fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Mε το σχεδιαστικό δίδυμο StudioLav
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Mε το σχεδιαστικό δίδυμο StudioLav

Οι London based Έλληνες designers έχουν διεθνή φήμη και έργο


Η τσάντα Atlas Shopper είναι το design item που τους έκανε αρχικά γνωστούς στην Ελλάδα και στη συνέχεια το Soho Loft στη Νέα Υόρκη, αλλά και το Designer Baking, αυτά που τράβηξαν τη προσοχή του κόσμου, το καθένα για διαφορετικούς λόγους.

Ο Λουκάς Αγγέλου και η Βάσω Ασφή ξεκίνησαν την κοινή τους πορεία το 2005 όταν ήρθαν σε επαφή μέσω των αδελφών τους για μια ξενάγηση στο Central Saint Martins College of Art and Design, όπου η Βάσω σπούδαζε ήδη στο MA Industrial Design και ο Λουκάς ετοίμαζε την αίτηση του για το BA Product Design. Από εκεί χάθηκαν και μετά από 5 χρόνια, πρώτη η Βάσω άφησε τυχαία ένα σημείωμα στον Λουκά, χωρίς να ξέρει ποιος είναι, στην έκθεση αποφοίτησής του γιατί της άρεσε η δουλειά του. 

Ξαναβρέθηκαν σε μια κοινή έκθεση στο London Design Week 2010 και τότε συνειδητοποίησαν ότι οι συμπτώσεις είναι πολλές για να τις αγνοήσουν. Έτσι αποφάσισαν να κάνουν ένα project μαζί και να δουν πως θα μας πάει. Το πρώτο τους project το 2011 ήταν η καρέκλα Κ1, όπου φάνηκε να πνέουν στα ίδια μήκη κύματος δημιουργικά και στη συνέχεια το Design is Dead Long Live the Pencil, με το οποίο πιστεύουν ότι εδραιώθηκε η συνεργασία τους. 

Σκέφτηκαν το όνομα του studio, σχεδίασαν μόνοι τους το πρώτο λογότυπο και website και έτσι ξεκίνησαν...
copy-of-atlasshopper03hrrt.jpg
Atlas Shopper | Φωτογραφία: Βαγγέλης Βαλεοντής

Αρχικά και για τα πρώτα 5 χρόνια ήταν περισσότερο designer makers μαθαίνοντας πολλά για τον τρόπο που λειτουργεί η design αγορά και για το πώς να οργανώνεται ένα design studio. Κάπου εκεί αποφάσισαν να κάνουν μια στροφή για το πώς παρουσιάζουν τους εαυτούς τους, αλλά και τι δουλειές θα ήθελαν να κάνουν, κοινώς έκαναν ένα μικρό re-branding exercise. Έτσι ανασχεδίασαν το website τους, και αποφάσισαν ότι ήθελαν να δουλεύουν κυρίως με commissions και ως σύμβουλοι σχεδιασμού για εταιρείες. Επίσης αποφάσισαν ότι θα ήταν καλό να εστιάσουν στο σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, όπως και έγινε. Εκεί βρήκαν τη βάση τους και αργά αλλά σταθερά εξελίχθηκαν και εμπλούτισαν το portfolio τους στην Ελλάδα, Αγγλία αλλά και διεθνώς.

Τι πιστεύετε πως είναι αυτό που κάνει τη δουλειά σας να ξεχωρίζει; Ποια είναι η σχεδιαστική σας προσέγγιση;

Έχουμε πάθος για την ποιοτική δημιουργία αλλά και τη λειτουργικότητα, η σχεδιαστική μας προσέγγιση επικεντρώνεται στις άρτιες λεπτομέρειες και την υλικότητα. Οι χώροι, αλλά και τα αντικείμενα που σχεδιάζουμε χαρακτηρίζονται από μια διαχρονική αισθητική ενώ αντιπροσωπεύουν το όραμα και την προσωπικότητα των ανθρώπων που επιλέγουν να δουλέψουν μαζί μας.

