fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με τις founders του "Bring your Chair Cozy Festival", Φαίη Καζαντζίδου και Paola Valeria Jovinelli
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με τις founders του "Bring your Chair Cozy Festival", Φαίη Καζαντζίδου και Paola Valeria Jovinelli

Που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι στη Σίφνο και Σέριφο


Ξεκίνησε σαν μια ανάγκη για τις δύο φίλες (η μία από Θεσσαλονίκη κι η άλλη από το Μιλάνο, που συναντιούνταν για χρόνια κάθε καλοκαίρι στη Σίφνο) να γεμίσουν με δημιουργικό τρόπο τον χρόνο των διακοπών τους στο νησί. Πριν από τέσσερα χρόνια λοιπόν, η communication & media expert Φαίη Καζαντζίδου και η ιταλίδα επιχειρηματίας Paola Valeria Jovinelli, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ξεκίνησαν τον δικό τους πολιτιστικό θεσμό πλέον. Σήμερα, έχουν καταφέρει κάτι σπουδαίο, που φαντάζει δύσκολο κι ακατόρθωτο, αφού φέτος έφτασαν να φιλοξενήσουν ηχηρά ονόματα από τον χώρο της μουσικής και του πολιτισμού γενικότερα. 

1-Cl686.jpg
Ταμίλα Κουλίεβα & Σόνια - Λίζα Κέντερμαν

Η ιδέα προέρχεται από τη δεκαετία του '60, όταν στο χωριό έφτανε ο πλανόδιος κινηματογραφιστής ή μουσικός. Τότε, οι θεατές έφερναν μαζί το σκαμνάκι τους (bring your chair) για να παρακολουθήσουν την παράσταση! Αρχικά το φεστιβάλ ξεκίνησε με προβολή ταινιών ή ντοκιμαντέρ εστιάζοντας σε κοινωνικά ή ιστορικά θέματα με την ευγενική παραχώρηση πάντα των αρχείων του εκάστοτε δημιουργού, ώστε να προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα! Πέρσι, για πρώτη φορά το BRING YOUR CHAIR Cozy Festival συνεργάστηκε με την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, διευρύνοντας τις δράσεις του με μουσικές συναυλίες σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Το φετινό πρόγραμμα περιλάμβανε συναυλία της ΜΟΥΣΑ με 8μελές κλιμάκιο της Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο αίθριο του Μουσείου Περσέας, στο Λιβάδι της Σερίφου και μια σειρά από εκδηλώσεις στη Σίφνο όπως: Προβολή της ταινίας ο «Ράφτης», με παρούσα την ηθοποιό και πρωταγωνίστρια Ταμίλα Κουλίεβα στην προβολή και την συζήτηση που ακολούθησε, "Moonlight songs" με την Έλλη Πασπαλά, Ντέιβιντ Λίντς και Τάκη Φαραζή στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Αντρέα, στην πανσέληνο του Αυγούστου, την παράσταση "modes and mood" σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη με το κουαρτέτο του πιανίστα Δημήτρη Καλαντζή, αναδεικνύοντας μία πιο modal jazz κατεύθυνση και τέλος προβολή του ντοκιμαντέρ "I need me" που σε σκηνοθεσία του Stephano Fillipi είναι εστιασμένο στην ενδιαφέρουσα ιστορία της ζωής της Paola Valeria Jovinelli, συνιδρύτριας του Bring your Chair - Cozy Festival. 

Χωρισμένο σε πέντε κεφάλαια, όσα τα στοιχεία της φύσης –νερό , φωτιά, γη, αέρας και διάστημα– με το κάθε ένα να έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ζωής της, αφηγείται ένα όμορφο, περιπετειώδες αλλά όχι ανέφελο ταξίδι, με σταθμούς την Βενετία, Μπέργκαμο, Μιλάνο και Σίφνο. Μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες της αναδύεται το μήνυμα ότι ο καθένας μας είναι δημιουργός του πεπρωμένου του και γι’αυτό... χρειαζόμαστε τον εαυτό μας. Η τελευταία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατοικία της Paola Valeria Jovinelli & του Claudio Ceroni.

Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα τα δύο φωτεινά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτήν την ενδιαφέρουσα δράση.

Μιλήστε μας για αυτήn την όμορφη διαδρομή σας...

