fbpixel

Search icon
Search
Bring Your Chair: Ένα πρωτότυπο project δύο γυναικών που προωθεί την τέχνη στις Κυκλάδες
#GREEKSDOITBETTER

Bring Your Chair: Ένα πρωτότυπο project δύο γυναικών που προωθεί την τέχνη στις Κυκλάδες

Η Paola Jovinelli και η Φαίη Καζαντζίδου ξεδιπλώνουν το κουβάρι της ιστορίας της ενδιαφέρουσας διοργάνωσης


Η Ελλάδα είναι γεμάτη ανεξερεύνητα μυστικά. Ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού γεμίζει με χρώματα, μουσικές, μυρωδιές και γεύσεις από μεσογειακή αύρα. Τα ελληνικά νησιά πρωταγωνιστούν, ενώ οι φυσικές ομορφιές, η αρχιτεκτονική παράδοση, οι γραφικές γωνιές και οι απέραντες θάλασσες έχουν εμπνεύσει τους λάτρεις των τεχνών. Οι Κυκλάδες αποτελούν σημείο συνάντησης για καλλιτέχνες αλλά και ανθρώπους με άποψη που αναζητούν τρόπους να απολαμβάνουν και να αναδεικνύουν την ύψιστη κουλτούρα της χώρας μας και όχι μόνο!

Μια πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα πολιτιστική δράση που πραγματοποιείται για 4η χρονιά στη Σίφνο, το Bring Your Chair, Cozy Festival, με προβολές ταινιών και βραδιές μουσικής (με μια φέτος στη Σέριφο) φέρνει κοντά τους λάτρεις της 7ης τέχνης. Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία που οργανώνουν δύο φίλες, η Paola Jovinelli και η Φαίη Καζαντζίδου - οι οποίες διαθέτουν τις δικές τους κατοικίες στο νησί - και έχει τύχει θερμής υποδοχής. Όπως μου εκμυστηρεύτηκε η τελευταία άλλωστε, «Αγαπάμε πολύ τον τόπο μας και θέλαμε με τη σειρά μας να δώσουμε κάτι στο νησί και στην κοινότητά μας. Η ανταπόκριση που εισπράττουμε είναι μαγική.»

Η ιδέα προέρχεται από τη δεκαετία του ‘60, όταν στο χωριό έφτανε ο πλανόδιος κινηματογραφιστής και έστηνε τη μηχανή του σ’ ένα τραπεζάκι, προβάλλοντας την ταινία σε τοίχους σπιτιών. Τότε οι θεατές έφερναν μαζί το σκαμνάκι τους (bring your chair) για να παρακολουθήσουν την παράσταση. Στο «Φεστιβάλ των αυλών» λοιπόν, οι καλεσμένοι - περίπου 60 με 70 άτομα - απολαμβάνουν την ταινία (δύο προβολές) στον υπαίθριο, ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση, χώρο της οικίας των διοργανωτών, ενώ το κοινό μπορεί να απολαύσει τις τρεις μουσικές συναυλίες με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και με τη συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. 

-AP7JR.jpg
Οι συναυλίες του Bring your own chair Festival

Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα γι' αυτό το πρωτότυπο project, συνομιλήσαμε με τις δύο γυναίκες που κρύβονται από πίσω, οι οποίες μας αποκάλυψαν την έμπνευσή τους, τις λεπτομέρειες του προγράμματος του Φεστιβάλ αλλά και τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Πώς πήρατε την απόφαση να βρεθείτε στο τιμόνι της διοργάνωσης ενός πολιτιστικού project. Μιλήστε μας για την αφορμή και για τους στόχους σας.

ΦΚ: Οι ιδέες γεννιούνται από παρέες! Στη Σίφνο δεν υπάρχει θερινό σινεμά. Σκεφτόμασταν πόσο όμορφο θα ήταν να βλέπαμε μια καλή ταινία κάτω από τον έναστρο ουρανό. Μεταξύ αστείου και σοβαρού είπαμε, «ας κάνουμε μια prive προβολή στα σπίτια μας!» Ναι, αλλά με δικαιώματα, όχι πειρατική προβολή. Γιατί σεβόμαστε τους δημιουργούς και την πνευματική ιδιοκτησία. Επικοινωνήσαμε με τον κοινό μας φίλο Elie Meirovitz,ιδιοκτήτης εταιρείας παραγωγής ταινιών, τον ρωτήσαμε εάν θέλει και μπορεί να μας βοηθήσει… Πρώτη προβολή η ταινία Noodle, και η αρχή είχε γίνει!

PVJ: Το κοινό μας πάθος για το σινεμά, τη μουσική και τις τέχνες μάς έφεραν αμέσως κοντά με τη Φαίη, οπότε ήταν μεγάλη η χαρά μου όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε μαζί σχέδια με στόχο τη διοργάνωση καλοκαιρινών events στο αγαπημένο μας ελληνικό νησί, τη Σίφνο.