Πιστεύουμε η ικανότητά μας να διαισθανόμαστε μελλοντικές τάσεις στο design σε συνδυασμό με την πολυετή μας εμπειρία αποτελούν τα βασικά συστατικά για την δημιουργία μοναδικών χώρων και αντικειμένων με χαρακτήρα και έντονη αφηγηματικότητα.

Τι μέρος της ζωής σας καταλαμβάνει το design;

Το design είναι το πάθος μας και ενώ είναι η δουλειά μας, πολλές φορές δεν αισθανόμαστε σαν να δουλεύουμε, όχι πάντα βέβαια! Σίγουρα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ζωής μας, ακόμα και εκτός τις ώρες εργασίας.

copy-of-flat2020-studiolav25hr.jpg
Flat20 | Φωτογραφία: Μάνος Χατζηκωσταντής

Μιλήστε μας για το Λονδίνο την πόλη επιλέξατε να ζείτε και να δουλεύετε. Τι είναι αυτό που σας προσφέρει και πώς είναι ένας Έλληνας να ξεχωρίζει σε μια ξένη χώρα;

Μια μητρόπολη σαν το Λονδίνο προσφέρει πολλά ερεθίσματα. Το περιβάλλον σου αλλάζει διαρκώς και με σχετικά γρήγορους ρυθμούς. Οι δημιουργικές μας κεραίες είναι συνεχώς σε λειτουργία, το οποίο μερικές φορές μπορεί να γίνει κουραστικό. Μέχρι και τώρα το Λονδίνο αισθανόμασταν ότι είναι ένα παγκόσμιο κέντρο απ’ όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει και να διασυνδεθεί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Οι δουλειές δεν περιορίζονται εντός Ηνωμένου Βασιλείου ή Ελλάδας.

Το να ξεχωρίσεις σε μια ξένη χώρα και μια πόλη ειδικά όπως το Λονδίνο δεν είναι σχετικό με την εθνικότητα. Εάν υπάρχει όρεξη για δουλειά, υπομονή και επιμονή μπορείς κάποιος να κάνει σημαντικά βήματα σε μια πόλη που είναι εξωστρεφής και σε αποδέχεται ως μέρος της ανοιχτής κοινωνίας της. Αυτό τουλάχιστον ίσχυε μέχρι και πριν το Brexit.

Όταν έρχεται η μαγική στιγμή που ένα project ολοκληρώνεται, τι νοιώθετε και ποιο είναι εκείνο που ξεχωρίζετε;

Το γενικό συναίσθημα που επικρατεί είναι η ανακούφιση. Νομίζουμε ότι με το που και οι δύο κάνουμε το τελευταίο πράγμα για το κάθε project πρέπει να ακολουθεί ένα ουφ. Κάνουμε ένα βήμα πίσω και προσπαθούμε να αντιληφθούμε το έργο από τη πλευρά του θεατή. Ο Λουκάς πάντως με μαθηματική ακρίβεια με το που τελειώνουμε ένα project, παρόλο τον ενθουσιασμό που μπορεί να τον διακατέχει κατά τη διάρκεια, έρχεται πάντα αυτή η στιγμή που λέει ότι δεν του αρέσει καθόλου. Είναι θέμα χρόνου να επανέλθει στα λογικά του!

Κατά τη διάρκεια της δημιουργικής μας πορείας τα project που ξεχωρίζουν αλλάζουν. Σίγουρα αυτή τη περίοδο από τα interior design project μας, το SoHo Loft παραμένει να είναι ένα πολύ ξεχωριστό project για πολλούς λόγους, επαγγελματικούς αλλά και προσωπικούς. Από τα product design project μας, εκτός από την πρόσφατη συνεργασία μας με την Yo2 designs, όπου σχεδιάσαμε χαλιά και wallpapers, η Atlas Shopper παραμένει στην καρδιά μας και ένα από τα αντικείμενα που αγαπάμε αλλά και μέσα από το οποίο πολύς κόσμος μας αναγνωρίζει.

