Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, η Έλενα Χατζηαλεξάνδρου, έχοντας ήδη καταγράψει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στον χώρο των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, κάνει την έκπληξη εκδίδοντας το δεύτερο βιβλίο της. Μια ιστορία με κινηματογραφική πλοκή που στηρίζεται σε ιστορικά στοιχεία και διαδραματίζεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που είναι και η γενέτειρά της. Το πλούσιο βιογραφικό της αποκαλύπτει μοναδικές εκπλήξεις αφού το όνομά της βρίσκεται πίσω από μερικές από τις πλέον επιτυχημένες ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές. Ταινίες όπως το “Safe Sex”, το «Ριζότο» και το «Ροζ Ολοταχώς» βρίσκονται στην εντυπωσιακή ατζέντα της, αλλά και παραγωγές που πραγματοποίησε με τη δική της εταιρία, όπως οι βραβευμένες ταινίες «Οξυγόνο» (Βραβείο Κριτικών Fipresci) και «Η χορωδία του Χαρίτωνα» (πρώτο Βραβείο Ποιότητας Παραγωγής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας).
Με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρακολουθώντας στη συνέχεια μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Βασιλικό Κολλέγιο Τέχνης (Royal College of Art), στον τομέα των κινηματογραφικών παραγωγών, ανακάλυψε σύντομα την κλίση της, δούλεψε σκληρά για πολλά χρόνια και διέπρεψε σε ό, τι κι αν καταπιάστηκε.
H πορεία σου μέχρι σήμερα φανερώνει μια ιδιαίτερη αγάπη για τις τέχνες, τον πολιτισμό με μια αισθητική που ξεχωρίζει.
Σ' ευχαριστώ για την φράση, «αισθητική που ξεχωρίζει». Είναι πολύ σημαντική η αισθητική των πραγμάτων για μένα στον τρόπο έκφρασης. Όπως σημαντική είναι και η τέχνη. Πολλές φορές, η τελευταία αποποιείται της καλαισθησίας για να καταφέρει το απαιτούμενο αποτέλεσμα. Τότε επιτυγχάνεται κάτι μοναδικό, αφού προάγει διεργασίες ικανές να δοκιμάσουν και εν τέλει να αλλάξουν στερεότυπα, συμπεριφορές και πεποιθήσεις. Όταν επιστρατεύεται μια άλλη αισθητική για έναν τέτοιο σκοπό, ακόμη κι αν φτάνει στα όρια του κακόγουστο, αθωώνεται από την αποδοχή.
Ποια είναι τα highlights της πορείας σου και πώς τα προσδιορίζεις κοιτώντας πίσω;
Οι σημαντικότερες στιγμές της πορείας μου ήταν οποτεδήποτε άλλαζα «πίστα» με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
Μίλησέ μας για κάτι που δεν θα ξεχάσεις ποτέ.
Την πρεμιέρα της πρώτης μου ταινίας. Ένιωσα τι σημαίνει να αισθάνεσαι ευφορία από την επιτυχία και την αποδοχή.
Μια σειρά από δραστηριότητες, παραγωγές, χώροι φιλοξενίας και μαζί λογοτεχνία και συγγραφή. Πώς ακριβώς συνδυάζονται όλα αυτά;
Το λεγόμενο diversification στα επαγγελματικά μου ήταν μια λογική επιλογή που μέχρι στιγμής απέδωσε. Ανακάλυψα ότι μπορούσα να χειριστώ διαφορετικά projects ταυτοχρόνως και το είδα ως μια ασφαλή επιχειρηματική πρακτική. Δεν ξέρω αν θέλω να συνεχίσω, όμως, με αυτόν τον τρόπο. Η ζυγαριά γέρνει στο ν' απολαμβάνω περισσότερο τις μέρες μου με ανθρώπους και δραστηριότητες που με κάνουν χαρούμενη, αποφεύγοντας να μου ξεγλιστρά ο χρόνος ασυνείδητα εξαιτίας των πολλών επαγγελματικών υποχρεώσεων. Η γραφή εμπίπτει στα πεδία που μου δίνουν ικανοποίηση και χαρά.
