fbpixel

Search icon
Search
The upper floor: Ένα σύγχρονο διαμέρισμα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης
INTERIORS

The upper floor: Ένα σύγχρονο διαμέρισμα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Mε αφαιρετική προσέγγιση των Ubu Plan Architects


Tο γεγονός και μόνο ότι το έργο βρίσκεται στον πιο μνημειώδη άξονα της Θεσσαλονίκης ήταν για τους αρχιτέκτονες Ηλία Βενέση και Θάνο Οικονόμου η απόλυτη πρόκληση, οι οποίοι σε συνεργασία με τον open minded ιδιοκτήτη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κανοτόμες λύσεις. Η κεντρική ιδέα σχεδιασμού στοιχειοθετήθηκε σε τρεις άξονες: σε σχέση με τον φωτισμό, τις προτεινόμενες χρήσεις και τις προκύπτουσες μορφές των αντικειμένων

upper-floor-011.jpg

Το αποτέλεσμα είναι ένα λιτό εσωτερικό περιβάλλον με λείες επιφάνειες και καθαρές μορφές, που συνδιαλέγονται σε άμεση οπτική επαφή μέσω των μεγάλων γυάλινων ανοιγμάτων με την εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική των κτιρίων της πλατείας Αριστοτέλους, που περιβάλλουν το διαμέρισμα. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το εντυπωσιακό κεκλιμένο διάφανο πρίσμα, που λειτουργεί ως μεταμοντέρνο γλυπτό, το οποίο σχεδιάστηκε ώστε ν’ αποτελεί κέντρο αναφοράς του χώρου και ν’ αντικατοπτρίζει την κίνηση του φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας και μαζί την πλατεία Αριστοτέλους. Ο φωταγωγός από γυαλί και μέταλλο αντικατέστησε τον προϋπάρχοντα από τοιχοποιία, διατηρώντας τη λειτουργία εξυπηρέτησης του αερισμού και φωτισμού των χαμηλότερων διαμερισμάτων, ενώ έχει πακτωθεί με ειδική κατασκευή στο δάπεδο και είναι επισκέψιμος εσωτερικά.

upper-floor-003.jpg

Τόσο η κύρια είσοδος του σπιτιού, όσο και ένα τμήμα της κουζίνας έχουν επενδυθεί με το ίδιο υλικό σε σκούρα απόχρωση, ώστε να δίνεται η αίσθηση της συνέχειας μεταξύ των δύο χώρων. Παράλληλα, στην πίσω πλευρά του διαμερίσματος, όπου βρίσκεται το υπνοδωμάτιο και η τραπεζαρία με θέα στη δυτική πλευρά του ιστορικού κέντρου της πόλης και την πλατεία Ελευθερίας, ένας αρθρωτός ξύλινος «τοίχος» διαχωρίζει ή ενώνει τους χώρους, σύμφωνα με τις ανάγκες του χρήστη.

upper-floor-021.jpg

Μπαίνοντας από την είσοδο του διαμερίσματος, διακρίνεται η αλληλουχία των χώρων, η κουζίνα, το «γλυπτό» του φωταγωγού και στο βάθος, ο χώρος του καθιστικού. Η θέα προς την πλατεία Αριστοτέλους διακόπτεται από διαφανείς και αδιαφανείς όγκους, όπως ο γυάλινος φωταγωγός, η κεντρική νησίδα της κουζίνας, το coffee table και τα γραμμικά επιδαπέδια φωτιστικά. Οι HPL επιφάνειες αυξάνουν τις αντανακλάσεις στην κουζίνα σε συνέχεια των ματ επενδύσεων των ερμαρίων και η ένταση αυτή επαυξάνεται από τους γραμμικούς και spot led φωτισμούς της οροφής της Artemide. Το αδρό δάπεδο της Kiskinidis, που έχει επιλεχθεί για το σύνολο του διαμερίσματος και τη βεράντα, λειτουργεί ως άτονος καμβάς, όπου αναδεικνύονται τα σχεδιασμένα αντικείμενα του εσωτερικού και του εξωτερικού.

upper-floor-030.jpg

Στο κέντρο του διαμερίσματος, η επαλληλία κολόνων που απομονώθηκαν καταλήγουν σαν μορφολογικά θραύσματα στη βεράντα και λειτουργούν ως φωτιστικά και γλυπτικά αντικείμενα στον υπαίθριο χώρο, διαιρώντας τον σε δύο υποπεριοχές.

Στον χώρο του καθιστικού, επιλέχθηκαν περισσότερο ανοιχτοί ομοιογενείς τόνοι, ενώ για το κεντρικό coffee table, ένας massive γεωμετρικός όγκος με μία ελαφριά αιώρηση, στον οποίο ενσωματώνονται και όλες οι ηλεκτρονικές προεγκαταστάσεις ήχου και εικόνας. Ένας επιμήκης άξονας ξύλινων επιφανειών σε συνέχεια, χωρίζουν, απομονώνουν και ενοποιούν, ανάλογα με τις επιθυμίες του χρήστη, τους διαφορετικούς χώρους της τραπεζαρίας και της κρεβατοκάμαρας και γίνεται ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο.

upper-floor-015.jpg

Η τραπεζαρία ενσωματώνει στα ερμάριά της κι ένα δεύτερο ανοιγοκλεινόμενο κρεβάτι σε μία κατασκευή με μεταλλικά μαύρα στοιχεία, ενώ το τραπέζι σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες σαν γεωμετρικοποιημένη απόδοση ενός υφάσματος, οι πτυχώσεις του οποίου καταλήγουν να γίνονται τα κατακόρυφά της στηρίγματα. Στον χώρο της κρεβατοκάμαρας, μια ξύλινη κατασκευή από δρυ δημιουργεί ένα βάθρο που κρύβει αποθηκευτικούς χώρους και φιλοξενεί το κρεβάτι, ενώ ο δυτικός διάδρομος οδηγεί σ’ ένα φωτεινό και διάφανο αδιέξοδο floor to roof, εισάγοντας πλούσιο δειλινό φως στον κύριο χώρο της εισόδου και της κουζίνας.

Στην αρχή του διαδρόμου αυτού σχεδιάστηκε ένας καμπύλος, σκοτεινός και συγκλίνων χώρος, πίσω από τον οποίο βρίσκεται το λουτρό του διαμερίσματος. Μια σειρά από custom made κατασκευές, που σχεδιάστηκαν ειδικά, αναδεικνύουν το ταλέντο της αρχιτεκτονικής ομάδας να λειτουργεί βάσει concept, εστιάζοντας στις επιμέρους ανάγκες του κάθε χώρου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: STUDIO VD NIKOΣ ΒΑΒΔΙΝΟΥΔΗΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