Υπάρχει όριο στη δημιουργικότητα;

Δεν θεωρούμε ότι η δημιουργικότητα οριοθετείτε. Μπορεί να υποβόσκει παντού, ακόμα και σε μια συζήτηση με τον λογιστή σου. Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε δημιουργικοί, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

so-13.jpg
Soho Loft στη Νέα Υόρκη

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας στη Νέα Υόρκη. Πώς προέκυψε και ποιες ήταν οι προκλήσεις για εσάς;

Ο ιδιοκτήτης του loft στη Νέα Υόρκη είδε τη δουλειά που κάναμε για τα γραφεία της Central Working στο Λονδίνο και στο Cambridge όπου και γνωριστήκαμε. Εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε αλλά και με το γεγονός ότι ενώ τα δύο γραφεία ήταν του ίδιου πελάτη, είχαν πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα. Έτσι, μια Κυριακή βράδυ και ενώ ήμασταν στο σινεμά λάβαμε ένα μήνυμα όπου μας προσκαλούσε να πάμε στην Νέα Υόρκη για να ξεκινήσουμε την διαδικασία του σχεδιασμού του χώρου του. Μια πρόκληση σίγουρα ήταν η απόσταση, αν και οι πτήσεις μας εκεί ήταν αρκετά συχνές ώστε να έχουμε όσες πληροφορίες χρειαζόμασταν, έπρεπε να είμαστε αρκετά μεθοδικοί. Επίσης τα διαδικαστικά της αγοράς και μεταφοράς των αντικειμένων στη Νέα Υόρκη, ήταν μια πρόκληση αλλά ευτυχώς δεν θα μπορούσαν να είχαν πάει καλύτερα.

Τα online courses και η συνεργασία μας με την πλατφόρμα Domestika ήταν εμμέσως αποτέλεσμα των δημοσιεύσεων του Soho Loft της Νέας Υόρκης. Η δημοσίευση του project σε πλήθος ισπανόφωνων και πορτογαλλόφωνων περιοδικών όπως Architectural Digest Mexico, Elle Deocoration Spain μεταξύ άλλων, τράβηξε το ενδιαφέρον των επιμελητών της Domestika. Έτσι επικοινώνησαν μαζί μας για να μας προσκαλέσουν να δημιουργήσουμε ένα online σεμινάριο interior design για την πλατφόρμα τους. Η δημιουργική κοινότητα των μαθητών μας αυξάνεται καθημερινά και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με τα πολύ θετικά σχόλια που έχουμε λάβει. Η διάδραση με τους μαθητές είναι συνεχής και είναι μια από τις ασχολίες μας που ανυπομονούμε να καταπιαστούμε κάθε εβδομάδα.

Για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει μπορεί να ακολουθήσει αυτό το link ή ακόμα και να επικοινωνήσει μαζί μας για επιπλέον πληροφορίες.

angelic-rug-yo2-design-x-studiolav.jpg
Angelic rug - Φωτογραφία: Yo2

Για το σχεδιασμό χαλιών... Τι καινούριο φέρνουν;

Το ενδιαφέρον μας για το σχεδιασμό μοτίβων είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τη δουλειά μας από πολύ νωρίς. Συνεπώς, η πρόταση συνεργασίας από την Yo2 designs ήταν κάτι που υποδεχτήκαμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Η πρώτη μας συνεργασία ήταν πολύ αρμονική και ενδιαφέρουσα και είχαμε τη δυνατότητα να πειραματιστούμε με δύο διαφορετικές τυπολογίες, υλικά και τεχνικές.Το concept είναι βασισμένο στo οπτικό παιχνίδι μεταξύ φωτός και σκιάς, το οποίο προσδίδει στην επίπεδη επιφάνεια των χαλιών μια τρισδιάστατη αίσθηση ανάλογα με το που επικεντρώνεται η ματιά κάποιου.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας και ποιο τo dream project που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε;

Αυτήν τη στιγμή μόλις τελειώσαμε ένα project interior styling για τον πρώτο co-working χώρο γραφείων του Arterial Group στο Λονδίνο.