Γιατί είναι σημαντικές τέτοιου είδους δράσεις στη χώρα μας και πώς μέσα από αυτές προωθείται ο πολιτισμός.

ΦΚ: Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια όμορφη χώρα όπου γεννήθηκε ένας σπουδαίος πολιτισμός και κάθε καλοκαίρι πλημμυρίζει από πολιτιστικά γεγονότα και Φεστιβάλ. Σκεφτήκαμε λοιπόν να κάνουμε μια προσπάθεια να φέρουμε την τέχνη πιο κοντά μας γιατί η ποιοτική ψυχαγωγία είναι στην ουσία προώθηση του πολιτισμού και ίσως μέσα από την ομορφιά και το μεγαλείο της τέχνης, να καταλάβουμε ποιοι πραγματικά είμαστε.

PVJ: Είναι πολύ σημαντικό, παγκοσμίως, να μπορεί η κουλτούρα να «συναντά» με την ψυχαγωγία. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι ως προς αυτόν τον συνδυασμό. 

«Η ποιοτική ψυχαγωγία είναι στην ουσία προώθηση του πολιτισμού.», Φαίη Καζαντζίδου

Τι αναμένουμε στη φετινή διοργάνωση; 

PVJ & ΦΚ: Το Φεστιβάλ χωρίζεται σε δυο τομείς: private & public. Private είναι οι δύο προβολές ταινιών στις κατοικίες μας, με καλεσμένους φίλους μας από το νησί, παρουσία σκηνοθέτη και ηθοποιού για να ακολουθήσει μετά την ταινία Q&A. Public είναι οι συναυλίες που καλύπτουν μουσικά τα 3 είδη μουσικής που μας εκφράζουν, κλασική - τζαζ και έθνικ. Με αυτόν τον τρόπο ανταποδίδουμε στο νησί όλα αυτά που μας δίνει απλόχερα τόσα χρόνια.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η τοποθεσία, όπου πραγματοποιείτε τα events και τι ενέργεια επιθυμείτε να εκπέμπει;

ΦΚ: Ο χώρος όπου επιτελείται κάθε καλλιτεχνικό γεγονός είναι καθοριστικός γιατί από αυτόν και την ενέργεια που εκπέμπει μπορούν να απογειωθούν οι όποιες εκδηλώσεις και οι συντελεστές τους.

PVJ: Η Σίφνος είναι ένα μαγικό νησί, γεμάτο από εμβληματικά σημεία, οπότε κάθε event που φιλοξενεί είναι δυναμικό και έντονο ενεργειακά την ίδια στιγμή. 

img-1980.jpg
Φαίη Καζαντζίδου και Paola Jovinelli

Πόσο εύκολο είναι για δύο γυναίκες να συνεργάζονται τόσο στενά; Ποιο είναι το καλύτερο σημείο της συνεργασίας σας και πόσο (και εάν) έχει αλλάξει η μεταξύ σας σχέση μετά από το νέο σας εγχείρημα.

ΦΚ: Η συνεργασία μας ξεκίνησε χάρη στη φιλία μας και στα κοινά ενδιαφέροντά μας για την τέχνη και τον πολιτισμό. Όσον αφορά το γεγονός ότι είμαστε γυναίκες, θα τολμήσω να πω το γνωστό: το γυναικείο μυαλό γεννάει ιδέες! Μετά τη συνεργασία μας, η φιλία μας έγινε πιο στέρεη και δημιουργική.

PVJ: Όταν δύο δυναμικές γυναίκες συνεργάζονται τόσο στενά, προσδίδουν η κάθε μια τη δική της ταυτότητα και αναζητούν την τελειότητα σε κάθε τομέα τους έργου τους. Φυσικά, θα υπάρξουν διαφωνίες, ωστόσο είμαστε τόσο καλά εναρμονισμένες που το αποτέλεσμα μας ανταμείβει πάντοτε. 

Προέρχεστε από διαφορετικά backgrounds αλλά αποπνέετε ένα πολύ ωραίο «μείγμα συνεργασίας». Τι προσφέρει η καθεμιά σας;

ΦΚ: Η Paola έχει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση. Βρίσκει λύση σε όλα τα προβλήματα. Εγώ έχω το πλεονέκτημα της γλώσσας, είμαι ακούραστη, θέλω συνέχεια να κάνω πράγματα… ευτυχώς εκείνη με συγκρατεί, μου θυμίζει διακριτικά ότι το καλοκαίρι κάνουμε και διακοπές και Φεστιβάλ!