PVJ: Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα μας χαρίζει η ζωή και αυτήν την ευγνωμοσύνη να την εκφράζουμε με κάθε τρόπο. Έτσι κι εμείς, κάθε καλοκαίρι κάναμε στη Σίφνο ένα μεγάλο πάρτι, θέλοντας να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο νησί και στους ανθρώπους του για όλα όσα μας προσφέρουν. Μετά από μερικά χρόνια, σκεφθήκαμε ότι θα ήταν όμορφο ν’ οργανώναμε κάτι που, εκτός από τη διασκέδαση, θα προσέφερε και «τροφή για σκέψη». Έτσι αρχίσαμε, μαζί με την Φαίη, προβολές με ταινίες του φίλου και παραγωγού Ε. Merovitz στο σπίτι μας, με τους καλεσμένους να φέρνουν την καρέκλα τους, ώστε να παρακολουθήσουν την ταινία... αυτά ήταν τα πρώτα βήματα του “Bring your chair”.

ΦΚ: Οι παρέες γράφουν ιστορία, λέει ο Σαββόπουλος. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε κι εμείς. Στην αρχή προβάλαμε ταινίες στις αυλές των σπιτιών μας, καλώντας τους φίλους μας. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και κάθε χρόνο ο αριθμός των φίλων μεγάλωνε μαζί και η δική μας επιθυμία να γίνει η εκδήλωση πιο οργανωμένα για να συμμετέχει περισσότερος κόσμος! Έτσι σκεφτήκαμε να ανοίξουμε τη βεντάλια των εκδηλώσεων μας με μουσικές συναυλίες. Πάντα με ελεύθερη είσοδο.

img-0994-ra0xc.jpg
Φαίη Καζαντζίδου, Έλλη Πασπαλά και David Lynch

Περιγράψτε μας τα βασικά στοιχεία αυτού που καταφέρατε, τις αντιξοότητες και το πιο σημαντικό σας επίτευγμα σε σχέση με το φεστιβάλ.

PVG & ΦΚ: Αυτό που καταφέραμε ήταν να γίνει, κατά κάποιον τρόπο, το "Bring your chair" ένα κομμάτι του Σιφνιώτικου καλοκαιριού. Όμως όσο πιο οργανωμένο και πιο ανοικτό γίνεται το φεστιβάλ, τόσο οι δυσκολίες και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Η συνεργασία μας με την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ήταν πολύ σημαντική για την εξέλιξή του. Μας επέτρεψε τη χρήση αρχαιολογικών χώρων, σε σημεία μοναδικής ομορφιάς, μας βοήθησε να έρθουμε σε επαφή με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και μας πλούτισε με την εμπειρία της. Ιδανική συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου φορέα.

Πώς είναι το συναίσθημα όταν φτάνει η στιγμή να πάρει σάρκα και οστά ένα όνειρο ζωής; 

PVJ: Ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση με το αποτέλεσμα και τη θετική ανταπόκριση του κόσμου γι' αυτό που κάναμε.

ΦΚ: Είναι εκείνο το υπέροχο συναίσθημα που νιώθεις, όταν πετυχαίνεις έστω και στο ελάχιστο τον στόχο σου. Έτσι παίρνεις δύναμη να τον εξελίξεις όπως κάναμε φέτος.

abaf49b1-4c2c-4fc1-a6eb-0330c320a796.jpg
BRING YOUR CHAIR Cozy Festival

Μιλήστε μας για την Σίφνο, τι μέρος της ζωής σας καταλαμβάνει;

PVJ: Η Σίφνος σημαίνει για εμένα πάρα πολλά. Σηματοδοτεί μία καινούργια αρχή που έγινε στον γάμο μου, καθώς την εποχή που ήρθαμε εδώ αντιμετώπιζε προβλήματα.

ΦΚ: Πέρα από τις φυσικές ομορφιές της είναι ένα «εκλεπτυσμένο» νησί που αποπνέει σεμνότητα και καλό γούστο. Κατέχει ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου. Περνάμε τα καλοκαίρια μας εδώ μαζί με φίλους που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Μετά από τόση δημιουργικότητα, νοιώθετε ότι έχετε καταφέρει όσα ονειρευτήκατε; 

PVJ: Έχω «σπάσει» πολλές γυάλινες οροφές στη ζωή μου, αλλά κάθε φορά που θεωρώ ότι έχω ξεμπερδέψει όλο και παρουσιάζεται μία καινούρια.

ΦΚ: Όταν ένας στόχος επιτυγχάνεται, μοιραία θέλεις να ανεβάσεις τον πήχη ψηλότερα, άγνωστο αν θα σπάσεις την γυάλινη οροφή ή θα την πας ακόμα πιο ψηλά.