Επίσης, είμαστε στα τελικά στάδια του σχεδιασμού ενός διαμερίσματος στη Βουλιαγμένη το οποίο και αναμένουμε να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, ενώ ξεκινάμε το concept για ένα νέο διαμέρισμα-loft στο Γκάζι και ολοκληρώνουμε ένα διαμέρισμα στο Bloomsbury στο κέντρο του Λονδίνου.

Τέλος, όσον αναφορά το σχεδιασμό αντικειμένων είμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης των πρωτοτύπων τις νέας συλλογής επίπλων που σχεδιάσαμε για την εταιρία Nunc καθώς επίσης λανσάρουμε και νέες συλλογές με την Metalac, μια μόνιμη και πλέον μακρόχρονη συνεργασία με τον σχεδιασμό μοτίβων για της συλλογές των εμαγέ προϊοντων τους.

Το dream project θα ήταν να σχεδιάσουμε ένα από τα καταστήματα της εταιρίας Aesop και επίσης θα θέλαμε πολύ να σχεδιάσουμε μια συλλογή φωτιστικών.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις ο ένας τον άλλο:

B.: Αστείος, ονειροπόλος και ευαίσθητος

Λ.: Γενναιόδωρη, πνευματώδης και ξεχασιάρα

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Υγεία, όσο κλισέ και αν ακούγεται, ο τελευταίος χρόνος μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε πολλά πράγματα και να μην τα θεωρούμε δεδομένα. Αγαπημένους ανθρώπους γύρω μας και περισσότερη ανθρώπινη επαφή.

Ποιο είναι το πιο πιο αγαπημένο σας αντικείμενο που δεν αποχωρίζεστε ποτέ;

Λ.: Το τελευταίο καιρό σίγουρα το κινητό μου τηλέφωνο. Και λόγω επικοινωνίας με του ανθρώπους που είναι μακρυά αλλά και λόγο το ότι με αυτό καταγράφουμε φωτογραφικά πολλά ερεθίσματα που μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για τη δουλειά μας.

B.: Το sketchbook μου

Το αγαπημένο σας μουσείο/gallery και η έκθεση που λατρέψατε...

Λ.: White Cube Gallery στο Λονδίνο και το κλασσικό Victoria & Albert Museum. Η τελευταία έκθεση που λάτρεψα είναι η παρουσίαση του Cerith Wyn Evans στη White Cube.

B.: H Hayward Gallery στο Λονδίνο. Η έκθεση Πικάσο και Αρχαιότητα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2019

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει...

Β.: Ίσως οι καταδύσεις που κάνω.

Λ.: Νομίζω ότι όταν αποφάσισα στα 25 να αφήσω πίσω μια σταθερή δουλειά στη Ελλάδα και να έρθω να σπουδάσω και να ξεκινήσω νέα καριέρα στο Λονδίνο.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

Λ.: Από την μητέρα μου η οποία μου έχει πει ότι και να γίνει σε μια δουλειά ποτέ να μη φεύγω τσακωμένος αλλά πάντα με καλή εικόνα, ποτέ δεν ξέρεις πότε και που θα ξαναβρεθούν αυτοί οι άνθρωποι μπροστά σου. Και έχει αποδειχθεί σωστή!

B.: Να ακούω τι έχουν να πουν οι άλλοι.

Κάτι για το οποίο είστε περήφανοι...

Για το ότι είμαστε πρώτα φίλοι και μετά συνεργάτες!

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε

Με ένα καφέ στον ήλιο

και θα τελείωνε...

με ένα βραδινό μπάνιο σε ένα ελληνικό νησί.

Φωτογραφία προφίλ: Irene Solere