PVJ: Εγώ διαθέτω background στα media και το marketing, είμαι Ιταλίδα, οπότε είμαι σίγουρα αποφασιστική με ένστικτο. Από την άλλη, η Φαίη είναι πολύ πιο οργανωμένη στη σκέψη, έχει απίστευτη ενέργεια και φυσικά μεγάλο ταλέντο στον σχεδιασμό.   

4-TH5ZR.jpg

Μιλήστε μας για το στήριγμά σας...

PVJ & ΦΚ: Οι άνθρωποι που υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή την ιδέα μας είναι οι σύζυγοι μας. Ο Claudio Ceroni και ο Κωστής Δημητριάδης, ο καθένας με τον τρόπο του, είναι οι πυλώνες του Φεστιβάλ! Δεν θα ήταν όμως εφικτή η διοργάνωση του "bring your chair" χωρίς τη συμβολή πολλών ανθρώπων, τους οποίους θέλoυμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, συγκεκριμένα ο Προϊστάμενος Δρ. Δημήτρης Αθανασούλης και ο υπεύθυνος αρχαιολόγος – επιμελητής για Σέριφο και Σίφνο Δρ. Γιώργος Γαβαλάς μας παρέχουν αμέριστη υποστήριξη και η συνεργασία μας είναι άψογη. Εξ άλλου οι μουσικές συναυλίες αποτελούν συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων η οποία ανταποκρινόμενη σε προτάσεις μας, μας φιλοξενεί σε αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένους και μη, τους οποίους η υπηρεσία θέλει να προβάλλει , όπως ο Άσπρος Πύργος στη Σέριφο και ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακρόπολης στον Άγιο Ανδρέα στη Σίφνο, ενώ κάθε μουσική εκδήλωση συνδυάζεται με ξενάγηση, ανοιχτή στο κοινό, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους, όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μία επιπλέον εμπειρία ψυχαγωγίας στους χώρους αυτούς, συνήθως με την ευκαιρία της Πανσελήνου Ιουλίου και Αυγούστου.

Η εταιρεία διανομής Tanweer και συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Καλφακάκος μας εξασφάλισαν τα δικαιώματα της ταινίας ο “Ράφτης”, σε σκηνοθεσία της Σόνιας Λίζας Κέντερμαν.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα «οικονομικά μας στηρίγματα», τους λεγόμενους χορηγούς που στη περίπτωση μας είναι φίλοι μας, που μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τον πολιτισμό. Συγκεκριμένα, η Μαριάννα Χρυσολωρά και ο Αντρέας Κρινάς στη Σέριφο, η οικογένεια Τζατζιμάκη στη Σίφνο αγκάλιασαν από την αρχή την ιδέα μας. Υπάρχει μια σειρά φίλων που με τον τρόπο τους διευκόλυναν τα πράγματα και που τιμητικά αξίζει να τους αναφέρουμε όπως η Αριέλλα Ασερ, ο Φάνης Ουγγρίνης, ο Παναγιώτης Κουντούρης, η Αλεξάνδρα Παπαναστασίου, η Ελενα Ντάκουλα, η Αννα Χριστοπούλου, Ελένη Ουλασάν, Δήμητρα Σάλτου, Σαράντης Λώλος και Εμμυ Σταμματοπούλου.

Ολοκληρώνοντας τον μακρύ κατάλογο θέλουμε να κάνουμε μια ειδική μνεία στη νέα μας συνεργασία... το bring your chair πηγαίνει Bostani! To εστιατόριο Bostani, στην Πουλάτη, αποτελεί το νέο στέκι του φεστιβάλ! Μετά από κάθε εκδήλωση, μας κάνει το τραπέζι, στον υπέροχο κήπο του, περιτριγυρισμένος με αρωματικά βότανα και φυτά, με μια μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Έτσι, η «πνευματική τροφή» συμπληρώνεται με ένα απολαυστικό δείπνο! 

Τι να αναμένουμε από εσάς στο μέλλον;

PVJ: Δεν γνωρίζω ακριβώς, αλλά όπως λέει και ο πιο σημαντικός Ιταλός σεφ, Massimo Bottura, «In my future there is only future». (Στο μέλλον μου υπάρχει μόνο το μέλλον.»

ΦΚ: Θα συμφωνήσω με την Πάολα, ότι κάθε χρονιά θέλουμε να είναι διαφορετική! Άλλωστε ξεκινήσαμε να προβάλουμε ταινίες στις αυλές των σπιτιών μας, εμπλουτίσαμε την ιδέα μας με μουσική και φέτος ταξιδεύουμε για πρώτη φόρα στη Σέριφο! Για αυτόν ακριβώς το λόγο το bring your chair συμπληρώνεται με το tagline: cozyfestival!

Κεντρική φωτογραφία: Άγιος Ανδρέας, Σίφνος