Πώς προέκυψε η ιδέα για την πρόσφατη έκδοση «Το Τελευταίο στοιχείο» το νέο σου βιβλίο και πώς εξελίχθηκε;
Διάβασα ένα ιστορικό βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη και συνειδητοποίησα πόσα λίγα γνώριζα για την πόλη μου. Για όλους εμάς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε αυτήν την πόλη, πολλά πράγματα είναι άγνωστα. Περνάμε έξω από εγκαταλελειμμένα σπίτια όπως η Βίλα Χιρς, θαυμάζουμε την Βίλα Μπιάνκα, κατεβαίνουμε στην στάση Αλλατίνι, διασχίζουμε καθημερινά την Ανθέων ή όπως την αποκαλούσαν κάποτε «Λεωφόρο των Εξοχών», αλλά δεν γνωρίζουμε την ιστορία τους. Κάπως έτσι ξεκίνησα να ψάχνω περισσότερο. Έμαθα για την άφιξη των Σμυρνιών το 1922, την τεράστια ταλαιπωρία τους και τη δυσκολία επιβίωσης τους στην πόλη. Έναν πληθυσμό που ενώ ένιωθαν Έλληνες, το Ελληνικό κράτος δεν τους επιφύλασσε ανάλογη υποδοχή. Συγκινήθηκα βαθύτατα με την τραγική ιστορία πίσω από την εξόντωση του κυρίαρχου κάποτε στοιχείου της Θεσσαλονίκης και μιλάω για τον Εβραϊκό πληθυσμό, στον οποίο οφείλονταν τότε η εμπορική ανάπτυξη της πόλης. Και μετά άρχισα να ασχολούμαι με το τεράστιο πλιάτσικο που έλαβε χώρα εδώ κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής εις βάρος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, μία από τις πλέον εύρωστες κοινότητες στην Ευρώπη.
Η σχέση σου με την παραγωγή στην τηλεόραση συνδέεται με την ανάγκη σου για γράψιμο;
Συνδέεται με την αγάπη μου για καλές ιστορίες.
Αν ήταν στο χέρι σου να διαλέξεις ίσως ένα πρόσωπο πιθανώς και από άλλη εποχή για επόμενο βιβλίο ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;
Δεν το έχω σκεφτεί. Πάντως κατά την διάρκεια της έρευνας του βιβλίου μου «Το τελευταίο στοιχείο», θαύμασα τον Μωυσή Αλλατίνι.
Τι είδους ανάγκες έκφρασης καλύπτει η συγγραφή. Μίλησέ μας για τον τρόπο που ξετυλίγεται η δημιουργία ενός βιβλίου;
Νομίζω έχει σχέση με την αγάπη μου για ιστορίες που με συνεπαίρνουν. Όλα ξεκινούν με ένα ερέθισμα, με κάτι που μου τραβά το ενδιαφέρον τόσο, που νιώθω την ανάγκη να το ερευνήσω. Κάπου εκεί γεννιέται η ιστορία και οι πρωταγωνιστές της...
Πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος που εκφράζεσαι με τα χρόνια και τι είδους εξέλιξη παρατηρείς στο έργο σου;
Η αλήθεια είναι ότι παρατηρώ αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιώ τις λέξεις και μου αρέσει. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσεις να κάνεις κάτι αν δεν υπάρχει εξελικτική πορεία. Αυτό δεν είναι άλλωστε και το ζητούμενο στις ζωές μας;
Ποια από όλες τις τέχνες προτιμάς και γιατί;
Δεν είναι το μέσο, αλλά το όραμα, το statement, το μήνυμα. Δεν είναι εύκολο για έναν καλλιτέχνη να μεταφέρει και να σχηματοποιήσει με έξυπνο τρόπο τους προβληματισμούς του. Αλλά αν επιτύχει τότε είναι κάτι ολότελα μαγικό.
Ένα dream project σου;
Ένα εικαστικό event παγκόσμιας εμβέλειας στην Ελλάδα.
Τι αγαπάς από την Ελλάδα περισσότερο;
Τον ουρανό και τη θάλασσα.
Το αγαπημένο σου μουσείο ή gallery και μια έκθεση που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Δεν είναι ο χώρος, είναι τα έργα ή κάτι που θα σου αγγίξει την καρδιά σου. Πριν μερικά χρόνια ένας φίλος γκαλερίστας στο Λονδίνο μού πρότεινε ένα έργο κάποιου Κορεάτη καλλιτέχνη που θεωρούσε -και τον πιστεύω- ότι ήταν το καλύτερο στην έκθεση του price range που διέθετα. Όμως εμένα μου είχε κολλήσει ένα άλλο. Δεν καταναλώθηκε και πολύ στο να εκθειάζει το έργο που του άρεσε. Κατέληξε στο «ότι σου λέει η καρδιά σου, αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο».
Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς για σένα.
Εσωτερική και εξωτερική αρμονία και καλαισθησία χωρίς υπερβολές.
Μοιράσου μία αλλαγή που θα ήθελες να δεις να συμβαίνει.
Θέλω συντεταγμένα να προστατεύσουμε το σπίτι μας, το περιβάλλον.
Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ;
Είναι τόσες πολλές που χάνονται μέσα στον χρόνο. Ίσως το «εδώ και τώρα».
Τι περιλαμβάνει η χαρά της ζωής;
Θα έλεγα μονο «υγεία». Θα συνέχιζα... χρωματιστούς, ενδιαφέροντες, αληθινούς, υγιείς ανθρώπους.