Ταξιδεύετε συναντάτε και διαπραγματεύεστε με πολλούς ανθρώπους ως επαγγελματίας. Πόσο σε έχει βοηθήσει αυτό και τι κρατάτε στην καρδιά σου περισσότερο;

PVJ: H επαγγελματική μου ζωή παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία. Ξεκίνησα ως δημοσιογράφος, ασχολήθηκα με την επικοινωνία και αργότερα μπήκα στον κόσμο τον επιχειρήσεων αναλαμβάνοντας την εταιρία του πατέρα μου (κατασκευή ειδικών μηχανημάτων για την πετρελαϊκές εταιρίες και διϋλιστήρια). Η εμπειρία μου, η συναναστροφή μου με πολλούς ανθρώπους με βοήθησε πολύ στο επικοινωνιακό κομμάτι για την διοίκηση της εταιρείας. Αυτό που προσπαθώ πάντα να κρατάω είναι τα καλύτερα γιατί δίπλα στα καλύτερα υπάρχουν τα χειρότερα.

ΦΚ: Όσο περισσότερο ταξιδεύεις και γνωρίζεις νέους τόπους και ανθρώπους, πλουτίζεις τις εμπειρίες και τις γνώσεις σου. Από αυτήν τη δεξαμενή αντλείς ιδέες, έμπνευση και δύναμη για δημιουργία.

img-1014-vZEBq.jpg
Έλενα Ντάκουλα, Φαίη Καζαντζίδου και Paola Valeria Jovinelli

Ποιο είναι ένα dream project που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε στο μέλλον;

PVJ: Θα ήθελα να κάνω μια καινούρια ταινία για μία γυναίκα chef.

ΦΚ: Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε δικές μας παραγωγές. Σκεφτόμαστε μια ιδέα που θα συνδυάζει μουσική και κινηματογράφο. Έχουμε ξεκινήσει τις πρώτες επαφές κι ελπίζουμε το αποτέλεσμα να μας δικαιώσει.

Ελλάδα είναι...

PVJ: Η δεύτερη πατρίδα μου!

ΦΚ: Όπως λέει το τραγούδι... λίγα πεύκα, λίγα μάρμαρα λευκά και μια θάλασσα που λάμπει από φρεσκάδα... μια αυλόπορτα που κρύβεται η μισή από το αγιόκλημα και από την περικοκλάδα και ρετσίνα στο ποτήρι σου χρυσή... να τη θα πει η Ελλάδα!

Ελληνικό καλοκαίρι είναι...

PVJ: Ο Παράδεισος στη γη!

ΦΚ: Φίλοι, ξενοιασιά, θάλασσα, βαρκάδες και καλό φαγητό!

Ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς...

PVJ: Αρμονία. Δεν υπάρχει ομορφιά, χωρίς αρμονία!

ΦΚ: Ό,τι αληθινό είναι όμορφο. 

Περιγράψτε με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

PVJ: Συγκεκριμένη, ακριβής, έντονη.

ΦΚ: Ενέργεια, χρώματα, κίνηση.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

PVJ: Toν σύζυγό μου, Claudio. 

ΦΚ: Σινεμά, χορό, μουσεία, θέατρο, γεύσεις, ταξίδια, δουλειά, φίλους, οικογένεια...

Πώς φαντάζεστε το εαυτό σας δέκα χρόνια; 

PVJ: Θα σας πω τι θα επιθυμούσα... Nα είμαι γερή και δυνατή και να δουλεύω πάνω σε νέα projects.

ΦΚ: Δέκα χρόνια μεγαλύτερη! Με μερικές ρυτίδες παραπάνω, χωρίς προβλήματα υγείας, με την ίδια διάθεση να δημιουργώ και με αγαπημένους ανθρώπους πλάι μου.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει;

PVJ: Ν’αναλάβω την εταιρία του πατέρα μου, χωρίς να είμαι μηχανικός.

ΦΚ: Να βουτήξω μεσοπέλαγα για να κολυμπήσω με δελφίνια!

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει...

PVJ: Μου την έδωσε ο πατέρας μου. «Να προχωράς μπροστά, όταν νομίζεις ότι έχεις δίκιο».

ΦΚ: La nuit porte conseil. (Sleep on it!) 

img-1258.jpg
BRING YOUR CHAIR Cozy Festival

Κάτι για το οποίο αισθάνεστε περήφανες...

PVJ: Για τον γάμο μου.

ΦΚ: Η προσπάθεια να μην συμβιβάζομαι.

Μία τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... 

PVJ:  κολύμπι στην Χρυσοπηγή! 

ΦΚ: Mε τους μουσικούς να κάνουν πρόβα στη βεράντα του σπιτιού μου 

Και θα τελείωνε...

PVJ: Δειπνώντας με αγαπημένους φίλους (στη Σίφνο).

ΦΚ: Με μια συναυλία τζαζ στο Κάστρο της Σίφνου με τους φίλους μου!