη Βογδάνη, για τη δημιουργία των χάλκινων δοχείων αποκλειστικά για τον ελληνικό οίκο, ενώ τα φύλλα χαλκού με τα οποία επενδύθηκε ο διάδρομος του catwalk ήταν μια παροχή της Χαλκόρ.


Η Zeus + Dione γεννήθηκε πριν δέκα χρόνια από μια πράξη ρομαντικής αφοσίωσης για τη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς από τη Δήμητρα Κολοτούρα και τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη που πρόσφατα αποχώρησε δίνοντας προτεραιότητα στον ρόλο της ως Πρώτη Κυρία της Ελλάδας.

Την εντυπωσιακή παραγωγή του show και του event που στέφηκε με απόλυτη επιτυχία επιμελήθηκε η Yard.

Ανατρέξτε στην gallery για περισσότερες φωτογραφίες! 

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης, Κοσμάς Κουμιανός